'Škakljiva' pitanja

Pitanja o seksu koja vjerojatno nisi postavila svom partneru - ali bi trebala

Razgovor o seksu ne bi trebao biti neugodan, a ova 'škakljiva' pitanja će, prema riječima stručnjaka, pomoći tebi i tvom partneru da se povežete i bolje upoznate

partner-pitanja.jpg
Foto: Pexels

Koliko god iskusni u seksu bili, mnogi od nas jednostavno nisu dobri kada je riječ o razgovoru o seksu. Čak i ako uživaju u fizičkom činu, iskreni razgovor o tome i dalje mnogima može biti neugodan. No razgovor o seksu gotovo je jednako važan kao i sam čin, a bez otvorene komunikacije mogla bi propustiti bolji seks i jaču povezanost s partnerom.

Image
Vole ga i seksualni terapeuti

Kviz za parove: Znaš li sve seksualne fantazije svog partnera?

Možda ste vas dvoje već neko vrijeme zajedno, pa mislite da već znate sve o svojim prošlim iskustvima, uzbuđenjima i fantazijama. No unatoč tome, sigurno postoji barem jedno 'škakljivo' pitanje koje se još niste usudili jedno drugome postaviti. U razgovoru za HuffPost, seksualni stručnjaci podijelili su neka pitanja od tih koja ti mogu pomoći da dublje upoznaš svog partnera.

Koji je najbolji seksi san koji si ikada imao?

Ovo je sjajan način da ti i tvoj partner krenete razgovarati o svojim fantazijama, za HuffPost kaže seksualna edukatorica Lisa Finn. "Pitaj partnera koji su dijelovi tog sna bili najbolji. Naravno, ne može sve u snu nužno biti moguće, ali možete iskoristiti priliku da upotrijebite malo mašte. Osim toga, opisivanje fantazije izvrstan je način za vježbanje prljavih razgovora", dodaje ona.

shimmer fallback

Što te najviše uzbuđuje - a što te uopće ne uzbuđuje?

Stručnjak za seks i odnose Zachary Zane preporučuje da postaviš ovo pitanje prije seksa s nekim novim. "Nitko ne može čitati misli i oboje ćete se osjećati sigurnije znajući što druga osoba voli, a što ne voli. A da ne spominjem, bit će ugodnije za obje strane", ističe on. A budući da se naša seksualnost stalno razvija, vrijedi ponovno postaviti ovo pitanje, čak i ako ste o tome u prošlosti razgovarali, jer ono što danas smatramo uzbudljivim možda nije ono što nas je uzbuđivalo prije godinu ili 10 godina.

shimmer fallback

Koje te stvari uzbuđuju, a nisu nužno seksualne?

Postavljajući ovo pitanje, možeš otkriti neke neočekivane stvari koje privlače i uzbuđuju tvog partnera. "Biti uzbuđen nije uvijek zbog želje za seksom - moglo bi se raditi o želji za povezivanjem, intimnošću, opuštenošću ili zabavom", ističe edukatorica seksa Luna Matatas. Kroz ovaj razgovor oboje ćete naučiti načine kako povećati seksualnu energiju između vas bez izričite namjere da to dovede do seksa.

shimmer fallback

O čemu razmišljaš dok masturbiraš?

Kada saznaš malo više o rutini solo seksa tvog partnera, to ti može dati uvid u njegovu seksualnost - što voli zamišljati, kako se voli dodirivati, koristi li igračke i kako se uzbuđuje. "Znaš kakav je s tobom, ali saznanje o njegovom solo seksualnom životu može ti pomoći da bolje upoznaš njegove želje i obogatiš vaše zajedničko vrijeme", kaže seksualni terapeut Jesse Kahn. Pristupi ovom razgovoru iz znatiželje, kaže Matatas, usredotoči se na priču iza fantazije i upusti se u najsitnije detalje, jer bi to vaš seksualni život moglo dovesti na novu razinu.

shimmer fallback

Koje je najluđe mjesto na kojem želiš imati seks?

Postavljanje pitanja koja se dotiču nekih novosti kada je seks u pitanju može unijeti više uzbuđenja u vezu, za HuffPost kaže seksualna terapeutkinja Nazanin Moali. "Naglasi da nema obveze ostvariti taj avanturistički scenarij, ali izrazi znatiželju o tome zašto ga to privlači", kaže ona. "Budi otvorena za otkrivanje bilo kakvih interesa koje bi mogli dodati na vašu zajedničku seks listu."

shimmer fallback

Kakvu ulogu igra seks u našoj vezi?

Normalno je da svatko od nas želi shvatiti koliko je seks važan našem partneru, ali i nama, te kakvu ulogu ima u tome da se oboje osjećamo voljeno i povezano s partnerom. "Za neke ljude seks je ljepilo koje drži njihovu romantičnu vezu. Tako se osjećaju voljeno i željeno od strane svog partnera", kaže Zane. "Ti ljudi možda žele imati seks svaki dan, no drugi imaju drugačiji odnos prema seksu. To je nešto što mogu raditi ili ne moraju, a osjećaju se najbliže svojim partnerima kada razgovaraju s njima".

shimmer fallback

Jesi li otvoren za razgovor o testiranju na spolno prenosive bolesti?

Spolno prenosive bolesti su nešto što svaka seksualno aktivna osoba treba imati na umu, a vrlo je važno i testiranje na njih. Jednako tako, važno je i s partnerom (posebno novim) otvoreno razgovarati o tim stvarima i toj temi treba pristupiti bez osude i otvoreno. "Kada pitamo partnera želi li razgovarati o našim iskustvima ili osjećajima o testiranju na spolno prenosive bolesti, pozivamo ga na otvoreni razgovor o testiranju i seksualnom zdravlju u širem smislu", za HuffPost kaže seksualni edukator Francisco Ramirez.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.