Usnice se smanjuju s godinama, a evo što napraviti kako bi zadržale punoću

Glavni razlog zbog kojeg se usne počinju tanjiti i gubiti svoj puni oblik je gubitak kolagena, a taj proces počinje već u dvadesetim godinama

Usnice se smanjuju s godinama, a evo što napraviti kako bi zadržale punoću

Kako starimo, naša se koža mijenja i to je jednostavno prirodni dio života - svi postajemo stariji i naša tijela s godinama izgledaju drugačije. Isto se događa i s usnicama - postaju tanje i s vremenom gube volumen. Iako ovo ne mora biti veliki problem za svaku osobu jer kao što neki nikada ne dobiju bore na čelu ili vrećice ispod očiju, žene općenito žele što dulje zadržati prirodnu punoću usana.

Image

Maštaš o bijelim zubima. Na tržištu je mnogo izbjeljivača za zube, a mi znamo sve o njima

Usne se smanjuju iz istog razloga iz kojeg nam se koža opušta ili gubimo gipkost: gubitak kolagena. "Kolagen nas doslovno drži na okupu - on čini 30 posto tjelesnih proteina i 70 posto proteina kože", kaže liječnik Robert Rountree za Mindbodygreen. "Prvi uzrok starenja kože je gubitak kolagena." Kada izgubimo dragocjeni kolagen, strukturni integritet naše kože opada, a ukupni volumen se smanjuje. U osnovi, možemo reći da se naše usnice ispuhuju s vremenom.

Na žalost, ovaj proces započinje puno ranije nego što bismo očekivale, već u dvadesetima, i nastavlja se s oko jedan posto gubitka svake godina nakon toga. "Naša tijela uvijek stvaraju ravnotežu između proizvodnje i razgradnje kolagena. Kada smo mladi naša tijela proizvode više kolagena nego što ga razgrađuju. Ta ravnoteža se s godinama gubi jer se regeneracija tkiva smanjuje", objašnjava dermatolog Gary Goldenburg.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Iako ne možemo utjecati na prirodni proces starenja, postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili neke druge faktore koji utječu na smanjenje usnica. Sljedeći faktori utječu na naše usne i ubrzavaju proces starenja:

  • UV zračenje - jedna studija proučavala je koliko UV zračenje utječe na kolagen i ustanovljeno da je "došlo do značajnog smanjenja strukture kolagena".
  • Pušenje - cigarete ne uzrokuju samo bore oko usana, one također smanjuju usne. "Pušenje smanjuju količinu kisika koju tkivo dobiva. Stoga se tkivo ne može regenerirati i vrlo vjerojatno će biti oštećeno i umrijeti", objašnjava Goldenberg.
  • Upale u tijelu - upala uzrokuje oksidativni stres, a on oštećuje stanice kože. Kada se to događa, gubimo kolagen. Upale mogu uzrokovati stres, loša prehrana, iritacije i zagađenje.

Ako si zabrinuta i misliš da su tvoje usne počele gubiti punoću, postoji puno načina na koje možeš pomoći ovom području lica.

Kolagen se može uzimati u obliku dodatka prehrani

Gubitak kolagena se događa, to ne možemo poreći. Ali se mogu uzimati hidrolizirani peptidi kolagena kako bi pomogle tijelu da poboljšava prirodnu proizvodnju. Suplementi kolagena djeluju tako što podržavaju fibroblaste stanica, to su dijelovi stanica koji zapravo stvaraju kolagen i elastin. Istraživanja pokazuju da su ti peptidi u stanju podržati elastičnost kože i hidrataciju.via Giphy

Zaštita od UV zračenja i prestanak pušenja

Ovo je čisto preventivno, ali proaktivne mjere jednako su važne kao i reaktivne. S obzirom na to da ne možemo zaustaviti vrijeme, a time i starenje, najbolje što možemo učiniti je osigurati da ga ne ubrzavamo. Prestanak pušenja je na prvom mjestu, i osim što znamo koliko je štetno za cjelokupno zdravlje, to je jedna od najboljih stvari koju možemo učiniti za svoju kožu.

Zatim obvezna upotreba zaštitnog faktora na otvorenom."Ne zaboravi na zaštitu od sunca. Zaštita usana od sunca jednako je važna kao i zaštita lica. Potraži proizvode koji imaju fizičku blokadu od sunca (titan dioksid i cink oksid). Neki proizvodi sadrže hidratantne aktivne sastojke poput hijaluronske kiseline, za hidrataciju i zaglađivanje usana", kaže Shawna Jones. Uz ovo je vrlo važno i paziti na upale u tijelu, a zato možemo smanjiti stres, uravnoteženo jesti i paziti na iritacije i oštećenja ovog područja tijela.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Hidratacija i njegovanje lica

Važno je piti puno tekućine! Postoji razlog zbog kojeg stručnjaci za njegu kože potiču na pravilnu hidrataciju: ispijanje preporučenih dnevnih količina vode doslovno zadebljava dermalni sloj kože. Deblja koža znači punija kožu, što znači duži mladenački izgled. 

Uz hidrataciju koja je važna za cijelu kožu, također je vrlo važno i pravilno njegovati ovaj dio lica. Možda više brinemo za područje oko očiju ili vrat. Mogu se koristiti maske, ulja i melemi koji će pomoći usnicama, ali se može uložiti i u dobre tretmane za njegu ovog osjetljivog područja.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.