Hush, hush

A-točka: Misteriozna erogena zona koja vodi do nezaboravnog užitka

Svi znaju za G-točku, ali znaš li što je A-točka? Gdje se točno nalazi i koje poze u seksu je najbolje stimuliraju - provjeri u nastavku

profimedia-0269205461.jpg
Foto: Profimedia

Mnogi se još uvijek čvrsto drže uvjerenja da je takozvana G-točka ključ vaginalnih orgazama, ali krajnje je vrijeme da proširiš horizonte i upoznaš druge potencijalne točke zadovoljstva. Ako nikada nisi čula za A-točku - manje poznato (i stoga vrlo podcijenjeno) područje koje izaziva nevjerojatno zadovoljstvo - krajnje je vrijeme da saznaš.

Image
Karta za užitak

Vodič do vrhunca: Sve što trebaš znati o erogenim zonama

Tehnički poznata kao erogena zona prednjeg forniksa, ova točka užitka nalazi se duboko unutar vagine između cerviksa i mokraćnog mjehura.

"Ona je oko 5 cm viša od G-točke", rekla je Alicia Sinclair, certificirana seksualna edukatorica za Healthline. Upravo je njezina dubina razlog zašto je neki kolokvijalno nazivaju duboka točka. A-točka se ponekad naziva i "ženska prostata", jer se nalazi na istoj lokaciji kao i prostata kod muškaraca. S druge strane, G-točka se također često naziva na ovaj način. Iako zbunjujuće, ima smisla: A-točka i G-točka nevjerojatno su blizu.

Image

Dakle, A-točka nalazi se duž prednje stijenke vagine, obično oko 10-15 cm iza. Međutim, za očekivati je neke varijacije. "Svačija unutarnja struktura klitorisa je različita, tako da A-točka može biti na malo drugačijem mjestu", kaže Sinclair.

Kako je točno pronaći, kako se razlikuje od G-točke i koje poze u seksu je najbolje stimuliraju - saznaj u nastavku.

Kako pronaći A-točku?

Prvo pronađi G-točku. Da bi to učinila, nježno umetni kažiprst oko 2.5 do 5 cm unutar vagine, a zatim savij prst prema gore, prema pupku. Ako osjetiš komadić spužvastog tkiva veličine oraha, to je G-točka. Odavde, gurni prst u vaginu još nekoliko centimetara dublje.

Pomakni prst laganim pokretom poput brisača vjetrobrana, umjesto uobičajenim pokretom unutra i van.

Primjećuješ li pojačan osjećaj pritiska ili osjetljivosti? Ako da, super! Ako ne, ne brini. Tvoji prsti možda nisu dovoljno dugi, pa ćeš možda morati upotrijebiti seksualnu igračku da dođeš do A-točke.

Image

Kako se A-točka razlikuje od G-točke?

G-točka je otprilike veličine novčića. Obično je možeš stimulirati tako što ćeš napraviti pokret prstima unutar vagine ili penetracijom pod kutom na prednjoj stijenci rodnice.

A-točka se također nalazi duž prednjeg zida rodnice, oko 5 cm dublje unutar vaginalnog kanala od G-točke. Zbog toga ju je možda teže dohvatiti samo prstima.

Stručnjaci preporučuju korištenje seskualne igračke duge najmanje 12 cm ili eksperimentiranje s partnerom čiji su penis ili prsti dovoljno dugi.

"A-točka za mnoge je manje mjesto, a više zona užitka", kaže dr. Evan Goldstein, osnivač i izvršni direktor Bespoke Surgical za Healthline i dodaje: "Možda bi bilo prikladnije razmišljati o 'A-točki' kao više o 'A-zoni' zbog broja živčanih završetaka u tom području koje je ugodno dodirivati."

Image
Foto: Unsplash

Koje poze najbolje funkcioniraju?

"Svaki položaj koji nudi duboku penetraciju odličan je izbor budući da se A-točka nalazi duboko unutar vagine", kaže dr. Sadie Allison, autorica bestselera "Misterij skrivenog klitorisa". Evo nekoliko koje ona predlaže:

Uzdignuta misionarska poza

Da bi isprobala ovu neklasičnu msiionarsku pozu, dodaj nekoliko jastuka ispod svojih bokova. "To će nagnuti vašu zdjelicu tako da se dildo ili penis vašeg partnera mogu nagnuti prema cervisu točno kako treba", objašnjava dr. Sadie.

Da bi isprobala ovu pozu:

 • Lezi na leđa i postavi jastuk/e ispod bokova.
 • Poigraj se igračkom za optimalnu podršku i zadovoljstvo.
 • Neka se partner smjesti između tvojih nogu, okrenut prema tebi.
 • Privuci koljena prema prsima kako bi omogućila još dublju penetraciju.

Doggy poza

"Doggy dobro stimulira A-točku", kaže Goldstein i dodaje: "To može biti posebno poželjno za one koji su u seksi igri moći, jer može stvoriti osjećaj pokornosti kod partnera u kojeg se prodire."

Da bi isprobala ovu pozu:

 • Postavi se na sve četiri, a partner neka kleči iza tebe.
 • Neka tvoj partner postavi penis ili dildo na tvoj 'ulaz.
 • Pomakni bokove unatrag kako bi ga uvukla dublje unutra.
 • Pronađite polagano ljuljanje koje će omogućiti partneru da pogodi tvoju A-točku svakim malim pomakom.
Image
Foto: Unsplash

Kaubojka

Položaji penetracije na vrhu poput 'kaubojke'- i njezine brojne varijacije - općenito omogućuju duboku penetraciju. "Počnite s klasičnom verzijom ovog položaja prije nego eksperimentirate s obrnutim, sjedećim ili nagnutim položajem", predlaže dr. Sadie.

Da bi isprobala ovu pozu:

 • Neka tvoj partner legne na leđa.
 • Raširi se tako da ti koljena budu s obje strane njihovih bokova.
 • Spusti se skroz dolje na njihov penis ili dildo.
 • Ljuljaj se naprijed-natrag dok ne pronađeš kut koji cilja tvoju A-točku.

Obrnuta misionarska poza

Ako uživaš u analnoj penetraciji, vrijeme je da misionarsku pozu isprobaš na drugačiji način. "Stražnji ulaz neizravno stimulira A-točku kroz tanka tkiva vaginalne stijenke", kaže dr. Sadie.

Da bi isprobala ovu pozu:

 • Lezi na leđa.
 • Neka se partner smjesti između tvojih nogu, okrenut prema tebi.
 • Možda će ti biti od pomoći lagano podići koljena - tvoj partner se može držati za tvoje listove kako bi ti pomogao podupirati noge.
 • Kada si pravilno zagrijana (i podmazana!), neka tvoj partner polako uđe u tebe sa svojim penisom ili dildom.
 • Stavi ruke na partnerove bokove kako bi kontrolirala brzinu i dubinu i pronađi ritam koji odgovara i tebi i partneru.
 • Posegni između nogu kako bi stimulirala klitoris.
Image
Foto: Unsplash