Užitkom do zdravlja: Orgazam jača imunitet i ublažava bolove

Povećavanjem količine oksitocina i dopamina i smanjivanjem količine kortizola mozak se dovodi u duboko opušteno stanje pri čemu se tijelo obnavlja na svim razinama

Užitkom do zdravlja: Orgazam jača imunitet i ublažava bolove

Kao što je seksualni odnos puno više od produljavanja vrste, tako je i orgazam više od užitka. Brojna istraživanja pokazala su da klimaks tijelu čini puno dobroga, no i dalje ostaju pitanja na koja treba odgovoriti. Primjerice, kako mozak reagira na kemikalije koje se ispuštaju u tijelu za vrijeme seksa.

Za vrijeme orgazma tijelo se preplavljuje dopaminom, kemikalijom koja je povezana sa sposobnošću da osjećaš zadovoljstvo. Osim dopamina, luči se pojačano i hormon oksitocin, koji u žargonu zovoemo i hormonom ljubavi. On je zaslužan za to da s osobom s kojom vodiš ljubav osjećaš posebnu povezanost.

Image

Jesi li čula za orgazam bradavica? On postoji i svatko ga može postići


 (FOTO: Pexels)

Dopamin i oskitocin zajedno ne samo da će ti poboljšati raspoloženje, već igraju i ključnu ulogu u oslobađanju od stresa. Oksitocin snižava razinu kortizola u organizmu, hormona stresa koji je povišen kada si anksiozna, ljuta, u strahu, nemirna ili te hvata panika. Dr. Gloria Brame sa Instituta Kinsey za istraživanje seksualnosti za portal Big Think kaže kako ne postoji jače nefarmakološko sredstvo od orgazma koje će potaknuti lučenje dopamina. 

Povećavanjem količine oksitocina i dopamina i smanjivanjem količine kortizola mozak se dovodi u duboko opušteno stanje pri čemu se tijelo obnavlja na svim razinama. 

Endokrinologinja dr. Jennifer Landa za spomenuti portal kaže kako masturbacija može potaknuti stvaranje stanja u organizmu koje će dovesti do jačanja imuniteta. 

Studija provedena na Seučilišnoj klinici u Essenu u Njemačkoj potvrdila je ono što govori dr. Landa. U njoj su sudjelovala 11-orica volontera koji su imali za zadatak da izvade krv pet minuta prije masturbacije i 45 minuta nakon, kako bi se utvrdila razina bijelih krvnih zrnaca. Pokazalo se da u uzorcima krvi koji su uzeti nakon masturbacije ima više bijelih krvnih zrnaca, no u uzorcima uzetim prije. Bijela krvna zrnca su, slikovito rečeno, prva linija obrane tvog organizma od raznih infekcija. 

Osim što opušta i jača imunitet, orgazam ublažava bolove, osobito kod migrena. U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Cephalalgia pokazalo se da seksualna aktivnost oslobađa od bolova. Čak trećina ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju, a pate od napadaja migrene, rekli su da se bol smanjila pa čak i nestala nakon orgazam. Neki od njih čak kažu da seks koriste kao terapiju protiv glavobolje, piše portal

Image
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.