Kako antibiotici i grejpfrut utječu na oralnu kontracepciju?

I, znaš li uopće što sve utječe na učinkovitost tvojih antibebi pilula?

Kako antibiotici i grejpfrut utječu na oralnu kontracepciju?

Ako se čuvaš od trudnoće, moraš znati par stvari. Oralna hormonalna kontracepcija, koliko god bila pouzdana ipak nije sto postotno sigurna. Trenutno je postotak učinkovitosti oko 99.7 , no taj broj opada u određenim situacijama jer ispada da neke stvari ipak utječu na njenu pouzdanost.

Evo što sve može utjecati na učinkovitost tvojih antibebi pilula ( i kako):

Utjecaj antibiotika

Postoje dva načina na koji antibiotici mogu utjecati na tvoju oralnu kontracepciju. Prvi je iznimno važan ako tvoje pilule sadrže estrogen. Neki antibiotici mogu uzrokovati da enzimi u jetri razgrađuju estrogen brže nego inače. To smanjuje količinu estrogena u tvom tijelu i čini tabletu manje učinkovitom. Dakle, ako je kontracepcijska pilula bazirana na estrogenu, provjeri sa svojim ginekologom prije uzimanja nekog antibiotika.

Drugi način na koji antibiotici mogu poremetiti učinkovitost tvoje oralne kontracepcije je smanjenje re-cirkulacije estrogena unutar tvog tijela. Obično, tvoje tijelo može pretvoriti razgrađen estrogen natrag u njegov aktivni oblik i omogućiti tvom tijelu da ga apsorbira. Ako se prebrzo razgrađuje tvoje tijelo nema vremena za to. To će dovesti do nižih razina estrogena i zakazivanja kontracepcije te do neželjene trudnoće.

Utječe li grejpfrut na oralnu kontracepciju?

Jesi li primijetila kako neki lijekovi imaju oznaku koja upozorava da ih ne uzima sa sokom od grejpa. Zvuči čudno i ovo je nešto o čemu vjerojatno prije nikada prije nisi mislila niti to shvaćala posebno ozbiljno, ali svakako je vrijedno pažnje. Kemikalije u grejpfrutu ometaju isti enzim kao i antibiotici.

Kada je riječ o tabletama i drugim lijekovima, sok od grejpa smanjuje razgradnju estrogena u tijelu. To dovodi do povećanja hormona, koje neće kontracepcijsku pilulu učiniti manje učinkovitom, ali može povećati rizik od mogućih nuspojava pilule kao što su krvni ugrušci i rak dojke.

Također je vrijedno spomenuti da na ovom području nije bilo mnogo znanstvenih istraživanja, pa to nije u potpunosti dokazano, ali svakako je to nešto na što treba paziti. Bolje je ne riskirati.

Što još može utjecati na tvoju oralnu kontracepciju?

1. Sindrom iritabilnog crijeva
Ako imaš upalnu bolest crijeva ili druge probavne smetnje, one mogu spriječiti tvoje tijelo da pravilno apsorbira estrogen iz pilule, čineći ga manje učinkovitim. Ako imaš ovakav kronični problem, obavijesti svog liječnika i raspitaj se o nekim drugim ne-oralnim metodama kontracepcije.

2. Pušenje cigareta
Svi znamo da istovremeno pušenje cigareta i uzimanje pilula može izazvati krvne ugruške i srčani udar, ali također može umanjiti učinkovitost pilule. Ako si teški pušač, trebala bi se prebaciti s pilule na neki drugi oblik kontrole rađanja kako bi izbjegla te rizike.

3. Biljni lijekovi i suplementi
Želja za prirodnim je u redu, no moraš biti svjesna da neko bilje u kombinaciji s pilulom može dovesti do ozbiljnih posljedica. Neko bilje može smanjiti učinkovitost pilule, a drugo pak može uzrokovati da tableta potpuno zakaže. Što nije preporučljivo miješati s oralnom kontracepcijom? Kantarion, ekstrakt češnjaka, lanene sjemenke, alfalfu, ekstrakt sabal palme...

4. Ne uzimaš tablete u pravo vrijeme
Pobrini se da pilulu uzimaš u isto vrijeme, ili barem svakodnevno u roku unutar 3 sata, jer će jedino tako pilula biti učinkovita. Uzimanje u nasumično doba dana značajno smanjuje njihovu učinkovitost. Zaboravljanje doze može smanjiti učinkovitost s preko 99% na manje od 91%, što je manje od kondoma.

5. Određeni lijekovi
Lijekovi poput antidepresiva mogu utjecati na razinu hormona. Dijabetički lijekovi također mogu smanjiti učinkovitost, kao i neki lijekovi za HIV. Većina uobičajenih lijekova bi trebala biti u redu, ali uvijek, za svaki slučaj, pitaj svog liječnika prije početka uzimanja novog lijeka.