Užitak i seks

Ne možeš doživjeti vrhunac? Ovo je sedam najčešćih razloga

Orgazam se definira kao osjećaj intenzivnog užitka koji se događa tijekom seksualne aktivnosti, no mnoge žene imaju problema sa postizanjem vrhunca

profimedia-0093900748.jpg
Foto: Profimedia.hr

Stotinama godina muški orgazam se istraživao i proučavao, a tek posljednjih desetljeća počelo se razgovarati o ženskom orgazmu. Društvo je tu temu odbacivalo, ali i smatralo se nevažnim jer se o ženskom tijelu samo raspravljalo kroz prizmu reprodukcije. Danas se potpuno drukčije razmišlja i žensko zadovoljstvo je postalo važno, a samim time stručnjaci puno više razgovaraju i o problemima na koje žene nailaze.

Image
Anksioznost nije seksi

Anksioznost može smanjiti želju za seksom? Evo što kažu stručnjaci

Orgazam se definira kao osjećaj intenzivnog užitka koji se događa tijekom seksualne aktivnosti. No, mnoge žene ga ne doživljavaju i srame se razgovarati o tome. Zbog toga često misle da nešto nije u redu s njima, a problemi se često mogu vrlo lako riješiti. Postoje dvije vrste problema: primarni zbog kojih žene nikada nisu doživjele orgazme i sekundarni kada se u jednom trenutku više ne može doživjeti orgazam. Ginekolozi i psihoterapeuti u svom radu sa ženama znaju koji su najčešći problemi, ali i kako se boriti s njima. U nastavku pročitaj koji su najčešći problemi prema njihovim iskustvima.

Alkohol i cigarete

"Veće količine alkohola mogu utjecati na protok krvi u klitorisu, što je kod većine žena područje koje zahtijeva stimulaciju kako bi postigao orgazam", objašnjava ginekologinja Shree Datta za Intimu.

shimmer fallback

"Pušenje također može utjecati na postizanje orgazma. Dakle, ako imaš probleme u postizanju vrhunca, razmisli koliko piješ ili pušiš u odnosu na težinu svojih simptoma", dodaje dalje.

POGLEDAJ VIDEO: Bušimo mitove o seksu

Problemi u komunikaciji

Važno je da žena može reći svom partneru što želi i što joj je važno za dobar seks i postizanje orgazma, napominje seksualna terapeutkinja Kate Moyle. "Tvoj partner ne može čitati misli, a ako mu nisi rekla onda neće nužno znati", objašnjava dalje.

"Pozitivno, bez kritike i ohrabrujuće su najbolji načini da objasniš partneru što želiš. Rečenice poput: 'ne radiš to dobro' nisu ispravne, puno je bolji pristup: 'stvarno sam uživala kada si to radio, možemo li pokušati ponovno?", kaže dalje te dodaje da je važno da je žena izravna i jasna, a ne dvosmislena. Možeš mu rukama pokazati što želiš ili voditi njegovu ruku po svom tijelu.

shimmer fallback

Nedostatak samopouzdanja

Negativan utjecaj na postizanje orgazma mogu imati i negativni osjećaji prema vlastitim tijelu. "To može spriječiti našu sposobnost da budemo prisutne u trenutku. Negativne misli sprječavaju da se prepustimo i dopustimo da fizički osjećaji budu u fokusu", objašnjava Moyle.

Zdravstveni problemi

Postoji niz zdravstvenih stanja koji ženama mogu otežati ili onemogućiti orgazam. Na primjer, multipla skleroza može utjecati na sposobnost postizanja vrhunaca, napominje dr. Datta. "Vrlo je važno obavezno se javiti liječniku zbog ovakvih stanja", dodaje dalje. Uz to, određeni lijekovi za postojeće bolesti mogu također utjecati na ženinu sposobnost postizanja orgazma. "Antidepresivi i antihistaminici mogu negativno utjecati na organizam, zato budi sigurna da redovito odlaziš na liječničke kontrole", kaže dr. Datta.

shimmer fallback

Seksualna stimulacija

Jednostavno objašnjenje za ove poteškoće može biti i način na koji je žena stimulirana tijekom seksa. "To je jedan od najčešćih razloga zašto žene ne doživljavaju orgazam, kaže Moyles. "Najbolji način je da razmisliš što ti najviše odgovara, jer iako je anatomija slična, sva su tijela različita, kao i naše sklonosti, samoispitivanje. Ovo ne vrijedi samo za genitalije, već i za cijelo tijelo", kaže dalje.

Uz to, treba uzeti u obzir da većini žena treba stimulacija klitorisa da bi postigle orgazam jer vrhunac često ne dolazi samo od penetracije. "Imajući to na umu, seksualna predigra je važna. Uz to, razmisli o različitim položajima i vođenoj masturbaciji koja može povećati uzbuđenje", objašnjava dr. Dotta.

Društveni pritisci

"Situacije poput stresa, financijskih i poslovnih poteškoća mogu utjecati na postizanje vrhunca", objašnjava dr. Datta."To također može uključivati ​​probleme u odnosima, posebno ako postoji nepovjerenje ili sukobi koji nisu riješeni", dodaje dalje. U tim bi slučajevima savjetovanje za parove, kao i seksualna terapija mogle biti od pomoći.

shimmer fallback

Mentalno zdravlje

Mentalno stanje također može pridonijeti stvaranju ovog problema. "Na primjer, ako patiš od depresije ili anksioznosti, možda ćeš imati poteškoće u postizanju orgazma", kaže dr. Datta. Dalje liječnica savjetuje da svaka žena s ovim problemima potraži pomoć ginekologa i terapeuta kako bi se problem mogao riješiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.