Trenutno ništa nije važnije od čestog pranja ruku. No, kako to činiti ako imaš neurodermitis ili psorijazu?

Osobe koje imaju problema s kožom znaju koliko joj obična voda može naštetiti, a sapun i alkohol dodatno pogoršavaju stvar

Trenutno ništa nije važnije od čestog pranja ruku. No, kako to činiti ako imaš neurodermitis ili psorijazu?

Pranje ruku je izuzetno bitno u situaciji u kojoj se nalazimo. Održavanje higijene ključno je kako bi se stalo na kraj koronavirusu. Za ljude s normalnom kožom pranje ruku ne predstavlja problem, no za one koji pate od kožnih problema poput ekcema, psorijaze ili neurodermitisa, situacija nije nimalo jednostavna. Često pranje ruku i korištenje dezificijensa pogoršava simptome. 

Image

Neven kao melem

Ugledna britanska dermatologinja dr. Zainab Laftah za portal Medical News Today otkriva ti kako da zaštitiš ruke ako imaš neki od gore spomenutih problema.

"Česta uporaba dezinficijensa i sapuna mogu ukloniti proteine epiderme (gornjeg sloja kože) te uzrokovati oštećenja na koži i povećati rizik od infekcije. Osim toga, sapuni mogu izazvati dermatitis koji se manifestira kao suha, ljuskava koža koja svrbi i peče te se crveni. Najkritičnije je na područjima između prstiju", kaže za spomenuti portal dr. Laftah.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Kako bi ublažila ove simptome koristi kremu za ruke nakon svakog pranja. Naravno, koristi izuzetno blagim sapunom. Ako ti je koža jako osjetljiva i već oštećena, peri ruke hidratantnim losionom koji u sebi ima antibakterijske sastojke. No, najučinkovitija u ubijanju koronavirusa su sredstva na bazi alkohola.

Isto tako jako je bitno dobro osušiti ruke ručnikom nakon što ih opereš i to iz dva razloga. Prvi je: bacili se puno lakše i brže prenose preko mokrih ruku, a drugi: voda, koliko god to zvučalo čudno, ima isušujući efekt na kožu jer ispire s nje prirodna ulja koja ju štite. 

Ako imaš potrebu nakon dezinficijensa također namazati ruke, pričekaj trenutak jer krema može oslabjeti učinak alkohola, odnosno antimikrobna svojstva dezinficijensa. 

Kada ideš na počinak obilato namaži ruke hranjivom kremom i stavi pamučne rukavice, kako bi se koža nahranila kroz noć. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.