Bitne su

Savjet ginekologinje: Ovih 5 stvari trebaš znati o seksu kako bi više uživala u njemu

Što znači "dobar seks", koliko je bitan lubrikant čak i kada nemaš problema s vlažnosti, što sa slabim libidom i još neke informacije koje će ti poboljšati seksualni život, otkrij u tekstu

pexels-vinicius-wiesehofer-1130624.jpg
Foto: Pexels

Seks je uvijek škakljiva tema zbog čega nerijetko ostajemo zakinute za brojne korisne informacije. Ne mislimo pritom na ideje za poze koje jamče ograzam, već na informacije koje posjeduju oni koji najbolje poznaju žensko tijelo, a to su ginekolozi.

Image
Zajednički orgazam

Kako do istovremenog vrhunca? Stručnjaci za seks otkrili su sedam jednostavnih trikova

shimmer fallback

Ta saznanja mogla bi ti uvelike obogatiti seksualni život i učiniti ga ljepšim, osloboditi te briga i sumnji koje te, nerijetko, bez opravdanog razloga opetrećuju. U nastavku ti otkrivamo pet stvari za koje bi ginekolozi htjeli da ih znaš, a tiču se seksa. Za portal The every girl, otkrila ih je ginekologinja Kiarra King.

Dobar seks je relativan pojam

Danas vlada mišljenje da seks mora uvijek biti vrhunskki, sve drugo bolje da se i ne dogodi. No, zbog ovog pogrešnog razmišljanja, namećeš si pritisak koji je teško izdržati i zbog kojeg nerijetko pucaju veze s potencijalom jer partneri očekuju da im onaj drugi ili druga priušte najbolji seks u životu. I to ne samo ponekad, nego uvijek.
No, dr. King kaže da to hoće li seks biti dobar ili loš, ovisi isključivo o tebi. "Samo ti možeš odrediti što je najbolje za tebe", rekla je. Moraš se povezati sa sobom, upoznati svoje tijelo i znati što te uzbuđuje kako bi partneru pomogla da postane za tebe najbolji mogući. Dr. King savjetuje i da si postaviš pitanja poput: Želi li te partner zadovoljiti ili je to jednosmjerna ulica? Osjećaš li se sigurno uz njega? Je li vaš seks jednako ugodan za oboje? Zaključuje kako se "dobar” ili “loš” seks definira samo time koliko zadovoljstva i uživanja oboma donosi.

shimmer fallback

Prestani se uspoređivati

Uspoređivanje nikada nikome nije donijelo ništa dobro, već samo komplekse. Možda želiš znati što se smatra normalnim kada je riječ o seksu, ispituješ prijateljice o njihovim seksualnim iskustvima i loše se osjećaš kada čuješ se češće seksaju od tebe. Koristiš pogrešnu metodu. Ne trebaš se uspoređivati ​​da bi znala što je dobro ili normalno. Tuđe iskustvo na ovom polju ne znači baš ništa. "Kad je riječ o intimnom partnerstvu, koje ćeš koristi imati budeš li se uspoređivala s drugima?", pita dr. King. "Naravno, ti i tvoj dragi možete isprobati novi položaj koji ti je otkrila frendica, ali cilj bi vam trebao biti da uživate jedno u drugome, a ne da se uspoređujete s ostalima", dodaje. Iskustva i sklonosti su vrlo individualna stvar.

shimmer fallback

Seks ne bi trebao boljeti

Ako si ponekad znala osjetiti bol za vrijeme seksualnog odnosa, ne brini nisi jedina. Čak 75 posto žena osjeti povremeno bol za vrijeme seksa, prema podacima Američke udruge opstetričara i ginekologa. Dr. King kaže kako trenutna bol koju osjetiš u određenoj pozi vjerojatno nije zabrinjavajuća, no ako konstantno osjećaš bol ili te strah sprječava da imaš seksualni odnos, trebala bi se posavjetovati sa svojim liječnikom koji će ti pomoći riješiti problem. Ponekad pomaže fizikalna terapije dna zdjelice (koja je češća nego što mislite). "Poanta je da imate pravo na zadovoljstvo i vaše tijelo vas ne pokušava spriječiti u tome", objašnjava dr King. Problem se mora riješiti.

shimmer fallback

Postoji rješenje za slab libido

Žene se vrlo lako mire sa slabim libidom, prihvaćajući ga kao nešto što se ne da promijeniti, a ne kao simptom nečega drugog. To možemo zahvaliti stereotipima koji vladaju - uzbuđene muškarce i žene koje uvijek "boli glava". Ženski seksualni nagon stalno se podcjenjuje. Ne samo da je prirodno snažan, već se s godinama može povećati. To znači da nizak libido, zapravo, može biti simptom, rezultat nekog zdravstvenog stanja ili okolnosti u kojima se nalaziš.

"Nedostatak seksualnog nagona ili smanjeni libido mogu se pojaviti iz raznih razloga uključujući stres, depresiju, anksioznost, kronična medicinska stanja ili određene lijekove", objašnjava dr. King. Drugim riječima, ne moraš se pomiriti s niskim libidom. Razgovaraj sa svojim liječnikom o utvrđivanju temeljnih uzroka slabog seksualnog nagona i pronađi način da ga ojačaš.

shimmer fallback

Dobra vijest - vagina se sama čisti

Na tržištu postoji ogromna količina proizvoda za intimnu njegu, no dr. King smatra da su oni sasvim suvišni i da je stvar vrlo jednostavna. "Vagina je sposobna sama se čistiti. Dobro staro tuširanje ili kupanje svakodnevno tijekom menstruacije sasvim je dovoljno za održavanje higijene", objašnjava za spomenuti portal liječnica te dodaje kako žene ne bi trebale koristiti mirisne higijenske proizvode jer mogu izazvati alergijsku reakciju. Kada je riječ o seksualnom zdravlju, dr. King savjetuje testiranje na spolno prenosive bolesti i korištenje lubrikanta na bazi vode koji će podržati zdravlje vagine. Zapamti da je vaša vagina nevjerojatno samodostatna i da ima vlastite mehanizme samočišćenja. Tvoje je da brineš o spolnom zdravlju i odgovorno se ponašaš.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.