Sitnice koje život znače

9 stvari koje bi trebala znati prije ulaska u brak (ako želiš da potraje)

Bračna luka bi prije svega trebala biti sigurna luka za vas dvoje, a takvom ćete je napraviti uz savjete onih kojima to polazi za rukom i u sretnom su braku

pexels-soulseeker-1589818.jpg
Foto: Pexeles

U trenutku kada kada budete jedno drugome izgovarali "uzimam", toliko će se toga promijeniti, da nećeš moći vjerovati. Ustvari, od tog trena nadalje, više ništa neće biti isto iako ti se možda čini da će sve ostati točno onako kavo je dosad i da je brak samo legalizacija vaše veze. No, nije baš tako.

Image
Začinite stvari

Misliš da ste sve isprobali? 7 savjeta kako oživjeti strast u vezi ili braku

Terapeutkinja Megan Caston, koja zajedno sa suprugom vodi blog Marriage365, sa ciljem da pomognu bračnim parovima pronaći sreću i život učiniti kvalitetnijim, otkrila je u jednom od svojih tekstova devet stvari koje bi voljela da je znala, prije no što se zavjetovala na vjernost u dobru i zlu svome suprugu.

Image
Foto: Pexels

Vidjet ćeš, riječ je o sitnicama koje život znače, a vrijedne su tvoje pažnje jer nisu tek puka teorija, već dolaze iz iskustva onih koji u braku dobro žive.

Prva godina je najvažnija

Ovo je vrijeme u kojem vas dvoje postavljate temelje možda i za idućih 60 pa i više godina. U toj prvoj godini steći ćete mnoštvo zajedničkih uspomena i započeti vaše tradicije. Pronaći ćete svoj ritam i krenuti otkrivati svakodnevicu braka. To može biti jako lijepo, ali i jako iscrpljujuće ukoliko se svaki od vas bori za svoju nevisnost i traži prostor za sebe, umjesto da djelujete zajedno. "Naš savjet za prvu godinu je: Ugasite televiziju na godinu dana i usredotočite se na izgradnju svog braka", kaže Meghan u svoje i u ime svog muža.

Image
Foto: Unsplash

Nastavite ići na spojeve

"U redu, ovo zvuči očito, no mi smo prestali izlaziti jedno s drugim nakon što smo se vjenčali i do treće godine potpuno smo se udaljili. Naš se brak oporavio tek kada smo ponovno počeli ponovno 'dejtati'. Noćni izlasci tu su da se zabavite, stvorite nove uspomene, uživate u međusobno razgovoru, smijete se od srca. Zakažite tjedno spoj i jamčimo vam da se nećete udaljiti", savjetuje Meghan.

Image
Foto: Unsplash

Prvo pitanje na koje trebaš odgovor

Tvoj identitet prvenstveno je povezan s ljubavlju i pripadanjem koje si osjećala u svojoj obitelji. Način na koji se nosiš s konfliktima, tvoje emocije, komunikacija, odnos prema novcu, način na koji provodiš praznike, apsolutno sve to uvjetovano je odgojem. Isto tako i način na koji iskazuješ ljubav. Stoga, "najvažnija stvar koju trebaš znati o svome suprugu je: Na koji su mu način roditelji iskazivali ljubav? Isto bi i on tebe trebao pitati kako biste mogli razumjeti jedno drugoga i znati pokazati jedno drugome koliko se volite", otkriva terapeutkinja.

Image
Foto: Unsplash

Opraštanje

Budući da svi griješimo, govorimo i radimo gluposti, trebala bi uvijek voditi računa o tome da ih priznaš i ispričaš se. Ne usput ili iz pristojnosti već iskreno. se pobrinuti da priznate svoje pogreške i da se autentično ispričavate. "'Žao mi je dragi', ovdje nije dovoljno. Govorimo o tome da kažemo 'Žao mi je… pogriješila sam. Kako mogu popraviti stvar?'", objašnjava Meghan. Također, treba se usavršiti u opraštanju. Kad oprostiš, više nikad u budućim svađama, a bit će ih, ne izvlači kosture iz ormara.

Image
Foto: Pexels

Male su stvari velike

Ako svaki dan uložite malo truda u svoj brak, u 365 dana će se nakupiti puno dobroga. Geste, lijepa riječ, sitnice poput: "hvala" i "izvoli", držanje za ruke dok se vozite autom, sve se broji i sve te malene stvari učinit će vaš brak sigurnim mjestom za oboje.

Image
Foto: Unsplash

Zakazujte seks

Žrvanj svakodnevice nemilice melje, a prvo što će biti na redu za otpis, je seks. "Utvrdili smo da nam planiranje seksa pomaže da on ostane prioritet. Kada je seks na redu, oboje ćemo se pobrinuti da ne budemo preumorni i pretrpani obvezama. Oslobodit ćemo to vrijeme za nas dvoje. Znam da većini ovo vjerojatno zvuči bizarno pa ako često imate spontani seks, ne mijenjajte ništa i nastavite. Ali ako otkrijete da ga imate sve manje, razgovarajte o tome da odvojite dio vremena za seksi provod", toplo preporuča Meghan.

Image

Bračno savjetovanje

Postoji pogrešno vjerovanje da se na bračno savjetovanje ide kada vrag uzme šalu, no tada je najčešće već prekasno. Bračno savjetovanje kod terapeuta je za parove kojima je stalo do njihovog odnosa i koji će potražiti pomoć kada zaškripi.

Image
Foto: Pexels

Financije

Svađe oko novca jedan su od glavnih razloga zbog kojih se parovi razvode pa su financije itekako bitna tema o kojima vas dvoje morate redovito razgovarati. Barem jednom mjesečno sjednite za stol i pogledajte koliko novaca trošite i na što ga trošite. Razgovarajte o tome za što želite štedjeti (kupnja kuće, putovanje, automobil itd.) i zajedno postavite financijske ciljeve. Rasprave o novcu rijetko su seksi, ali morate ih voditi kako biste bili na istoj strani.

Image
Foto: Pexels

Osude i kritike će vas uništiti

Zdrav brak podrazumijeva da dijelite jedno s drugim svoje najdublje misli, strahove, želje i osjećaje. Tvoj bi partner trebao biti ona osoba kojoj se u svakom trenutku možeš obratiti. U zdravom braku nema mjesta osudi i kritici koja nije konstruktivna te ignoriranju i umanjivanju emocija onog drugog. Na taj se način se narušava povjerene, nestaje komunikacija i podiže zid koji nećete moći srušiti. Vodi računa da si osoba s kojom tvoj partner može biti svoj, sa svim svojim strahovima i bolima. I on bi tebi trebao biti sigurna luka.

Image
Foto: Pexels