8 stvari o kojima trebaš razmisliti prije nego što počneš živjeti s partnerom

Bolje prije nego kasnije...

8 stvari o kojima trebaš razmisliti prije nego što počneš živjeti s partnerom

Zajednički život s partnerom isprva se uvijek čini kao doba ideja. S tim potezom oboje možete prepoloviti svoje životne troškove, a više vam ne trebaju planovi, dogovori i gledanje u raspored kako bi bili zajedno. Uglavnom, većina parova na prvu ne vidi ni jednu lošu stranu tog plana.

No, kasnije većina njih shvati da zajednički život nije samo med i mlijeko. Najčešće jedan partner ipak ispadne manje uredan od drugog, a u hodu se otkrije još mnogo problema. Kako se ne bi zaletjela u nešto što će vam potencijalno uništiti vezu, dobro razmisli barem o ovih 8 stvari prije nego što se odlučiš za taj korak.

Ostavlja li svoj dom neurednim?

Prije nego što se odlučiš useliti s partnerom, zapitaj se ostavlja li on svoj dom neuredan? Jer ako je odgovor da, velika je vjerojatnost da će se tako ponašati i u vašem zajedničkom domu. Dobro razmisli u kojoj ti mjeri to smeta i hoćeš li zaista moći živjeti s takvom osobom. Pokušaj mu ga upozoriti na ove stvari prije nego donesete odluku o zajedničkom životu i gledaj hoće li se stvari popraviti.




Kakav je s financijama?

Da li je tvoj parter financijski stabilan ili često kasni s plaćanjem svojih računa? Jako je važno da oboje budete jednako financijski odgovorni, jer ćete imati jako velikih problema ako financijski teret zajedničkog života padne na samo jedno od vas. 

Kakvi su mu prijatelji?

Partnerovi prijatelji su osobe an koje se definitivno moraš naviknuti prije zajedničkog života jer će vas vjerojatno posjećivati u svom stanu. Većina ljudi ima onog jednog prijatelja koji nije uvijek najpristojniji i često ostane duže nego je poželjan. Stoga razmisli o tome s kakvim ljudima se tvoj partner druži, kako ti se ne bi dogodilo da se odjednom netko od njih doslovno doseli na tvoj kauč.




Seksualni život će vam se vjerojatno promijeniti

Kada živite odvojeno uvijek nekako isplanirat vrijeme za seks. A to je najčešće svaki puta kada se nađete kod nekoga doma. No, kada počnete živjeti zajedno viđate se nekoliko puta dnevno i ona sirova strast koju osjećate vjerojatno će se razvodniti. Parovi koji tada ne shvate da mogu biti intimni i bez seksa, vjerojatno će imati većih problema u budućnosti

Pripremi se da ćeš otkriti sve njegove navike

Ovo je neizbježno, jednom kada počnete živjeti zajedno sve maske padaju. Sve njegove navike, zvukovi koje ispušta po noći ili prilikom jela, mjesto na podu na koje obično baca prljave čarape i hrpa suđa koju ostavlja u dnevnom boravku postaju tvoji novi cimeri. Ovakve stvari su neizbježne a bit će ti mnogo lakše ako se unaprijed pripremiš na njih. Ne daj da te iznenade, i pokušaj s partnerom osjetljivo pričati o tome.

Trebat ćete dogovarati kompromise oko čišćenja

Podjela poslova u kućanstvu vrlo je važna za uspješnu vezu. Ako ste oboje zaposleni, poslovi u kućanstvu trebali bi se raspodijeliti ravnomjerno – pola pola. Ako tvoj partner nije baš vješt u nekim kućanskim poslovima i misliš da možeš sve obaviti bolje od njega, nemoj. Bit će vam mnogo lakše ako mu pokažeš kako što učiniti, a to će vas poštedjeti mnogo budućih svađa. No, ako netko od vas radi više sati dnevno od drugog, onda je uredu i to zeti u obzir. U zajedničkoj vezi sve mora biti dobro iskomunicirano.




Nađi vremena za sebe

Kada se useliš s partnerom mogla bi početi provoditi previše vremena s njim na kauču ili obavljajući zajedničke zadatke, i zaboraviti da si prije imala mnogo više vremena za sebe. Kako ti ovo ne bi postao faktor koji te čini nesretnom, dobro isplaniraj vrijeme za sebe u danu i zamoli partnera a poštuje.

Živite i učite zajedno

Kada počnete živjeti zajedno u svemu ste – zajedno. Morat ćete se naviknuti na nove stvari, a možda i na novu dnevnu rutinu. Skladan zajednički život ne dešava se sam od sebe, potrebno ga je naučiti. Zato je važno da uvijek pričate o svemu i potrudite se naučiti stvari jedno o drugom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.