Ljubavni odnosi

Bježati ili ostati? 5 znakova da si u vezi s 'muškarcem koji nikad neće odrasti'

Veza s nezrelim muškarcem može biti vrlo frustrirajuća jer ništa ne shvaća ozbiljno u životu, uključujući ljubavni odnos, a ni vezu s tobom

pexels-shvets-production-7176138.jpg

Ideja o muškarcu koji je nezreo i ponaša se kao dječak je vrlo popularna u zapadnoj kulturi, čak je slika o takvim muškarcima vrlo romantizirana. Možda zbog toga, ali i nekih drugih stvari u odgoju žene često prihvaćaju to kao potpuno u redu i izgovaraju rečenice poput "muškarci su jednostavno takvi". Tužno, ali žene često u ljubavnim odnosima plaćaju upravo cijenu za takva stav. Moraju puno više raditi od partnera, brinuti se za djecu i plaćanje računa, a muškarci i dalje igraju svoju ulogu muškarca koji još nije sazreo.

Image
Mikrovaranje

Mikrovaranje: Novi trend opasan za ljubavne veze

Brak za muškarce uglavnom donosi sreću, bolje fizičko zdravlje i puno povlastica. S druge strane žene ne dobivaju toliko jer u dugoročnoj vezi s takvim muškarcem nemaju ravnopravnog partere nego osobu za koju se još moraju brinuti. Zato bi žene trebale razmisliti s kakvim s muškarcem u vezi i koliko tereta mogu nositi u vezi. Ako su zaručene ili u braku vjerojatno se veće brinu za djecu, domaćinstvo i financije, ali mogu li se brinuti još i za muškaraca. Klinička psihologinja i autorica Jill P. Weber objasnila je za Psychology Today kako prepoznati ovakvog muškarca. Sve glavne znakove ponašnja nezrelog muškaraca u vezi možeš otkriti u nastavku.

Moraš sve raditi poslije njega

Ovo je područje koje pokriva puna toga. Od jednostavnih stvari kod kuće dok skupljaš njegovu odjeću s poda ili hranu s njegovog radnog stola do puno ozbiljnijih stvari kao što su neplaćeni dugovi ili kupovanje poklona za njegovu obitelj. Kada nešto nije dobro na njegovom poslu i s prijateljima moraš mu objašnjavati kako je važno da preuzme odgovornost ili da promijeni perspektivu. Kada ljudi ne odrastu teško se nose s odraslim ljudima oko sebe. Ovo može biti teško za ženu, posebno ako stalno pronalazi izgovore za njegovo ponašanje, a mora raditi sve iza njega.

Image
Foto: Pexels

Razgovor o djeci ili obvezama stvaraju paniku

Nakon nekog vremena u svakoj ljubavnoj vezi počnu se voditi razgovori o budućnosti. Ako si ti počela razgovarati s njim o sličnim stvarima, ali osjećaš kod njega paniku i želju za bijegom onda se može raditi o muškarcu koji nije još odrastao. Možda si onda počela kriviti svoju taktiku i čekaš da razgovarate o tome kada bude ležernija atmosfera. Ili si se odlučila našaliti dok gledate omiljenu humorističnu seriju. No ako nakon određenog vremena (ne radi se o godinama) i dalje ne možeš s njim razgovarati o budućnosti ili bilo kakvoj odgovornosti onda si u ljubavnoj vezi s muškarcem-dječakom. Ovo je neobično ponašanje jer ipak se samo govori o budućnosti ili o tome što bi željela ili ne želiš. Takav razgovor ne znači da će se nešto dogoditi, ali zaslužuješ partnera s kojim ćeš moći razgovarati o svim temema i željama.

Image
Foto: Pexels

Neprestano zanovijetaš

Slušaš sebe i čuješ se kako stalno zanovijetaš, ali ne možeš stati. Osjećaš kako ga moraš podsjetiti što treba učiniti, reći ili bi trebao reći. No nikada to ne učini. Često se osjećaš razočarano kada ne napravi ono što je planirao ili se obvezao. Govori ti da prestaneš zanovijetati, ali ako započneš ozbiljan razgovor onda te isključuje. Prigovaranje uvijek stvara negativan pritisak, ali s druge strane ono je rezultat nečijeg neodgovornog ponašanja. Tako se ponašaju roditelji tinejdžera svaki put kada treba ukazati na loše ponašanje i posljedice. U ovakvim slučajeva na kraju bi te partner mogao kriviti zbog toga što mu stalno prigovaraš.

Image
Foto: Pexels

Izbjegava ozbiljne razgovore

Kada prestaneš prigovarati i pokušaš ozbiljnije razgovarati, tvoj partner se počinje šaliti, mijenja temu, gleda telefon ili pokušava naglasiti što ne valja u vašoj vezi. Ova posljednja stvar je pokušaj stvaranja sukoba, ali i zaustavljanja razgovora. Kada pokušaš razgovarati o nečemu ozbiljno provjeri jesi li ti na kraju osoba koja se ispričava. Osjećaš li da nikada ne možeš razgovarati o stvarima koje te brinu ili želiš?

Image
Foto: Pexels

Njegovi interesi i prijateljstva su na razini srednje škole

Kada izađe ili se druži s prijateljima postaje ponovno tinejdžer. Ne može držati granice s alkoholom, rekreativno konzumira droge i općenito voli srednjoškolske šale. Kada je s tobom nikada ne govore takve šale i osjećaš se kao da "ubijaš" atmosferu. Muškarci koji nisu odrasli zapravo ne znaju kako razgovarati s odraslom ženom. Na vrlo nezreo način nose se s intimnošću i ne žele biti bliski. Zapravo što je muškarac nezreliji to će se žena više ponašati majčinski u njegovoj blizini. Vrlo je teško biti u takvoj situaciji s nekim tko se ponaša kao srednjoškolac i mogla bi shvatiti da si vrlo često usamljena, čak i kada ste zajedno.

Image
Foto: Pexels