Pet pogrešaka koje većina žena radi prilikom nanošenja i čuvanja parfema

Slavni francuski parfumer Francis Kurkdjian otkrio je pet pravila za dobro nošenje parfema, ali i kako ih čuvati

Pet pogrešaka koje većina žena radi prilikom nanošenja i čuvanja parfema

Nanošenje parfema je lagano - samo se pošprica i gotovo je. Zapravo, ako pitate stručnjake to je poprilično krivo. Dobro nanošenje mirisa zahtijeva malo vještine i treba se paziti na detalje. Na primjer, jesi li znala da dugotrajnost parfema ovisi o okolišu u kojem ga čuvaš, ali i o odjeći? Navika da se parfem pošprica na zapešće, a zatim se protrlja je vrlo loša, tvrdi nagrađivani francusko-armenski kreator parfema Francis Kurkdjian koji stoji iza parfema poput Diorovog Eau Noire ili te ima i vlastitu liniju parfema. 

Image

Ovi parfemi po mišljenju stručnjaka najbolji su ženski mirisi ikada stvoreni: Imaš li i ti koji u svojoj kolekciji?


Iako ti se čini kako bočica nekog skupocjenog kultnog parfema može biti savršen dodatak kupaonici, parfeme bi trebala čuvati na nekom drugom mjestu. Naime, para koju stvara voda vrela može umanjiti njegovu svježinu. Srećom nekoliko jednostavnih pravila može pomoći da parfem ne izgubi svoju magičnost. Evo pet uobičajenih pogrešaka koje čine žene kada su u pitanju kupovina, čuvanje i nanošenje parfema: 

1. Ne trljati, dovoljno je samo poprskati

To je gotovo nesvjesna navika koju čine mnoge žene, protrljati malo zapešća, a zatim ih pritisnuti na vrat, a sve je to loše, kaže Kurkdjian za Vogue. Zašto? Trenje koje se stvara trljanjem "zagrijava kožu i stvara prirodne enzime koji mijenjaju miris", kaže dalje ovaj stručnjak. Najviše utječe na gornje i srednje note mirisa, ali i na dugotrajnost parfema. "Kod cvjetnih mirisa, toplina utječe na sveukupni miris, ali i na gubitak hrskavosti", kaže dalje. Kako bi sačuvala cjelovitost parfema i osigurala da što dulje ostane na koži, lagano poprskaj na oba zapešća, pusti da tekućina uđe u kožu, a zatim nemoj raditi ništa.

Image


(Foto: Pixabay)

2. Najbolji su parfemi u manjim bočicama

Parfem je dragocjen i treba ga vrlo brzo trošiti ili pravilo skladištiti. Čuvanje pola parfema na polici samo omogućava kisiku (prirodnom neprijatelju parfema) da polako razgradi molekule mirisa mijenjajući njegov sastav. Kurkdjian preporučuje manje bočice parfema (u rasponu od 1.2 do 2. mililitara) jer mogu ostati svježi do tri mjeseca. Ako ipak voliš kupovati veća pakiranja svog omiljenog parfema, uvijek ga možeš podijeliti u manje bočice ili staviti u hladnjak svoje napola pune bočice kako bi se sačuvala svježina. 

Image


(Foto: Pexels)

3. Okoliš je ključ

Kada je u pitanju čuvanje parfema, on je gotovo poput živog organizma - izuzetno je osjetljiv na promjene u okolišu. "Parfem ne voli prelaziti iz hladnog u toplo", kaže Kurkdjian dodajući da takve temperaturne razlike "pokreću neočekivane kemijske reakcije unutar prirodnih sastojaka te zbog toga parfem ne traje dugo".

Na primjer, miris citrusa u kupaonici gubi na svježini i ne miriše više dobro. Ultraljubičaste zrake također mogu promijeniti boju parfema - pretvarajući jantarne tonove u zelene. "Nikada ne bi ostavila bocu šampanjca na suncu", dodaje on. Iznenađujuće, najbolje mjesto za čuvanje parfema je kutija u kojoj je kupljen i na sobnoj temperaturi. Ako želiš ići korak dalje, razmišljaj o parfemu kao o sjajnom vinu. "Znam ljude koji čuvaju svoje omiljene parfeme u hladnjaku", dodaje. 

Image


(Foto: Pexels)

4. Sintetičko nije loše

"Ljudi vole ideju o prirodnim parfemima, ali ne postoje uvijek", kaže Kurkdjian i objašnjava da se možda najpopularnija nota mošusa nekad dobivala od životinja. Danas također donosi mekoću i pojačava trajanje. Mirisi božura, frezije ili đurđice ne mogu se dobiti prirodnim ekstrakcijama jer ne ispuštaju nikakvu aromu te se onda stvaraju mješavinom sintetskih molekula. Danas je stvaranje parfema potpuno regulirano, a Kurkdjian kaže da spoj esencijalnih ulja, baznih  i umjetnih sastojaka osigurava najkvalitetnije mirise.

Image


(Foto: Pexels)

5. Postojanost mirisa

Nekoliko mudrih pravila može pomoći da parfem dulje miriše. "Parfem se ne zadržava dugo na suhoj koži", kaže Kurkdjian i ne smiju se ta mjesta prekrivati odjećom. Ciljaj na područja koja su izložena: točke na vratu ili unutarnja strana laktova ako nosiš košulju bez rukava. Izuzetak je jedino ako je vrlo toplo, tada je najbolje ne stavljati parfem izravno na tijelo. "Tijekom znojenja prirodna ulja kože mogu uništiti parfem", kaže te dodaje zgodnu alternativu i naglašava da se može poprskati na šal ili kosu.

Image


(Foto: Pexels)