Mali seksi "poticaji"

NJEMU libido nije što je nekoć bio? Znamo kako mu pomoći

Razgovor o seksu danas većini ljudi ne predstavlja problem te nerijetko na pitanja o uzbuđenju ili broju ponovljenih seksualnih užitaka odgovaraju samim pohvalama sebe i partnera. No, što ako je stvarnost zapravo drugačija, a tvoj frajer u zadnje vrijeme pokazuje sve manje interesa za ljubavne igrice?

profimedia-0248064663.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Smanjen libido je za neke ljude novitet, no postoje i oni koji se s ovakvim problemom bore cijeli život. Rezultati mnogih istraživanja pokazuju kako do smanjenog libida, odnosno seksualne želje, dovodi najčešće seksualna rutina, u koju nerijetko upadaju parovi. Ono što je zanimljivo o libidu, jest to da se muški i ženski dosta razlikuju, te često seks doživljavaju na različite načine, što bi mogla biti srž problema seksualne rutine u vezama. Muškarci, koji češće pucaju od samopouzdanja nego žene, rjeđe se susreću s problemom smanjene seksualne želje. Ipak, smanjen libido se pojavljuje i kod muškaraca, a iako on najčešće nije emocionalni problem, često psihički pogađa muškarca čak i više nego ženu.

Image
Uzroci, simptomi i liječenje

10 razloga za bol u jajnicima - evo što ti tijelo pokušava reći

Kod muškaraca do smanjenja libida dolazi kada muški hormon, testosteron padne, a samim time pada i seksualna želja muškarca. Ovaj problem je češće biološki, za razliku od emocionalnog problema kod žena koje često nemaju seksualnu želju jer se ne osjećaju više blisko partneru. No, danas se ne bavimo ženskim libido, nego onim muškim.

Dakle, donosimo ti nekoliko savjeta stručnjaka što da učiniš i kako da pomogneš svom muškarcu ukoliko si primijetila da mu je u posljednje vrijeme seksualni nagon smanjen, a želja u opadanju.

Razbuktaj strasti

Pokaži svom muškarcu da ga želiš. Iako se može činiti kao poprilično očit prvi korak, ne bi vjerovala koliko muškaraca zapravo pati zbog toga što im partnerice neredovito pokazuju da su seksualno zainteresirane za njih. Muškarci žele da i mi želimo njih, kao i oni nas te se stoga nemoj sramiti pokazati to svom frajeru i pokušaj češće inicirati seks. Budi maštovita, poigraj se s maštarijama, a možeš u sve uključiti i eksperimentiranje s fetišima - rezultat bi trebao biti trenutačan, a seksualna energija tvog muškarca ponovno probuđena.

Image

Komunikacija i inicijativa

Kao i uvijek u ljubavnim odnosima, ključ je u komunikaciji. Seksolozi se slažu u tome da je otvoren razgovor o problemima pod plahtama jednako važan kao i komuniciranje o vlastitim fantazijama i željama. Dakle, ako si primijetila da tvog partnera u posljednje vrijeme nešto muči te da nije zagrijan za vruće igrice kao nekad, vrijeme je da o svemu otvoreno razgovarate. Vrlo vjerojatno ćete u smirenoj atmosferi doći do potencijalnog rješenja te će se pojaviti inicijativa da opet zaplovite na valovima strasti.

Image

Više sporta, manje pušenja i alkohola

Testosteron kao najvažniji muški spolni hormon u pubertetu je na najvišoj razini, a nakon 40. godine počine polako opadati te se sve manje i manje izlučuje. Naravno, smanjena razina testosterona kod muškaraca će izazvati smanjen libido, a faktori koji dodatno uzrokuju smanjenje lučenja testosterona su i alkohol i pušenje. Dakle, zdrav način života ključan je za jačanje libida. Osim što će se tvoj frajer uz sport i zdravu hranu osjećati bolje sam sa sobom, porast će mu razine horomona sreće serotonina, ali i testosteron će se pojačano lučiti – što bi sve u konačnici trebalo dovesti do jačanja libida. Nagovori ga stoga da odbaci alkohol i cigarete i prigrli zdrav život u kojem će mu seks uvijek biti na pameti!

Image

Terapija

Za kraj, ako ni razgovor ni promjena životnih navika ne urode plodom, možda je vrijeme da tvoj partner potraži stručnu pomoć. Postoji cijeli niz bioloških razloga zbog kojih možda ima problema s libidom, pa je uvijek najsigurna opcija potražiti stručno mišljenje liječnika. Nemoj da sam na svoju ruku krene piti lijekove ili razne afrodizijačke stimulanse, oni mogu često napraviti više štete nego koristi, već neka se obrati stručnjaku i krene na terapiju koja bi mu trebala povratiti zdrav seksualni nagon.

Image