Nemoj je ignorirati

7 razloga zbog kojih se najčešće javlja bol tijekom seksualnog odnosa

Čak tri od četiri žene će u nekom trenutku svog života iskusiti bol tijekom seksualnog odnosa, a ovo su neki od najčešćih 'krivaca' zašto seks boli

pexels-ron-lach-9497923.jpeg
Foto: Pexels

Nažalost, bol tijekom spolnih odnosa prilično je čest problem, no o tome se malo govori jer se žene srame, smatraju da je to uobičajeno te ignoriraju bol i neugodu. Istraživanja provedena u Americi pokazala su da će čak tri od četiri žene iskusiti bol tijekom seksa u nekom periodu svog života.

Image
Ključ mladolikosti i dugovječnosti

Znaš li na koje je sve načine redoviti seks dobar za zdravlje?

Često žene nisu sigurne zašto osjećaju bol, ne znaju kako to riješiti i oklijevaju o tome razgovarati sa svojim liječnikom. Ipak, razgovor s ginekologom je nužan kako bi se otkrio korijen problema – odnosno što uzrokuje bol tijekom spolnog odnosa.

Postoji čitav niz razloga zbog kojih se kod nekih žena tijekom seksa javlja bol, ali na sreću postoje i rješenja za te probleme. Ako i sama imaš problema s bolnim seksom, svakako se obrati svom ginekologu koji će te uputiti na daljnje pretrage. Važno je otkloniti uzroke koji izazivaju bol tijekom odnosa kako bi mogla opušteno uživati u svim užicima koje seks donosi.

U nastavku ti otkrivamo sedam najčešćih razloga zbog kojih spolni odnos može biti bolan.

Premalo seksa

Možda zvuči neobično, no ako nisi imala spolne odnose dulje od dvije godine, onda je posve normalno da ćeš osjetiti bol. Kao i sve druge mišiće, redovita aktivnost vaginu održava zdravom i snažnom. Kod redovitih spolnih odnosa, vaginalni zidovi ostaju rastegnuti, a mišići rodnice fleksibilni, ističu liječnici. Dakle, što više seksa, to bolje.

Image

Stres

Tvoje mentalno stanje uvelike će utjecati na kvalitetu seksualnog života. Iako stres sam po sebi neće rezultirati bolnim seksom, utjecat će na libido i na uzbuđenje. Ako tijekom seksa razmišljaš o poslu i drugim obavezama, to će zasigurno utjecati na tvoje uzbuđenje i 'ubiti' doživljaj. Kada si pod stresom, smanjuje se i količina prirodnog lubrikanta koje tvoje tijelo luči tijekom seksa, a mišići postaju napeti zbog čega ćeš vjerojatno osjetiti bol i nelagodu tijekom odnosa.

Image

Menopauza

Kad su u pitanju problemi koji mogu utjecati na seksualnu želju, perimenopauza i menopauza su na vrhu popisa. Atrofični vaginitis odnosno prorjeđivanje zidova vagine uzrokovano je smanjenom razinom estrogena i najčešće se događa kod žena koje prolaze kroz menopauzu. Žene s vaginalnom atrofijom imaju veće šanse za vaginalne infekcije, a među najčešćim simptomima koji se mogu pojaviti su i suhoća vagine te bol i nelagoda tijekom snošaja.

Image

Bakterijska ili gljivična infekcija

Kod žena u menopauzi češće se javljaju bakterijske ili gljivične infekcije. Simptomi ponekad mogu biti vrlo suptilni i prikriveni pa mnoge žene nisu ni svjesne da imaju infekciju. Kod takvih infekcija najčešće je prisutna bol i izrazita nelagoda tijekom spolnog odnosa.

Image
Foto: Pexels

Problemi sa zdjelicom

Disfunkciju zdjeličnog dna prilično je teško dijagnosticirati, no zapravo je česta pojava. Studija iz 2014. godine je pokazala da u SAD-u zahvaća jednu od četiri žene. Disfunkcija zdjeličnog dna je nemogućnost kontrole mišića zdjeličnog dna, a simptomi koji se pritom mogu pojaviti su bolno mokrenje, bol u donjem dijelu leđa, zatvor, bol ili pritisak u genitalijama, zdjeličnom dijelu ili rektumu te nelagoda tijekom spolnog odnosa kod žena.

Image
Foto: Pexels

Endometrioza

Endometrioza je bolest kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice. Bolest je vrlo podmukla, teško ju je dijagnosticirati i jedan je od glavnih uzroka bolnih spolnih odnos. Pogađa oko 10 posto žena u reproduktivnoj dobi.

Image
Foto: Pexels

Loše raspoloženje

Nije previše iznenađujuće da tvoje emocije igraju veliku ulogu u tome kako ćeš se osjećati tijekom seksa. Strah, krivnja, sram ili nelagoda mogu spriječiti da se opustiš. Kada nisi opuštena, nema uzbuđenja i može se pojaviti bol.

Image
Foto: Pexels