Ne znamo što jest, ali znamo što nije

Pazi, ova 3 osjećaja ne bi trebala zamijeniti za ljubav

Ljubav je najuzvišeniji i najvredniji osjećaj za koji smo sposobni, ali kako zapravo nema točne definicije ovog veličasntvenog osjećaja često ga miješamo s emocijama koje mu nisu ni do koljena

profimedia-0306256305.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Što je točno ljubav? Filozofi, pjesnici i znanstvenici, svatko na svoj način, pokušavaju odgovoriti na ovo veliko pitanje od kad je svijeta. Još ne postoji jednoznačan odgovor – a možda ga nikad nećemo ni dobiti. Definicija ljubavi je neuhvatljiva, a opet je tako snažno osjećamo da nam je sastavni, zapravo ključni, dio života.

shimmer fallback

Na ovo se nadovezuje pitanje - što bi to bila prava ljubav? I po čemu je možemo prepoznati? Ni na ovo još nismo pronašli odgovor s kojim bismo se svi složili. Zato se događa i to da smo ponekad pored zdravih očiju slijepi na pravu ljubav, a još češće je slučaj da vjerujemo kako se radi o ljubavi dok zapravo osjećamo nešto drugo.

shimmer fallback

Evo 3 takve emocije koje često brkamo s pravom ljubavi:

Strast

Uzbuđenje, privlačnost i žudnja važan su dio ljubavi, no trebamo biti svjesni da erotski aspekt nikako ne može jedini činiti ljubav. Ipak, ne čudi što libido često brkamo s osjećajem ljubavi: snažna potreba za tijelom i dodirima druge osobe može biti vrlo intenzivna i opsjedajuća.

Ljubav ima više komponenti od samo seksualne i svakako se tiče i srca i duše, a ne samo tijela. Kad se sljedeći put kreneš utapati u valovima strasti, prisjeti se da uključiš svoje srce - ali i svoju glavu. Ljubav je, između ostalog, i svjesna odluka, ona je obećanje da ćemo u potpunosti prihvatiti drugu osobu i također, dati sebe u svakom smislu, ne samo u onom fizičkom.

shimmer fallback

Želja za osvajanjem

Ponekad je scenarij ovakav: ne osjećaš baš ništa spram njega. Ni tračak bilo kakve emocije, kamoli ljubavi. No onda se nešto dogodi i sve se preokrene. Netko drugi ga želi i odjednom ga silno želiš i ti. Riječ je o tome da je on postao 'objekt žudnje' i njegova 'vrijednost' u tvojim očima podsvjesno raste. To je osjećaj koji nam je poznat još iz ranog djetinjstva – nikad nije zanimljiva naša lutka već uvijek ona s kojom se upravo igra neka druga djevojčica.

Po tom principu poželjno postaje ono što nije naše i ono što ne možemo imati. Da ovaj nezreli osjećaj želje za posjedovanjem nije prava ljubav spoznat ćeš najkasnije onda kad ti pođe za rukom osvojiti ga. Jer ubrzo nakon što bude tvoj više ti neće biti zanimljiv - baš kao ni ona lutka.

shimmer fallback

Sigurnost

Zamisli da uz sebe imaš parterna koji te voli, želi se vjenčati s tobom i osnovati obitelj. Uz to ima siguran posao, pouzdan je i uvijek mu se možeš obratiti za pomoć. Da, to je sigurnost koju većina nas želi osjetiti, osobito kad smo loše ili ako smo zapeli u nekoj teškoj fazi života. Sigurnost, povjerenje i stabilnost temelji su svake uspješne veze. No, postoji kvaka: sigurnost sama po sebi nije dovoljna. Baš kao što samo erotski aspekt ne može činiti ljubav, tako ni samo sigurnost nije dostatna za ovaj sveobuhvatni, veličanstven osjećaj. Za ljubav su potrebna oba elementa, i onaj psihički i onaj fizički.

Sve u svemu, prava ljubav je kompleksna i iz velike želje da je doživimo, možemo je pobrkati s nekim secondhand osjećajima.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.