Orgazam osim užitka donosi i čitav niz drugih prednosti. Evo koje su

Pomaže nam da bolje spavamao, a može pozitivno utjecati i na naš imunološki sustav

Orgazam osim užitka donosi i čitav niz drugih prednosti. Evo koje su

Iako s orgazmom najčešće povezujemo osjećaj užitka, on zapravo ima i čitav niz zdravstvenih beneficija. Orgazam je zapravo kontrakcija mišića i dovodi nas do seksualnog zadovoljstva, ali i vrlo pozitivno utječe na psihičko i fizičko zdravlje.

Image
Riješi se predrasuda i uživaj

Ženski libido - puno je zabluda oko njega, a ovo su one najveće


Znanstveno je dokazano da nam orgazam pomaže da bolje spavamo, a može pozitivno utjecati i na naš imunološki sustav.  Kako objašnjavaju seksualni terapeuti, tijekom doživljavanja orgazma naš mozak oslobađa neurotransmitere i neuropeptide – tvari koje doprinose cjelokupnom fizičkom i emocionalnom blagostanju.  

via GIPHY

Bolje raspoloženje, bolji san i jači imunitet samo su neke od prednosti koje orgazam donosi i koje bismo trebali iskoristiti, osobito u ovim stresnim vremenima. Još neke zanimljive beneficije od doživljavanja seksualnog vrhunca otkrivamo ti u nastavku.


Foto: Unsplash

Ljepša koža

Kod orgazma se oslobađa hormon oksitocin, a smanjuje se razina kortizola odnosno hormona stresa. Takve kemijske reakcije pozitivno utječu na naše raspoloženje i smiruju upalne procese u tijelu koji mogu izazvati akne i prištiće. Osim toga, kod orgazma se povećava dotok krvi i kisika u lice pa koža djeluje blistavije i zdravije.

Image

Bolje samopouzdanje

Doživljavanje orgazma ti može pomoći da imaš bolju sliku o sebi i o svom tijelu. Stručnjaci kažu da kod doživljavanja zadovoljstva zapravo stvaramo bolju sliku o sebi i svom izgledu. Ženama to omogućava da se bolje osjećaju u vlastitoj koži i da općenito budu zadovoljnije same sa sobom te da više uživaju u seksualnom životu.  


Image

Poboljšava san

Bolji i kvalitetniji san zapravo je jedna od najvećih zdravstvenih beneficija orgazma, a sigurno si i sama primijetila kako uvijek nakon seksa ljepše spavaš. Za to postoji znanstveno objašnjenje: nakon seksa oslobađa se hormon prolaktin koji nam pomaže da se opustimo te oksitocin i vazopresin koji nam pomaže da snažnije utonemo u san.  


Image

Zdravija kosa

Osim na izgled kože, orgazam može pozitivno utjecati i na zdravlje tvoje kose. Poboljšava cirkulaciju pa samim time i prokrvljenost vlasišta, a rezultat toga je jača, sjajnija i zdravija kosa.

Image

Mladolikost

Budući da orgazmi pomažu u snižavanju krvnog tlaka, na taj način usporavaju proces starenja. Kod doživljavanja orgazma povećava se i razina estrogena, povećavajući kolagen, a to pomaže u održavanju mladolikosti kože. Osim toga, kvalitetniji san usporava pojavu bora i sitnih linija.  


Image

Bolji odnosi s partnerom

Činjenica je i da kod seksualnih odnosa jačamo i produbljujemo intimnost s partnerom, no istovremeno doživljavanje seksualnog vrhunca dodatno jača vezu, tvrde seksolozi. Redovan i kvalitetan seksualni život jedan je od najboljih načina za održavanje stabilnog odnosa.


Image

Oslobađa od boli

Seksualna stimulacija te orgazam otpuštaju prirodne lijekove protiv bolova u našem tijelu. Osim što ćemo se bolje osjećati, oslobađanje oksitocina može pomoći u ublažavanju glavobolje, menstrualnih grčeva pa čak i artritisa.


Image