Problemi u intimnom životu

Najčešći razlozi zašto žene ne uživaju u seksu, a ovo su ideje kako prevladati probleme

Niska razina libida, problemi s uzbuđenjem i bolan seks su vrlo česti, a ženama može biti vrlo neugodno zbog takvih problema te izbjegavaju razgovor s liječnikom ili stručnjacima

pexels-maria-verkhoturtseva-11714914.jpg
Foto: Pexels

U holivudskim romantičnim komedijama zaljubljeni parovi nikada nemaju probleme u seksu i uvijek imaju želju biti jedno s drugim. No u stvarnom životu, za mnoge žene, seks nije uvijek jednostavan i ponekad se pojavljuje bol i nedostaje želja. Također mnogr žene uopće ne mogu postići orgazam. "Snošaj može boljeti, a možda postoje problemi s postizanjem vrhunca. Ili libido već dugo spava. Bez obzira na probleme, seksualno zdravlje je važno i trebalo bi riješiti probleme koji su se pojavili", objašnjava liječnica Pelin Batur za Health Essentials Cleveland Clinic.

Image
Lekcije iz spavaće sobe

10 stvari o seksu koje si trebala naučiti prije 40. rođendana

Usponi i padovi u seksualnom životu

Seksuana želja nije uvijek jednaka, a raspon je jako velik - od želim još malo do ne želim seks. Seksualni nagon će vjerojatno ići dolje-gore. Ovisi o različitim faktorima kao što su hormoni, stres, problemi u vezi, duljina veze i slično. "Seksualni nagon ima različite komande kao i automobil pa ima gas i kočnicu, a brzina će varirati tijekom života", dodaje dalje dr. Batur. Stoga ako si zadovoljna kvalitetom i učestalošću seksualnih odnosa onda ne moraš dalje čitati, ali ako nešto nije u redu onda možeš saznati koji su najčešći problemi koji se pojavljuju u krevetu.

POGLEDAJ VIDEO:Bušimo mitove o seksu

Stres

Stresne situacije utječu na svaki segment života pa tako i na libido. Možda ti je svakodnevni život rastrgan u stotinu smjerova, a možda ti je pandemija potpuno promijenila život pa nije neobično da se seks nije visoko na popisu želja i važnosti. "Kakav je vaš seksualni život kada ste na odmoru? Ako uživate u seksu na godišnjem odmoru onda se radi o stresu, a ne o medicinskom problemu", dodaje dr. Batur. Stoga je važno pronaći rješenje prema kojem će se smanjiti stres, a time ćete oboje više uživati u seksu.

Image
Foto: Unsplash

Bol

Bol koja se pojavljuje tijekom seksa javlja da nešto nije u redu i da je potrebno rješavati problem. Najčešći uzroci bolnog seksa:

  • Disfunkcija dna zdjelice: ovo je vrlo često i pojavljuje se kada se mišići na dnu zdjelice normalno ne opuštaju. Žene s ovim problemom često imaju bolan seks, a fizikalna terapija može pomoći.
  • Hormonalne promjene: promjene razina estrogena i testosterona mogu dovesti do bolnog seksa. Žene koje doje ili ulaze u menopauzu mogu imati hormonalne promjene koje uzrokuju suhoću rodnice i peckanje tijekom spolnog odnosa. U nekim slučajevima, hormonalna terapija može riješiti problem. Dobar lubrikant također je važan u ovom slučaju.
  • Drugi medicinski uzroci: postoje i drugi mogući uzroci boli tijekom seksa uključujući infekcije i endometriozu. U slučaju bilo kakvih problema važno je javiti se liječniku ili nekoj drugoj stručnoj osobi.
Image
Foto: Unsplash

Psihološki uzroci

"Prikrivena depresija ili tjeskoba mogu također utjecati na seksualnu želju. Problemi u vezi ili povijest seksualne traume također mogu utjecati na fizičku intimnost", naglašava dr. Batur. U takvim slučajevima, stručnjak za mentalno zdravlje može pomoći kod rješavanja osnovnih problema, a onda će doći i do poboljšanja seksualnog života.

Image
Foto: Unsplash

Problemi s postizanjem uzbuđenja i orgazma

Seks vam nije sjajan i ne možeš doživjeti orgazam. "Mnoge žene misle da bi trebale moći doživjeti orgazam snošajem, ali mnoge žene, možda čak i većina, treba vanjsku stimulaciju kako bi postigle orgazam", kaže dr. Batur te dodaje da mnoge žene koriste i vibratore kako bi pojačale seksualnu igru i došle do vrhunca. Ako to ne uspije, postoje terapije uključujući lijekove, hormone i lokalna ulja i kreme.

Image
Foto: Unsplash

Niska razina libida

Velik utjecaj na seksualnu želju ima i način razmišljanja. "Mnoge žene možda neće na početku biti zainteresirane za seks, neće ga inicirati, ali kad se seks dogodi bit će im zabavno. Ponekad se jednostavno treba prepustiti događanjima i pustiti mozak da se kasnije uključi", dodaje dalje liječnica. No ponekad lažiranje uzbuđenja nije dovoljno za aktivaciju seksualnog života. Neke žene imaju slab seksualni nagon što se naziva poremećajem hipoaktivne seksualne želje, a lijekovi mogu pomoći.

Image
Foto: Unsplash