Stručnjaci složni: Zbog ovih razloga kosa ti ne raste brže

Problem rasta kose problem je s kojim se mnoge žene bore. Zašto kosa sporije raste i što možeš učiniti kako bi ubrzala proces - saznaj u nastavku

Stručnjaci složni: Zbog ovih razloga kosa ti ne raste brže

Jesi li ikad osjetila kako ti rast kose potpuno stoji, odnosno kako kosa uopće kao da ne raste ili raste jako sporo? I bez obzira na broj maski i ulja za kosu koje stavljaš ili odabir kvalitetnih šampona i drugih preparata za kosu, nema pomaka?

Image

Jedna pogreška koju često radiš kod pranja može jako oštetiti kosu


Moguće je da su u igri i neki drugi čimbenici rasta kose - kojih nisi ni svjesna. Od izbora namirnica do kemijskih neravnoteža do proizvoda koje koristiš, ovo su razlozi zbog koji ti kosa ne raste brže (ali i savjeti kako preokrenuti cijelu situaciju u svoju korist).

Hair Flip GIF from Selenagomez GIFsHormonalna neravnoteža

Dermatologinja Michele Green navodi hormonske probleme poput bolesti štitnjače ili sindrom policističnih jajnika kao uzroke gubitka kose, zbog čega, ako se pojave u malim količinama, može izgledati kao da ti kosa jednostavno ne raste.

I hipertireoza (preaktivna štitnjača) i hipotireoza (neaktivna štitnjača) uključuju gubitak kose na vlasištu, pri čemu kosa izgleda tanko i rijetko. Kod policističnih jajnika, žene znaju imati problema i s gubitkom kose u malim dijelovima na vlasištu.  


Image


(Foto: Pexels)

Nedostatak određenih hranjivih sastojaka i vitamina

Slavni frizer Paul Labrecque kaže kako prehrana, osim što uvelike utječe na sveukupno zdravlje, utječe i na rast tvoje kose. Ali ne radi se toliko o hrani koju jedeš, već onoj koju ne jedeš - točnije nedostatak hranjivih sastojaka i vitamina. 

Prema izvješću agencije Dermatology Practical & Conceptual, nedostatak željeza, cinka, niacina, masnih kiselina, selena, folne kiseline, antioksidansa, biotina, proteina i vitamina A, D i E može dovesti do lošeg zdravlja kose, ali i gubitka kose. 


Image


(Foto: Pexels)

Bolest

Inače, folikula dlake normalno raste, zatim odmara, zatim opada i zamijeni novom kosom. Međutim, kod osoba s teškom bolešću poput upale pluća, kosa prolazi kroz razdoblje stagnacije u kojem stres zbog bolesti uzrokuje da sve folikule dlake pređu u fazu mirovanja, a rast kose privremeno prestaje.

Image


(Foto: Pexels)

Starenje

Lars Skjoth, osnivač i voditelj istraživanja i razvoja za Harklinikken, kaže da 'majka priroda igra veliku ulogu u rastu kose kako starimo'. Znamo da kosa postaje tanja kako postajemo stariji, ali postoji faktor nasljednosti koji može utjecati na sudbinu tvoje kose brže od ostalih:

"Glavni uzrok slabog rasta kose je ono što je poznato kao minijaturizacija kose uzrokovana nasljednim stanjivanjem kose", objašnjava Skjoth i dodaje: "Minijaturizacija folikula dlake proces je koji se javlja prirodno kod onih koji imaju predispoziciju za androgenetsko stanjivanje kose tijekom kojih se vaša folikula smanjuje i stvaraju se slabije vlasi sklonije lomljenju."


(Foto: Pexels)

Prečesto tretiranje i sitiliziranje kose

Nije iznenađenje da prečesto oblikovanje kose može dovesti do lomljivosti i oštećenja. Prema dermatologinji Green, različite vrste pletenica, čvrsti repovi i punđe, kao i ekstenzije za kosu - mogu uzrokovati stres na osovini kose, što dovodi do gubitka. 

Isto vrijedi i za često bojenje kose, trajne frizure ili kemijsko ispravljanje. Kemijski obrađena kosa je poroznija od neobrađene kose, što rezultira gubitkom proteina, a na kraju i lomom. I na kraju, Skjoth primjećuje da velika količina bilo kojeg proizvoda za kosu, poput pretjeranog korištenja suhog šampona, može začepiti folikulu dlake, što sprječava da kosa raste normalnim tempom.


Image


(Foto: Pexels)

Što poduzeti za brži rast kose?

Za početak, Labrecque predlaže pravilnu prehranu (uključujući svježu, neobrađenu, cjelovitu hranu) i redovito vježbanje koje će održavati tijelo zdravim i time i rast kose. 

Njegova go-to metoda održavanja vlasišta uključuje povremenu masažu vlasišta kako bi potaknula kosu i pomogla joj da raste. Također savjetuje ulaganje u kvalitetan, ali nježan šampon koji promiče zdravlje folikule kose.

Realrapunzel Haircut GIF from Realrapunzel GIFs