Što kažu stručnjaci

Prava istina o aferama: Varaju li muškarci i žene iz istih razloga?

'Ne znamo kakvo bi ponašanje muškaraca i žena bilo prema seksualnosti bez nametanja povijesti, muškosti, ženstvenosti - ukratko društva. Ni muškarci ni žene možda nisu monogamni 'po prirodi', ali tko je?'

profimedia-0354692597.jpg
Foto: Profimedia

Postoji mnogo teorija o tome kako muškarci i žene gledaju na odnose na različite načine - a kada je riječ o varanju, naše društvene razlike mogu itekako utjecati na naše motive. Barem tako tvrdi stručnjakinja za odnose i psihologinja Esther Perel u isječku talk showa iz 2017. koji se nedavno pojavio na TikToku i postao viralan.

Image
Ljubavni trokut

Moralna dilema: Treba li ljubavnica ikad reći ženi da je suprug vara?

Na pitanje varaju li muškarci i žene svoje partnere iz istog razloga, ona odgovara: "Prije svega, budimo jasni. Muškarci su praktički, kroz povijest, imali dozvolu za varanje. I imali su svakakve teorije koje su 'opravdavale' da im je jednostavno prirodno da 'lutaju' u odnosima."

"Dakle, imamo sve te evolucijske teorije i biološke teorije da objasnimo zašto muškarci po prirodi nisu monogamni. Dok su žene, s druge strane, ta pripitomljena stvorenja. Ne znamo što bi žene učinile da im se dopusti da rade isto bez posljedica s kojima se suočavaju, a koji su vrlo različiti od onih kod muškaraca. Ono što znamo je da muškarci i žene lažu. Muškarci lažu pretjerujući i hvalisanjem, a žene lažu poričući i minimizirajući jer se to od njih očekuje u kulturi diljem svijeta." U cijelom intervjuu, koji se može pronaći na YouTubeu, Esther opširno raspravlja o toj temi - govoreći dalje o nijansama zašto ljudi varaju.

Reakcija na objavu bila je ogromna - 1.5 milijuna lajkova i gotovo 10.000 komentara - s bezbroj žena koje su se složile s Estherinom izjavom. "Kad me moj bivši prevario, moja obitelj me prisilila da mu oprostim jer sam očito bila pretjerano dramatična, a on nije mogao kontrolirati svoje porive i varao je", samo je jedan od komentara.

Kad je riječ o nevjeri, jesu li stvari doista toliko različite kod muškaraca i žena? Harvardski psiholog i stručnjak za evoluciju David Buss sigurno tako misli - iako, naravno, postoje iznimke od njegovih teorija.

Image
Foto: Pexels

Na temelju evolucije muškaraca i žena, vjeruje da je veća vjerojatnost da će muškarci varati zbog 'seksualne raznolikosti', dok je kod žena veća vjerojatnost da će imati aferu da 'zamijene partnera' - ili drugim riječima, pronađu bolju vezu s drugim partnerom.

"Postoji tona dokaza za ove razlike", kaže on. "Postoje studije u kojima muškarci i žene prijavljuju svoje razloge za prevaru, na primjer. Žene koje varaju imaju mnogo veće šanse da varaju s jednom osobom i da će se 'zaljubiti' ili emocionalno uplesti s partnerom. Muškarci su skloni prijaviti želju za zadovoljenjem seksualne želje. To su prosječne razlike, naravno, i neki muškarci varaju da bi 'promijenili partnera', a neke žene samo žele seksualno zadovoljstvo."

Sociologinja dr. Julia Carter, viša predavačica na Sveučilištu West of England specijalizirana za brak i veze, dodaje da su se te uloge konstruirale tijekom vremena.

"Žene - pod 'ženstvenošću' - imaju odgovornost za održavanje ljubavnih odnosa pa smatram da bi se njihovi razlozi za 'varanje' usredotočili na emocije: zaljubljivanje i odljubljivanje. Pod društveno konstruiranom kategorijom 'muškosti', od muškaraca se očekuje da traže seksualne odnose tamo gdje mogu, pa očekujem da će njihovi razlozi više skrenuti prema oportunističkim ili težnji za užitkom", objašnjava ona.

Oboje naglašavaju da danas, međutim, postoje mnogi drugi čimbenici. "Mislim da je 'monogamija vs. nemonogamija' pogrešan način uokvirivanja problema", dodaje David. "I muškarci i žene razvili su 'jelovnik' strategija varanja. One uključuju dugotrajno povezivanje u paru, kratkoročni seks, nevjeru, serijsko varanje i još mnogo toga."

"Koju konkretnu strategiju muškarac ili žena slijedi ovisi o kulturnim i društvenim normama, mogućnostima i partneru s kojim se slučajno nalaze, pa čak i o omjeru spolova oko njih. To je mnogo točniji način da se to opiše. Postoje li prosječne spolne razlike koje su evoluirale? Apsolutno. Ali oba spola imaju cijeli izbornik strategija."

Iskreno, ne znamo kakav bi bio naš pristup monogamiji da nije bilo društvenih normi koje su nas vodile.

Julia dodaje: "Ne znamo kakvo bi ponašanje muškaraca i žena bilo prema seksualnosti bez nametanja povijesti, muškosti, ženstvenosti - ukratko društva. Ni muškarci ni žene možda nisu monogamni 'po prirodi', ali tko je? Ne možemo znati što smo bez društva. A društvo je uvijek dopuštalo veći izraz seksualnosti za muškarce nego za žene - osim za seksualne radnike, naravno, ali to je već drugi par cipela."