Mokri snovi nisu rezervirani samo za muškarce: Evo što sve trebaš znati o njima

Malo seksualne edukacije nikad nije naodmet, pa smo ovog puta odlučile razjasniti sve tvoje nedoumice u vezi mokrih snova

Mokri snovi nisu rezervirani samo za muškarce: Evo što sve trebaš znati o njima

Za mokre snove su svi čuli, a većina ih je iskusila i na vlastitoj koži. Iako većinom govorimo o muškim mokrim snovima koji označavaju ejakulaciju za vrijeme sna, postoje i ženski mokri snovi o kojima se znatno manje zna.

Najjednostavnije rečeno, mokri snovi kod žena znače pojačanu vaginalnu sekreciju tijekom spavanja. Genitalije postaju hipersenzibilne, a ako žena sanja neki seksualno uzbudljiv i zanimljiv san, postoji šansa da će u snu doživjeti i orgazam. S obzirom da se i uz ovu temu, kao i mnoge druge seksualne teme, veže mnogo tabua i nedoumica, odlučile smo ti na što jednostavniji način objasniti sve što trebaš znati o ovom zanimljivom fenomenu.

Image

8 odličnih savjeta za najbolji oralni seks ikad

Za početak je bitno reći da, buđenje ugodnim intenzivnim užitkom kod žena nije mit. Orgazam tijekom sna nikako nije rezerviran samo za jači spol već ga i žene vrlo često mogu doživjeti, a da toga ne budu niti svjesne. Naime, tijekom REM faze spavanja, tijelo počinje povremeno halapljivo pumpati genitalno područje s krvlju, baš kao što je slučaj kod seksualnog uzbuđenja. Povećanje protoka krvi može dovesti do vrhunca i oslobađanja, što kod muškaraca rezultira erekcijom, a vaginalnom sekrecijom kod žena. Međutim, ovo ne znači nužno da spavač ili spavačica doživljavaju seksualni san.


Kod žena, protok krvi u genitalije povećava se od malo, tijekom REM faze sna, na toliko kao kada žene masturbiraju ili gledaju erotske filmove. Ovo ukazuje da je genitalno uzbuđenje inducirano REM fazom slično kao buđenje seksualnog uzbuđenja. Neke se žene čak i probude iz dubokog sna da bi otkrile da su seksualno stimulirane ili da su upravo doživjele orgazam u snu.

Kao i obično, mokri snovi žena rijetko su istraživani jer ih je teško identificirati. S obzirom na to da su genitalije i reproduktivni organi žena smješteni unutar tijela, teže je primijetiti fizičku uzbuđenost, dok je kod muškaraca to mnogo lakše uočiti. Mokri snovi kod žena teško su uočljivi i zato što obilna vaginalna sekrecija ne mora nužno značiti i orgazam – već samo uzbuđenost koja nije stigla doći do vrhunca.

Žene koje ne znaju jesu li ili nisu imale orgazam u snu nisu jedine. Normalno je za oba spola da imaju snove erotske prirode i da oni redovito dovode do orgazma ili ejakulacije. Evo još par korisnih informacija koje bi svakako trebala znati o mokrim snovima.

Mokri snovi ne događaju se samo u pubertetu

Mitovi koji kruže oko raznih seksualnih tema obično su sve samo ne istiniti, a to je definitivno slučaj i s pričom o tome kako se mokri snovi događaju samo za vrijeme puberteta i to među isključivom muškom populacijom. Činjenica je da se tijekom puberteta mokri snovi događaju češće nego u odrasloj dobi, jer tijelo proživljava nagle promjene vezane uz rad spolnih hormona, no mokri snovi se generalno mogu dogoditi svakom – u bilo kojoj dobi.

Mokri snovi ne završavaju uvijek orgazmom

Isto kao i sa seksom - orgazam se ne dogodi uvijek. Tijekom mokrih snova, iako je san uzbudljiv ne mora nužno dovesti do orgazma. I muškarci i žene mogu unatoč tome što nisu dostigli vrhunac pojačano izlučivati tjelesne tekućine te se iz sna prenuti vidno uzbuđeni.

Seksualni snovi ne moraju biti razlog mokrih snova

Iako seksualni snovi najčešće jesu glavni razlog za mokre snove, to nije uvijek tako. Razlog može biti i senzacija tijekom spavanja koja potiče orgazam, a ne dolazi od sna. Kao što smo već rekli, fiziološki procesi ponekad naše tijelo uzbude bez očitog razloga ili poticaja – krv koja napuni genitalije izaziva osjećaj uzbuđenosti kojeg zatim prati i seksualna želja i ugoda.

Normalno je nikada ne imati mokre snove

Kao što je normalno imati ih, normalno je i ne imati ih. Snovi su općenito vrlo osobna stvar, i kod svakoga su drugačiji, a tako je i sa seksualnim i mokrim snovima. Neki ljudi ih doživljavaju gotovo svakodnevno, neki gotovo nikada – i u tome nema ničeg neobičnog.

Što nakon mokrih snova?

Prije svega, nema ničeg sramotnog u mokrim snovima - iskoristi to kao priliku za naučiti nešto novo o sebi, svojim fantazijama i seksualnosti te se svakako probudi s osmijehom na licu, ipak je buđenje orgazmom dosta dobra opcija za početak dana.