Vagina nakon rođenja djeteta: 10 promjena koje možeš očekivati

Stvari o kojima se rijetko priča, a trebamo ih znati

Vagina nakon rođenja djeteta: 10 promjena koje možeš očekivati

Činjenica je da žensko tijelo tijekom trudnoće prolazi kroz velike promjene, a nakon porođaja također se određene stvari mijenjaju.

Ženska vagina je zbilja čudesna, kao i sam čin poroda. Iako porod nije nimalo lagan niti jednostavan, naša vagina to može podnijeti, a većina se stvari nakon rođenja djeteta vraća na staro.

Kako otkrivaju liječnici, potrebno je otprilike 12 tjedana do godinu dana da bi se vagina vratila u svoje prvobitno stanje. Neke stvari se nakon porođaja mijenjaju, a u nastavku ti otkrivamo o kojim je promjenama riječ.Foto: Unsplash

Iskusiti ćeš postpartalno krvarenje

U prvih šest tjedana nakon rođenja može doći do pospartalnog krvarenja, osobito tijekom prvih desetak dana kada možeš očekivati snažno krvarenje te krv svijetlo crvene boje. Tijekom prva tri dana nakon rođenja mogu se pojaviti i mali krvni ugrušci pa neka te to ne plaši. Sve je to normalno jer tijelo izbacuje ostatke tkiva i krvi iz maternice. Nakon desetak dana, krvarenje se usporava te u roku od šest tjedana uglavnom prestaje.


shimmer fallback

Pojavit će se kontrakcijski grčevi

S obzirom na to da se nakon rođenja maternica ponovno smanjuje, vrlo je vjerojatno da ćeš iskusiti grčeve. Taj proces naziva se involucija, a kod mnogih mama bol je gotovo zanemariva. Ako je riječ o rođenju drugog ili trećeg (itd.) djeteta, bol može biti malo intenzivnija. Kako god, ovo je pozitivan znak jer tijelo radi ono što bi trebalo raditi. Bol se može ublažiti toplim oblozima i obično nestaje za tri dana.


shimmer fallback

Rodnica će biti bolna i osjetljiva

Kroz maleni vaginalni otvor izlazi beba pa je sasvim normalno da će nakon toga biti prisutna određena doza boli. Kod više od 53 posto žena prilikom rođenja dolazi do 'pucanja' oko vaginalnog otvora pa ovisno o težini samih rana bol može trajati od 4 do 12 tjedana. Kod većih rana potrebno je šivanje vagine nakon porođaja, a u težim je slučajevima potrebna i operacija. Čak i ako ne dođe do pucanja, ožiljci perineuma ostaju.


shimmer fallback

Promjene u menstrualnom ciklusu

Kada tijelo ponovno počinje ovulirati, menstrualni ciklus mogao bi biti posve drugačiji nego što je bio prije trudnoće. Zbog svih hormonalnih promjena koje će se desiti tijekom i nakon trudnoće, mogla bi imate teže ili pak laganije menstruacije.


shimmer fallback

Vagina će postati malo šira

Nakon samog porođaja možda ćeš osjećati kao da ti je vagina malo labava, no to će se postepeno vratiti u normalu.  Ipak, ako je beba bila jako velika ili si već puno puta rodila, postoji mogućnost da vagina postane šira. Prakticiranje Kegelovih vježbi može biti od izuzetne pomoći i potaknuti vaginu da se što prije vrati u svoje normalno stanje.


Slab mjehur

Porođaj može oslabiti dno zdjelice, čiji mišići pomažu u kontroli mjehura. Iz tog razloga, nemoj se iznenaditi ako ti ponekad malo 'pobjegne' prilikom određenih aktivnosti kao što su skakanje, trčanje, kihanje ili jako smijanje. Kod urinarne inkontinencije nakon poroda opet od velike pomoći mogu biti već ranije spomenute Kegelove vježbe.


shimmer fallback

Morat ćeš malo pričekati sa seksom

S obzirom na to da je vagini potrebno neko vrijeme da bi se oporavila nakon poroda, liječnici savjetuju da pričekaš sa seksom barem prvih šest tjedana. Vrlo je važno nakon rođenja djeteta sebi i svom tijelu dati priliku da se oporavi i odmori pa nemoj ništa požurivati. Također, seks će u početku možda biti čuda, no s vremenom bi se sve trebalo vratiti u normalu.


shimmer fallback

Orgazmi bi mogli biti slabiji

Kad se ponovno počneš biti seksualno aktivna, možda ćeš primijetiti da orgazmi nisu toliko snažni. Nisi si umislila. To se dešava zbog oslabljene zdjelice pa je vrlo važno i u ovom slučaju redovno prakticirati Kegelove vježbe.


shimmer fallback

Vagina će biti suha, osobito ako dojiš

Dojenje djeteta može smanjiti razinu estrogena što dovodi do suhoće vagine. Nije riječ o permanentnom stanju - suhoća će trajati samo tijekom dojenja, no u međuvremenu uvođenje lubrikanata u seksualni život može učiniti veliku razliku. Od pomoći mogu biti i kreme sa estrogen koje se dobivaju na recept kod liječnika.


Drugačije boje u vagini

Tvoja stidnica i vagina bi nakon rođenja mogle izgledati potpuno drugačije, u usporedbi s onim kako su izgledale prije. S obzirom na to da trudnoća uzrokuje porast estrogena i progesterona, dolazi do povećanog protoka krvi što može izazvati potamnjenje stidnih usana pa čak i neznatnu promjenu njihovog oblika. U svakom slučaju, boja i oblik u većini se slučajeva vraćaju u svoje prvobitno stanje, kada se hormoni i protok krvi vrate u normalu.


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.