Odabrali dermatolozi

Želiš ljepšu kožu? Ovo je pet najboljih odluka koje možeš donijeti već danas

Već danas možeš donijeti odluke koje će koristiti tvojoj koži i učiniti je zdravom i ljepšom, a počni sa ovih 5 savjeta za ljepšu kožu koje savjetuju dermatolozi

pexels-polina-kovaleva-5927810.jpg
Foto: Pexels

Postizanje zdrave i blistave kože ne događa se preko noći, no zapravo nikad nije kasno da razmisliš o tome kakvu kožu želiš i obnoviš svoju rutinu njege kože te se posvetiš navikama koje će ti pomoći da postigneš zdraviju kožu, ali otkud početi?

Image
Obrati pažnju

Jutarnje navike koje mogu naštetiti tvojoj koži

Dermatologinja Joyce Park zdravu kožu definira kao kožu koja uspješno obavlja svoj posao kao tvoja glavna barijera protiv vanjskog svijeta. "Zdrava koža je jaka, nije sklona problemima, a izgleda ujednačeno i blistavo", rekla je. Dodala je da se definicija zdrave kože može razlikovati od osobe do osobe, jer se brige o koži i ciljevi mogu razlikovati. "Za mene osobno, ako je moja koža u zdravom stanju, to znači da ne patim od svog kroničnog neprijatelja hormonalnih akni", rekla je.

Image

Evo što dermatolozi savjetuju kad su u pitanju najbolje odluke o njezi kože, kao i što je po njima definicija zdrave kože.

Odluka broj 1: Nosi kremu sa zaštitnim faktorom svaki dan - bilo kiša ili sunce, vruće ili hladno

Znamo da si ovo već čula, ali krema sa zaštitnim faktorom je svakodnevna njega kože koju moraš imati. Postoji razlog zašto dermatolozi naglašavaju važnost redovitog korištenja kreme sa zaštitinim faktorom. "Znam da krema za sunčanje nije 'seksi', ali znate sve ostale proizvode za njegu kože koji pomažu zagladiti, zategnuti, posvijetliti i na drugi način promovirati sjaj? Možete ih slobodno sve baciti u smeće ako ne koristite kremu sa zaštitinim faktorom svaki dan", rekla je za HuffPost dermatologinja Papri Sarkar.

Sve se svodi na zaštitu tvoje kože. "Bez obzira na dob, etničku pripadnost, ton kože ili spol, svakoj je osobi bolje s nekom zaštitom od topline i UV zračenja", rekla je Sarkar. Svojim pacijentima poručuje da pronađu kremu sa zaštitinim faktorom koju vole i za koju im doista ne smeta nositi je svaki dan.

Još jedan savjet za pridržavanje ove odluke je da korištenje kreme sa zaštitnim faktorom ne temeljiš na vremenu. "Zamislite to kao pranje zuba", rekla je Sarkar. "Baš kao što ne provjeravate je li vani sunčano prije nego što odlučite hoćete li oprati zube, ne biste trebali dopustiti da oblaci pokolebaju vašu primjenu kreme za sunčanje." Pretvori nošenje kreme sa zaštinim faktorom u naviku tako da bude dio tvoje svakodnevne rutine kao i pranje zubi i kose.

Image
Foto: Pexels

Odluka broj 2: Dodaj masku za lice svojoj rutini njege kože

Ne, ne kao masku povezanu sa pandemijom. Svom režimu njege kože možeš pružiti dodatni poticaj jednom tjedno s maskom za lice koja je prikladna za tvoj tip kože i rješava sve probleme koje imaš.

"Bez obzira na to koristite li masku za liječenje akni, hidrataciju ili smirivanje upaljene kože, smatrajte je dodatnim bonusom za svoje lice", rekla je dermatologinja Annie Gonzalez. "Prednosti maski, bez obzira na njihovu namjenu, je da omogućuju sastojcima da učinkovitije prodiru u vašu kožu u relativno kratkom vremenskom roku." Pojasnila je da maske za lice stvaraju filter koji, ovisno o sastojcima, pomaže hidratizirati, pilingirati ili nahraniti kožu.

