Problemi u krevetu

5 načina kako hormonalna neravnoteža može uništiti seksualni život

Hormoni su vrlo važni u našem životu, a imaju i svoju ulogu u seksualnom životu svakog muškarca i žene. Stoga neravnoteža različitih hormona može jako negativno utjecati na seksualni život

profimedia-0010388124.jpg
Foto: Profimedia.hr

Na seksualni život mogu utjecati različite svakodnevne situacije, emocije, ali i zdravlje. Također stručnjaci upozoravaju da hormonalna neravnoteža može utjecati na seksulani život odnosno na njegovo smanjenje. Na razine hormona mogu utjecati različite stvari poput zdravstvenih problema, prehrane, ali i starenje.

Image
Pronađi se 'na karti'

Otkrij koja je tvoja erotska mapa i kako ti može poboljšati seksualni život?

"Iako postoje određena medicinska stanja ili tretmani koji mogu utjecati na zdravlje hormona, postoje neka tipična razdoblja kada razine hormoni počnu opadati", objašnjava ginekologinja Shoma Datta-Thomas za Best Life. Dalje objašnjava kako hormonalna neravnoteža može uništiti seksualni život, ali i kako se može poboljšati situacija.

Pad razine testosterona utječe na libido

Testosteron odnosno smanjenja razina ovog hormona može biti krivac za loš seksualni život. Prema liječnici Datta-Thomas, razina testosterona može kod nekih ljudi početi padati u tridesetim godinama. "Kod muškaraca niska razina testosterona može smanjiti libido, ali i biti uzrok drugih problema poput erektilne disfunkcije, promjene raspoloženja, gubitka mišićne mase i kose, viška kilograma i umora", objašnjava Datta-Thomas te dodaje da ovi problemi mogu započeti ranije i biti ozbiljniji ako se pojavljuju u kombinaciji s visokim krvnim tlakom, kolesterolom, dijabetesom, upotrebom alkohola ili droga.

Međutim i žene mogu osjetiti utjecaj niske razine testosterona, ali se ovaj problem teže uočava. " Kod žena testosteron podržava proizvodnju estrogena koji utječe na libido i pomaže mozgu, srcu, kostima i mišićnoj masi. Terapija testosteronom može pomoći i u poboljšavanju seksualne funkcije", objašnjava Datta-Thomas.

shimmer fallback

Smanjena razina estrogena može biti uzrok problema

Kada kod žena započne predmenopauza, obično u četrdesetima, dolazi do smanjenja razine estrogena. Ovo također može utjecati na smanjenje libida, ali i na ugodu i zadovoljstvo tijekom seksualnih odnosa. "Smanjena razina estrogena može dovesti do stanjenja vaginalnih stijenki, a smanjenje izlučivanja sluzi može dovesti do bolnih odnosa. Ovo može dodatno komplicirati seksualne odnose i uzbuđenje", dodaje dalje. Neke žene se odlučuju za hormonalnu terapiju kako bi smanjile simptome predmenopauze i menopauze, ali je vrlo važno razgovarati s liječnikom o tome.

shimmer fallback

Niska razina DHEA kod muškaraca može uzrokovati erektilnu disfunkciju

Prema ginekologinji Anni Cabeca i autorici knjige "The Hormone Fix" mnoge osobe mogu osjetiti sniženu razinu DHEA (dehidroepiandrosteron) u kasnim dvadesetim i tridesetim godinama. "Do sedamdesetih i osamdesetih godina razina može biti samo 10 posto do 20 posto onih koje se susreću kod mlađih osoba", pisalo je u studiji objavljenoj u The World Journal of Men's Health. Studija je također pokazala da je niska razina DHEA kod muškaraca povezana s erektilnom disfunkcijom. No Cabeca ističe da može utjecati i na žene. "DHEA je hormon koji proizvode jajnici kod žena, testisi kod muškaraca i nadbubrežne žlijezde kod oba spola. Niska razina DHEA hormona povezuje se s niskim libidom i nagonom. Estrogen i testosteron nastaju iz DHEA pa to može uzrokovati smanjenje testosterona i estrogena", dalje objašnjava.

shimmer fallback

Niska razina oksitocina smanjuje osjećaj povezanosti i ljubavi

Oksitocin pripada skupini neuropeptidnih hormona čiji nastanak regulira hipotalamus, a taj dio mozga je važan za mnoge funkcije. Utječe na reprodukciju, porođaj i laktaciju. Poznat je i pod nazivom "hormon ljubavi", a vrlo je važan za seksualno uzbuđenje, privlačnost i slično. Cabeca objašnjava da razina oksitocina može biti biti u neravnoteži zbog kortizona (hormona stresa), a to može smanjiti osjećaje ljubavi i povezanosti te tako utjecati na seksualni život. "Oksitocin i kortizol nalaze se na suprotnim stranama. Kada je jedan povećan, drugi se smanjuje i obrnuto. Zajedno stvaraju ravnotežu", dalje dodaje.

shimmer fallback

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) se povezuje sa seksualnim disfunkcijom

Sindrom policističnih jajnika je skup određenih simptoma - na jajnicima se nalaze ciste, poremećaji u menstrualnom ciklusu, pojačana dlakavost, pretilost, akne i još neki simptomi. Žene stvaraju veće količine androgena, muškog spolnog hormona, koji se obično proizvodi u malim količinama. Ovaj problem ima oko deset posto žena, a može utjecati i na seksualni život odnosno smanjiti seksualnu želju i zadovoljstvo. Osim toga mnoge žene s ovim sindromom osjećaju nisko samopouzdanje zbog fizičkog izgleda i da su izgubile ženstvenost zbog čega se može smanjiti želja za seksom.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.