Izbjegni ih

Modrice na grliću maternice - ozljeda u seksu za koju mnoge žene ne znaju

Modrice na grliću maternice najčešća su posljedica malo strastvenijeg seksualnog odnosa ili lošeg 'tajminga' za isti. Nije ni cerviks svaki dan isti...

pexels-karolina-grabowska-4963854.jpg
Foto: Pexels

Ako si, čitajući naslov, spontano prekrižila noge i uhvatila se za trbuh, znaš o čemu govorimo. I sama pomisao na to da grlić maternice "zaradi" masnicu, zvuči jako bolno, no utješno je da je najčešće riječ o bezopasnoj boli.

Image
Imate li ih i vi?

Tajne iz spavaće sobe: Šest seksualnih navika koje imaju najsretniji parovi

Modrice na grliću maternice najčešće uzrokuje nešto strastveniji seksualni odnos ili onaj u kojem si pod utjecajem alkohola (što nikako nije dobro) pa ne osjećaš svoje tijelo u onolikoj mjeri kao inače. U nastavku ti otkrivamo činjenice koje bi trebala znati o modricama a grliću maternice kako bi ih u budućnosti izbjegla i poštedjela sebe jake i neugodne boli.

shimmer fallback

Kako nastaju modrice na grliću maternice?

Modrice na grliću maternice najčešće nastaju tijekom seksa, osobito ako je muškarčev penis prevelik i ako je seks bolan, umjesto da je ugodan. Može se dogoditi i uslijed penetracije seksualnim pomagalom ili šakom. Određeni seksualni položaji mogu dovesti do modrica na vratu maternice, osobito doggy style. Veću sklonost modricama na ovom dijelu tijela imaju djevojke i žene kojima je cerviks prirodno niži.

Koji su simptomi modrica na grliću maternicu, ali i kako ih izbjeći - provjeri u nastavku.

Koji su simptomi modrica na grliću maternice?

Simptomi su različiti, no najčešće uključuju:

  • grčeve tijekom seksa
  • osjećaj kod penetracije kao da penis udara u zid u tijelu
  • osjetljivost u području trbuha između 12 i 48 sati nakon seksa, a koja traje do tjedan dana
  • krvarenje nakon odnosa
  • bol nakon seksa koja nalikuje jakim menstrualnim grčevima s probadajućim bolovima, mučninom, povraćanjem i znojenjem
shimmer fallback

Treba li posjetiti liječnika?

U većini slučajeva, modrice na vratu maternice ne zahtijevaju liječenje. Umjesto toga, simptome možeš liječiti kod kuće lijekovima protiv bolova i suzdržavajući se od seksa dok cerviks ne zacijeli. Kao i obična modrica, modrica na vratu maternice s vremenom nestane sama od sebe. Ako pak dođe do obilnijeg krvarenja ili ti bolovi ne dozvoljavaju da normalno funkcioniraš, bilo bi dobro otići liječniku.

shimmer fallback

Kako izbjeći modrice na grliću maternice?

Najbitnije je poznavati vlastito tijelo, znati u kojem si dijelu ciklusa te kako je pozicioniran cerviks. Tijekom mjesečnice i par dana nakon nje, cerviks je vrlo nisko i tada bi trebalo izbjegavati grublji seks i položaje u kojima je on "na udaru".

Nadalje, bitno je ne žuriti i ne preskakati predigru. Kada se uzbudiš grlić maternice se podigne u vaginalni kanal te je tada manje izložen mogućim ozljedama. Također, mijenjaj poze dok ne pronađeš one koje ti najviše odgovaraju i u kojima ne osjećaš nikakvu neugodnost, već isključivo užitak.

shimmer fallback

Slušaj svoje tijelo

Možda ćeš se osjećati kao da si dovoljno vlažna, no ako pri penetraciji osjetiš oštru bol nalik ubodu, to znači da već imaš modrice na grliću maternice. U tom slučaju ne nastavljaj sa seksom već pričekaj da modrice prođu. Ako inzistiraš na seksualnom odnosu, možeš si samo naštetiti.

shimmer fallback

Cerviks "šeta" tijekom ciklusa

Dobro si pročitala: grlić maternice pomiče se, a njegov položaj ovisi o tome u kojem si dijelu menstrualnog ciklusa. Na primjer, kada ovuliraš, grlić maternice pomiče se dublje u vaginalni kanal. U to je vrijeme i mekši. Prije i nakon menstruacije, grlić maternice postaje tvrđi i pomiče se niže niz vaginalni kanal i tada je osjetljiviji pa bi trebalo izbjegavati grublji seksualni odnos.

shimmer fallback

Zaboravi na alkohol i opijate

Alkohol i opijati umrtvljuju receptore za bol pa se može dogoditi da ne osjećaš bol tijekom seksa, što povećava rizik od pojava modrica na vratu maternice. Preskoči piće i radije popij čašu vode. Cerviks će ti biti zahvalan. I ne samo cerviks...

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.