Veličina (ni)je bitna

Kolika je prosječna veličina muške 'alatke' – i otkuda opsjednutost centimetrima?

Frajeri se često razmeću centimetrima, no kolika je zapravo prosječna veličina penisa u erekciji – i otkuda tolika opsjednutost centimetrima? Odgovori bi te mogli iznenaditi…

profimedia-0295798817.jpg
Foto: Profimedia.hr

Je li veličina muške 'alatke' zaista bitna? To je vječno pitanje oko kojeg se 'lome koplja'. Neki će reći da je presudna tehnika te da i muškarci s (ispod)prosječnim spolovilom mogu zadovoljiti partnericu i uživati u seksu. Sve dok ima želje… ima i načina. Druga se strana fronta pak kune u svoju izdržljivost i obdarenost. Pa tako kažu da veća 'alatka' donosi više užitka.

Image
Promjene u muškom svijetu

Od veličine do oblika: Evo kako se penis mijenja s godinama

Čini se da opsjednutost veličinom frajere prati od puberteta jer se često hvale centimetrima. Prema tim pričama, ispada da je gotovo svaki muškarac ljubavnik prve klase i da mu je 'ponos' veći od 18 centimetara. No treba li im vjerovati?

'Razbacivanje' centimetrima i gdje na ljestvici stoje Hrvati?

Na stranu mjerenja iz kućne radinosti, 'friška' istraživanja kazuju da je prosječni penis u opuštenom stanju dugačak 9,16 centimetara, dok u erekciji u prosjeku doseže 13,12 centimetara u duljinu i 11,66 cm u obujmu. Famoznih 16 i više centimetara ima pet od 100 muškaraca, a do tih je rezultata došao tim britanskih znanstvenika. Oni su angažirali tim zdravstvenih djelatnika koji su muškarcima mjerili opseg (u korijenu i u sredini) i dužinu (od stidne kosti do vrha glavića).

shimmer fallback

Pazi sad ovo – Hrvati su malko iznad svjetskog prosjeka po 'veličini'. Web stranica All size matter objavila je prošle godine kartu prema kojoj Hrvati zauzimaju 34. mjesto po prosječnoj veličini penisa. Ispada da 'naši' frajeri u prosjeku u erekciji imaju 14,8 centimetara, a 13 centimetara u obujmu. Žene i muškarci, jeste li iznenađeni?

OK, znanost kaže da je 14-15 centimetara prosjek pa frajeri zaista mogu odahnuti. No otkuda ta opsjednutost veličinom muške 'alatke? Jednostavno: zašto muškarci često misle da im je (pre)mali, a zapravo je prosječan?

Američki psiholog Mark Travers za Psychology Today izdvojio je dva glavna razloga opsjednutosti veličinom kod muškaraca. On je primijetio da je dio muškaraca opterećen time zadovoljavaju li prosjek te da neki čak razmišljaju o povećanju penisa.

'FilmovI za odrasle' i pritisak vršnjaka

Prema njemu, ali i studiji iz 2019. godine, oni koji istražuju opcije povećanja penisa iako im je on prosječan, osjećaju sram zbog veličine i ne mogu se opustiti jer se opterećuju zbog centimetara možda pate od poremećaja. Zbog toga je najbolja opcija javiti se psihologu jer se problem možda krije u psihi, a ne 'veličini'.

Ustanovilo se da muškarci koji su opsjednuti 'alatkom' imaju iskrivljenu percepciju toga što je prosječan penis izvan i u erekciji. To im se događa zbog utjecaja pornografije u kojoj sve izgleda puno veće od prosječnih 14-15 centimetara. Stoga su ispitanici bili uvjereni da ne zadovoljavaju društvenu definiciju prihvatljive veličine penisa.

shimmer fallback

Nadalje, kao glavni razlog pretjerane opterećenosti navodi se usporedba s vršnjacima pri čemu se oni s 'većim' uvijek hvale i razmeću što uzrokuje nesigurnost, prenosi psiholog Travers za Psychology Today. Tu je još jedan psihosocijalni čimbenik: u popularnoj kulturi postoji niz šala o veličini pa su ispitanici 2019. naveli da je i to pridonijelo mislima da ne zadovoljavaju prosjek.

Žene su zadovoljne?

Drugi glavni razlog pretjerane opterećenosti centimetrima jest pogrešna percepcija onoga što seks čini – seksi. Travers u tom kontekstu navodi studiju objavljenu u časopisu Psychology of Men and Masculinity u kojoj su se analizirali odgovori preko 50 tisuća heteroseksualnih muškaraca i žena. Prema njoj ispada da je većina anketiranih žena navodno zadovoljna partnerovom 'alatkom'. Istovremeno, gotovo polovina muškaraca htjelo bi veći penis.

shimmer fallback

Iz tog proizlazi da muškarci možda preveliki naglasak stavljaju na centimetre te da bi bilo bolje kad bi se fokusirali na obostrani užitak – neovisno o centimetrima. Veličinu i tako nisu mogli birati pa se mogu potruditi partnericu zadovoljiti s onime što im je na raspolaganju, ali i na druge načine. Dok ima volje… ima i načina.

Dok čekamo novo istraživanje o tome znači li veća 'alatka' stvarno bolji seks, što vi kažete – što je u seksu najvažnije?

POGLEDAJ VIDEO: Najčešći mitovi o seksu

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.