Suh zrak i krivi preparati

Crvenilo, peckanje i svrbež: Kako njegovati oštećenu kožu tijekom zime?

Upotreba neodgovarajućih sredstava ili pretjerivanje s kozmetikom može oštetiti kožnu barijeru. Evo kako tada postupiti, ali i spriječiti daljnje oštećenje

pexels-andrea-piacquadio-3785806.jpg
Foto: Pexels

Suhi zrak u zatvorenom, a vjetar i hladan zrak na otvorenom zimi mogu ostaviti traga na tvojoj koži. Koža je naš najveći organ i trebali bismo voditi računa o njoj kako bi bila hidratizirana i njegovana. No, često iz najbolje namjere učinimo više štete nego koristi: eksperimentirajući s raznim preparatima, oštetimo kožnu barijeru. Kožna barijera gornji je, rožnati sloj koji zajedno drži vanjske slojeve kože.

Kad se kožna barijera naruši, ona gubi sposobnost zadržavanja tvari poput kolesterola, masnih kiselina i ceramida. Koža zatim gubi vodu i postaje izloženija vanjskim utjecajima i znakovima starenja. Sve teže je sakriti bore, a gornji sloj postaje suh i grub, osjetljiv i dehidriran.

Naravno da se kožna barijera može oštetiti i uslijed izloženosti suhom zraku zimi i UV zrakama ljeti, no 'krivci' mogu biti i neodgovarajući preparati. Moguće je da je posrijedi neprimjereno sredstvo za čišćenje lica - ono koje stvara osjećaj peckanja i isušivanja. Ili da pak pretjeruješ s kozmetičkim proizvodima koji ne dopuštaju tvojoj koži da 'diše'.

shimmer fallback

Štogod bilo, rezultat je isti. Crvenilo, peckanje, svrbež, izbijanje prištića ili upaljena područja na licu. Time ti koža poručuje da je nešto pošlo po krivu i da trebaš pažljivije birati svoju beauty rutinu. Što ti je činiti u ovom slučaju i kako spriječiti oštećenje kožne barijere - provjeri u nastavku.

Što ti je činiti?

Primijetiš li da ti je koža osjetljiva i natečena, pokušaj odgonetnuti koji ti proizvod ne odgovara i zamijeni ga s nekim neutralnim koji će ti nadomjestiti neophodne tvari poput ceramida i masnih kiselina te obnoviti kožu. Tu bi ti mogla pomoći i nježna sredstva za čišćenje, ali i tonik bez alkohola koji bi mogao spriječiti nakupljanje mrtvih stanica i nastajanje prištića. Nježni pilinzi mogli bi ojačati kožnu barijeru, a preporučuje se i korištenje preparata s SPF-om. Naravno, tijekom regeneriranja ne treba pretjerivati te se dobro posavjetovati s dermatologom jer onaj proizvod koji je nekome sjajan, tvojoj koži može biti neprimjeren. I obrnuto.

shimmer fallback

Kako spriječiti oštećenje kožne barijere?

Prevencija je ključ. Savjet je da kožu uvijek tretiraš s mlakom vodom te da izbjegavaš agresivna sredstva. Ne treba pretjerivati s proizvodima s aktivnim sastojcima niti ih sve koristiti u jednom danu. Manje je više.

“U idealnom slučaju, rutina njege kože trebala bi se sastojati od nanošenja nježnog sredstva za čišćenje koje uklanja prljavštinu i sebum, zatim tonizirajućeg mlijeka za nježni piling te na kraju, nanošenja hidratantne dnevne kreme. Dobro je nanositi i zaštitni faktor - posebice tijekom ljetnih dana'', tvrdi dr. Hugh Lyford za portal Glamour Magazine.

Oštećena koža ne može se obnoviti tijekom noći pa budi pažljiva i strpljiva te se posavjetuj o odgovarajućim preparatima za svoj tip kože.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.