Možda te odgovor iznenadi

Spavala si s nekim i sad se kaješ? Evo što psiholozi kažu o tome

Svatko pogriješi, no kako se nositi s time i može li se išta naučiti iz lošeg, usputnog seksa? Kajanje nakon seksa nije neuobičajeno, no evo što savjetuju psiholozi

pexels-pixabay-301320.jpg
Foto: Pexels

Upoznala si frajera, između vas je odmah zaiskrilo, a do kraja večeri privlačnost je bila tolika da vas ni jake epidemiološke mjere nisu mogle držati na distanci. Kondom, naime, ne štiti od korone.

Prepustila si se strastima s blagom utjehom da imamo cjepivo za kovid, a ti si već primila prvu dozu (tako se sve i zakuhalo - ti si mu pokazala gdje su te piknuli, a on ti je rekao da imaš lijepo rame i da će ga poljubiti da te ne boli). Ah, ti moderni uleti…

Trenutak kasnije više nisi razmišljala o pandemiji, nego gdje najbolje pozicionirati desnu nogu… Ujutro si se probudila, u glavi ti je tutnjalo, a frajer koji je hrkao kraj tebe u krevetu nije bio ni do koljena onom sinoć. Misliš u sebi, dok se prekrivaš plahtom preko glave: "Hajde ne šizi, popit ćete kavu, vidjet ćeš da je super tip". Ali nije! Budi se, kavu ne pije, već glavom bez obzira izlijeće iz stana, ispričavajući se u trku jer mora prošetati psa svoje cure. Ti se vraćaš u krevet i navlačiš natrag preko glave onu plahtu, žaleći što nisi poslušala Stožer. Od kajanja bi najradije iskočila iz kože! Svatko pogriješi…

shimmer fallback

Psiholozi kažu da se osjećaj kajanja javlja u trenutku kada si naučila tešku životnu lekciju. Drugim riječima, ova jako neugodna emocija motivira te da ne ponavljaš postupke i ponašanje koji nisu u tvom interesu, baš kao što te opečeni jezik uči strpljivosti i čekanju da se jelo malo ohladi.

No, hoće li te kajanje zbog lošeg izbora seksualnog partnera potaknuti da promijeniš svoje seksualno ponašanje? Ovim pitanjem pozabavio se norveški psiholog Leif Kennair i njegov tim, a svoju studiju, u kojoj su anketirali više od 200 studenata, objavili su u časopisu Evolutionary Psychology.

Image
Intimnost i užitak

Postoji li 'najbolje' doba dana za seks? Evo što kažu stručnjaci

Muškarci imaju jaču seksualnu želju od žena, otvoreniji su za usputni seks od njih, ali i u vezi su spremniji na isti prije, nego žene. Razlog je evolucijski, a granice u seksualnom ponašanju kod žena su naglašene zbog trudnoće, odnosno reprodukcije. Žene su po prirodi izbirljivije od muškaraca kada biraju partnera s kojim će začeti jer žele biti sigurne da su pronašle najboljeg oca za dijete i osobu na koju se mogu osloniti. Zbog toga dulje odlažu seks. S druge strane, muškarci ne moraju proći trudnoću niti odgajati djecu (govorimo evolucijski), već samo oploditi partnericu i za to im treba tek nekoliko minuta.

Baš zbog toga, kada govorimo o seksualnom žaljenju, vrijede drugačije zakonitosti za muškarce i žene. Žene će se kajati jer su riskirale trudnoću s nekim usputnim muškarcem, dok će muškarci više žaliti ukoliko propuste priliku za seks.

Hoće li seksualno kajanje promijeniti seksualno ponašanje?

"Očekivali smo da će nakon loše odluke o seksu, žene izbjegavati ponoviti pogrešku i upuštati se u usputne odnose, a muškarci iskorištavati svaku priliku kako se ne bi kajali jer su neke prilike propustili (tako nam evolucija govori), no rezultati su nas iznenadili", kaže autor studije za Psychology Today. Naime, djevojke koje su se pokajale zbog usputnog seksa i lošeg izbora partnera, opet bi učinile isto iako znaju da će idući žaliti zbog toga, a muškarci će svjesno propustiti priliku za seks, čekajući ipak neku bolju.

Naravno, ovo ne vrijedi za sve muškarce i sve žene, već samo ukazuje na činjenicu da su neki od nas skloniji avanturama, dok će se drugi upuštati u seksualne odnose samo s ozbiljnim partnerima. Drugim riječima, znanstvenici su zaključili da nas kajanje zbog lošeg seksa ničemu ne uči, već da je naše seksualno ponašanje određeno sociološki.

Nadalje, psiholozi su definirali najpouzdaniji čimbenik koji ukazuje na to hoće li se netko kajati nakon loše odluke vezane uz seks. I za muškarce i za žene taj je čimbenik neuroticizam (niža emocionalna stabilnost), odnosno sklonost anksioznosti i depresiji. Drugim riječima, emocionalno labilnija žena više će se kajati nakon što spava s nekim za koga će se ispostaviti da je bio loš izbor, a emocionalno labilniji muškarac više će žaliti zbog propuštene prilike za seks. I za kraj, na žaljenje utječe i sam čin. Naime, ukoliko je seks bio loš, žena će se više kajati, nego da je bio dobar, bez obzira na izbor partnera.

Čini se da smo u seksu, kao i u ostalim aspektima života, bića koja teško mijenjaju svoje navike i ne uče na vlastitim pogreškama. No, zašto bi uopće bila dio statistike? Umjesto da se kaješ zbog lošeg seksa, poštuj mjere Stožera i pamet u glavu u datom trenutku!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.