Imaju drugačiju svrhu

Nije isto: 9 ključnih razlika između srodne duše i životnog partnera

Srodna duša je netko tko će te 'prodrmati', potaknuti značajne promjene u tvom životu i pomoći ti da naučiš određene lekcije. S druge strane, životni partner je poput utočišta i osobe koja je tu da ostane

pexels-dziana-hasanbekava-6401684.jpg
Foto: Pexels

Smisao veza koje stvaramo tijekom života je u tome da nam pomognu da rastemo i razvijamo se kao osobe. Većina nas želi pronaći nekoga s kim će provesti život te stvoriti neraskidivu sponu, svog idealnog partnera ili kako to neki vole zvati – srodnu dušu.

Image
Osobine vjernosti

U dobru i zlu: Četiri pokazatelja da kraj sebe imaš vjernog partnera

Ipak, životni partner i srodna duša dva su različita pojma i ne odnose se uvijek na istu osobu. Prema nekim stručnjacima, srodna duša ne mora biti osoba s kojom ćeš provesti život. Srodna duša je netko tko će te 'prodrmati' i potaknuti značajne promjene u tvom životu ili ti čak i slomiti srce. Životni partner, s druge strane, je poput utočišta ili mirne luke, osoba na koju se uvijek možeš osloniti i koja će biti uz tebe bez obzira na sve.

Image

Prema tome, postoje bitne razlike između životnog partnera i srodne duše, a u nastavku ti otkrivamo neke od njih.

Srodna duša i životni partner ne moraju biti ista osoba

Životni partner je netko s kime si odlučila provesti život te izgraditi dugoročan i predani odnos. Suprotno tome, srodna duša je osoba s kojom ćeš odmah osjetiti izuzetno snažnu i duboku povezanost na duhovnoj razini. Životnog partnera biramo sami, srodna duša pojavljuje se iznenada, kada je ne očekujemo i mijenja naš život iz temelja.  

Image
Foto: Pexels

Postoje razlike i u kompatibilnosti

Sa životnim partnerom vjerojatno ćeš dijeliti slične vrijednosti, interese i ciljeve. Vaši se planovi za budućnost podudaraju i na istom ste 'putu' zbog čega ste i odlučili provesti život zajedno. Vjerojatno postoji i snažna emocionalna povezanost. Međutim, srodna duša je netko tko te nadopunjava na drugačiji način i uz koga se osjećaš potpuno.  

Image
Foto: Pexels

Dolaze u različitim periodima

I dok životni partner može doći u tvoj život bilo kada, za srodnu dušu vjeruje se da dolazi u nečiji život u točno određeno vrijeme. Također, životni partner tu je da ostane do kraja (ili barem neko vrijeme). Srodna duša dolazi iznenada i tu je samo kratko vrijeme, tijekom određenih životnih faza ili dok ti ne pomogne da naučiš određene lekcije.

Image
Foto: Pexels

Nemaju istu svrhu

Kad je riječ o odabiru životnog partnera, faktori koje uzimamo u obzir su međusobne emocije, prijateljski odnos, stabilnost i podrška. S druge strane, srodna duša je netko tko će ti omogućiti da rasteš i razvijaš se u duhovnom smislu.

Image
Foto: Pexels

Velika je razlika u povezanosti

I kod jednog i kod drugog odnosa postoji duboka emocionalna veza. Međutim, postoje i određene razlike pa ćeš tako sa životnim partnerom odnos graditi i razvijati neko vrijeme, dok ćeš sa srodnom dušom trenutačno osjetiti snažnu povezanost na jednoj puno dubljoj razini. To je nešto što je teško opisati riječima.

Image
Foto: Unsplash

Privlačnost je drugačija

Osoba koji si odabrala za svog životnog partnera vjerojatno te privlači u fizičkom, mentalnom i emotivnom smislu.  Međutim, to ne mora biti slučaj i sa srodnom dušom. To je najčešće osoba koja te privlači na dubljoj razini koja nadilazi fizičku privlačnost.  

Image
Foto: Pexels

Emocije nisu iste

Životni partner je netko koga istinski voliš i s kim prolaziš kroz sve životne uspone i padove. S druge strane, srodna duša je osoba koju ćeš voljeti bezuvjetno, a ljubav prema njoj ne temelji se na zajedničkom iskustvu, već na drugačijoj vrsti povezanosti.

Image
Foto: Pexels

Pred tebe stavljaju različite izazove

Životni partner trebao bi ti pomoći da se lakše suočiš sa životnim izazovima i prevladaš svakodnevne prepreke te biti uz tebe u svakom trenutku. Svrha srodne duše je malo dublja. Ona je tu da te usmjeri u pravom smjeru i pomogne ti da pronađeš svoju istinsku svrhu.

Image
Foto: Unsplash

Ljudi ih doživljavaju na različite načine

Svi znamo što je životni partner i slažemo se da je dobro pokraj sebe imati nekoga tko će biti uz nas u svakom trenutku. Međutim, kad je riječ o konceptu srodnih duša, to je više duhovna ili metafizička ideja u koju ne vjeruje svatko.  

Image
Foto: Unsplash