Da bi odabrala učinkovitu masku za lice, prvo moraš shvatiti koji je tvoj tip kože i koji su ti ciljevi njege kože. Gonzalez napominje da gel maske općenito djeluju za većinu tipova kože jer su nježne, lagane i mogu se brzo upijati u kožu. Hidratiziraju i smiruju dok zatežu i učvršćuju. Za osobe s masnom kožom sklonom aknama, maska od gline može biti dobra opcija jer omekšava i zaglađuje kožu te uklanja nakupine ostataka. "Maske od gline također uklanjaju mitesere, učvršćuju vašu kožu i čine čuda za područje T-zone", rekla je deramtologinja Gonzalez.

Image
Foto: Pexels

Odluka broj 3: Peri svoje jastučnice češće

Vjerojatno je vrijeme da opereš svoje jastučnice. Sarkar preporučuje da ih pereš najmanje jedan do dva puta tjedno, ili ih barem mijenjaš svježim. "Svo to ulje, znoj i proizvodi koji se nakupljaju na vašoj kosi? Dođe na vaše jastučnice i s vremenom može doći na vaše lice i povećati mogućnost začepljenja pora i akni."

Jednako tako, obavezno skini šminku prije spavanja. Gonzalez je objasnila da kada spavaš, tvoja koža se obnavlja i popravlja, pa spavanje sa šminkom otežava ovaj proces. Ovaj savjet je posebno važan za osobe sklone aknama, jer je većina šminke na bazi ulja. "Spavanje s našminkanim licem može povećati izglede za pojavu izbijanja prištića jer se šminka miješa s nakupljenim ostacima, što je savršena kombinacija za začepljene pore, mitesere, akne, pa čak i ciste", rekla je.

Image
Foto: Pexels

Odluka broj 4: Pregledaj, oduzmi ili dodaj - i pojednostavi

U vremenu u kojem smo stalno bombardirani savjetima o njezi kože, posebno je važno staviti sebe na prvo mjesto i pronaći ono što ti najbolje odgovara, ali i držati se toga. Održavanje jednostavnosti je dobro mjesto za početak - zaboravi na bilo kakav strah od propuštanja. "Pronađite režim koji se bavi osnovnim načelima protiv starenja i također cilja na vaše specifične probleme s kožom i usredotočite se na njih", savjetovao je dermatolog Corey L. Hartman, dermatolog. "Oduprite se porivu da slijedite svaki marketinški trik na koji naletite; znam da ih ima mnogo. Ne morate isprobati svaki proizvod za koji čujete."

Nova godina je sjajno vrijeme da procijeniš kako se tvoja koža osjeća i kako se ponaša. Ovaj proces je nešto što Sarkar radi na početku svake sezone. "Svake godine svoju rutinu njege kože pretvorim u učinkovitu, ali minimalističku, a onda se u nju nekako uvuku novi proizvodi i odjednom je moja taština ponovno prekrivena bočicama za njegu kože", rekla je.

Njoj najbolje odgovara pet do šest proizvoda, ali za druge taj broj može biti manji ili veći. "Bez obzira na vaš broj, pazite da proizvode za njegu kože koristite namjerno, dosljedno i da se bavite onim što vaša koža treba u svako doba godine", rekla je. Ako nisi sigurna koje dijelove tvoje rutine njege kože treba dodati ili ukloniti, savjetovanje s certificiranim dermatologom može pomoći.

Image
Foto: Pexels

Odluka broj 5: Budi dosljedna

Bez obzira imaš li sustav njege kože u 10 koraka ili osnovno sredstvo za čišćenje i hidrataciju, dugotrajno držanje rutine bit će najkorisnije za postizanje zdravije kože. "Proizvodi i režim su sekundarni u odnosu na obvezu da ih stvarno koristite redovito", rekao je dermatolog Hartman.

Image
Foto: Pexels