Tisućljetni beauty pripravci koje bi trebala uvesti u svoju dnevnu rutinu

Ovi pripravci poznati su od davnina i imaju isprobane i dokazane učinke

Tisućljetni beauty pripravci koje bi trebala uvesti u svoju dnevnu rutinu

Industrija kozmetike do sada je bila okrenuta futurističkim beauty formulama, s mnogo modernih kemikalija i dodataka koji obećavaju brda i doline. Veliki dio tih proizvoda na kraju ne ispunjava svoja mnogobrojna obećanja, a mi tada znamo biti pomalo zbunjene. 

S druge strane, kroz cijelu su se povijest koristili razni prirodni pripravci koji isprobano djeluju. Pronašle smo njih 5 koji su odavno poznati, a bili su vrlo popularni. Ovi se sastojci nalaze i u nekima od novijih proizvoda velikih brendova koji su se u posljednje vrijeme počeli okretati tajnim sastojcima iz prirodne i prošlosti.

Srebro – najbolje za akne i prištiće

Srebro se u kozmetici koristi kao sićušne čestice srebrovih iona otopljenih u farmaceutskoj vodi. U drevnom je rimu srebro imalo široku uporabu kao konzervans pa se tako vino spremalo u srebru a srebrne kovanicu stavljale su se u mlijeko kako se ne bi pokvarilo. U tridesetima su ga koristili liječnici zbog njegovih antibakterijskih i pročišćavajućih svojstava. Danas se još uvijek koristi u medicini za tretiranje traumatizirane kože zbog antimikrobnih svojstava.

Čestice srebra otopljene u fiziološkoj otopini umiruju iritiranu kožu i čiste je od bakterija pa je zbog toga odlično za akne i prištiće. Ono će ubiti štetne bakterije na koži bez da uništi dobre mikrobe koje koža treba. Srebro potraži u ljekarnama, a ima ga i u nekim proizvodima za čišćenje lica.


shimmer fallback

Zobena kaša – odlična protiv ekcema i za hidrataciju

Za kozmetičke svrhe koristi se koloidna zob, to jest pročišćeno zobeno brašno otopljeno u vodi. Zob je genijalna za hidrataciju, obnavljanje kože, proti svraba i za smirivanje upala. Zob se u njezi kože najviše koristila u 17. stoljeću a 1945. napravljena su prva istraživanja koja su dokazala pozitivne učinke zobi na kožu. 

Zob ima mnogo lipida i proteina, što znači da prirodno zadržava vlagu i formira zaštitu oko površine kože. Također je bogata antioksidansima i pomaže u zaštiti od slobodnih radikala.

shimmer fallback

Neven – za suhu kožu i prištiće

U kozmetici se ekstrakti nevena koriste još od drevne Grčke i Rima. Koristila se za sve – od ugriza škorpiona i opekotina, do hemeroida. 

Neven sadrži flavonoide i linolnu kiselinu koje pomažu u borbi protiv bakterija i upala. Također pomaže suhoj i oštećenoj koži, a odličan je i za osjetljivu kožu. 

shimmer fallback

Gotu kola – najbolja za detoks i umirivanje kože

Gotu kola je biljka koja raste u Aziji i čest je sastojak ayurvedske medicine. Njena primjena u medicini seže još u prapovijest, a u Europi se počela koristiti 1800. godine za liječenje rana i opekotina. Pomaže protiv ekcema, dermatitisa i čireva. 

Gotu kola poboljšava cirkulaciju i povećava razine kolagena. Pomaže u jačanju struktura kože i elastičnosti. Također je bogata antioksidansima, a može pomoći i kod psorijaze i proširenih vena. Pripravke s ovom biljkom možeš naći u ljekarnama.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.