PROBLEMI S LIBIDOM

Intimni život u srednjim godinama - što ako nemaš više želje za igricama pod plahtama

Valunzi, problemi sa spavanjem i promjene raspoloženja tipični su simptomi predmenopauze i menopauze, a na listi je i jedan koji bi mogao stvoriti probleme u odnosu s partnerom – smanjen libido

Menopauza i libido
Foto: profimedia.hr

Kako budeš prolazila kroz predmenopauzu i približavala se menopauzi moguće je da ćeš primijetiti kako je tvoja želja za seksom sve slabija. S druge strane, postoje i žene koje će doživjeti upravo suprotno – libido će im biti veći nego prije. Naravno, glavni "krivac" za jedan i drugi simptom su naši hormoni.

Image
VRLO JEDNOSTAVNO

Pet top savjeta kako odmah popraviti seksualni život

Predmenopauza je zapravo proces, prije menopauze, kroz koji prolazi žensko tijelo i može se javiti pet do deset godina ranije. Neke žene prve simptome mogu osjetiti i oko 40. rođendana. Naime, već ciklus bi mogao postati kaotičan te više nećeš sa sigurnošću moći izračunati kad će nastupiti menstruacija. Početak menopauze počinje kada prođe 12 mjeseci bez menstruacije. Godina dana bez mjesečnice je službeni početak menopauze - razdoblje intenzivnih fizičkih i psihičkih promjena za svaku ženu.

Menopauza i libido

Već tijekom predmenopauze tvoji će jajnici početi proizvoditi manje ženskih spolnih hormona, piše Healthline. Razina progesterona padat će postepeno, dok je promjena u razini estrogena manje predvidiva. U svakom slučaju, ove hormonalne promjene utjecat će na sve aspekte naše seksualnosti. Za mnoge žene u predmenopauzi i menopauzi, promjene će uzrokovati smanjen libido, odnosno manju želju za seksom. Američko istraživanje iz 2019. pokazalo je kako libido može značajno oslabiti već 20 mjeseci pred posljednju menstruaciju.

S druge strane, pad u razini ženskih spolnih hormona može uzrokovati jednu zanimljivu pojavu – pojačati učinak muškog spolnog hormona. Ako je učinak testosterona u našem organizmu očitiji, tada je vjerojatno da će doći do suprotnog efekta - odnosno do povećanja libida.

Osim toga, jedan od čestih simptoma menopauze je i suhoća vagine, a u tom slučaju igrice u spavaćoj sobi mogu biti bolne, uzrokovati osjećaj pečenja i žarenja, svrbež te iritaciju. Nakon takvog iskustva prirodno je da želimo još manje seksa. Bez „prirodnog lubrikanta“ čak i masturbacija može nam postati neugodna.

Što možeš poduzeti

Naravno, većina žena ipak želi imati ispunjen seksualni život koji je i dio zdravog i sretnog odnosa s partnerom. Postoji načini kako možeš ublažiti ovaj problem:

  • Budi otvorena – iskreno razgovaraj sa svojim partnerom o promjenama koje su nastupile. U nekim slučajevima može pomoći i razgovor s liječnikom koji će ispitati postoje li dodatni uzroci za probleme koji te muče, a osim toga može u slučaju potrebe propisati terapiju. Ako su problemi s libidom počeli negativno utjecati n tvoj brak ili vezu, razmisli o savjetovanju za parove sa psihoterapeutom.
  • Fokusiraj se na zdrav život – budeš li se na pozitivan način fokusirala na svoje tijelo, osjećat će se bolje i opuštenije, a ovo može povećati tvoje seksualni apetit. Odaberi zdrav način prehrane i redovito vježbanje kako bi podigla svoje samopouzdanje i osjećala se dobro u vlastitom tijelu. Od toga ionako sve počinje.
Image
Foto: Pexels
  • Nove poze – ako uobičajene poze višu nisu ugodne, budite kreativni i pokušajte nešto novo. Također, umjesto penetracije ti i tvoj partner možete uživati i u drugim intimnim aktivnostima, kao što su erotska masaža, oralni seks, ručna stimulacija ili jednostavno, međusobno milovanje.
  • Idi u kupovinu - ako jet tvoj glavni problem suhoća vagine, jednostavno ga možeš riješiti upotrebom vaginalnog lubrikanta. Kad si već u shoppingu, možda bi mogla kupiti neku zanimljivu novu igračku za odrasle koja će malo začiniti atmosferu u spavaćoj sobi.
  • Razmišljanje o seksu – jednostavno je, što više budeš razmišljala o seksu, to ćeš ga više željeti. Mozak je još uvijek najveća erogena zona svake žene, zato ga iskoristi, piše North American Menopause Society. Također, trebaš znati za još jednu jednadžbu: što više igraš vruće igrice pod plahtama - to ćeš ih češće željeti igrati. Naravno, ako ispuniš sve navedene uvjete kako bi uvijek bile doista ugodno i zabavno iskustvo.