Opekotine od sunca na usnama mogu biti jako opasne! Evo kako ih zaštititi

Uvijek zaboravljamo zaštiti usne od sunca, no ovo je područje posebno ranjivo i podložnije štetnom UV zračenju. Zato uvijek moraš imati zaštitu pri ruci!

Opekotine od sunca na usnama mogu biti jako opasne! Evo kako ih zaštititi

Sigurno nanosiš kremu za sunčanje na gotovo svaki dio tijela osim usana. Ovo je jako opasno jer usne također mogu izgorjeti an suncu baš kao i svaki drugi dio tijela. Broj oboljelih od raka kože u drastičnom je porastu a jedna od najvažnijih stvari u prevenciji je zaštita kože dobrim kremama za sunčanje (uvijek radije biraj one s prirodnim sastojcima).

Mogu li usne izgorjeti?

Naravno. Usne su posebno opasno područje za opekotine jer je na njima koža vrlo tanka, a krvne žile su bliskije povezane s limfnim sustavom. Zbog toga UV zrake mogu brže širiti svoje štetno djelovanje na ovom području, pa usne mogu izgorjeti i brže nego ostatak kože ako su izložene direktnom suncu.

Iako nekada ni ne primijetimo da su nam usne izgorjele jer ih u ljetnim mjesecima često ovlažujemo slinom, nekada te opekotine mogu biti vrlo primjetne. Usne od sunca lako mogu postati crvenije i bolne. Štetni učinak UV zraka i na ovom dijelu kože uzrokuje brzi gubitak kolagena tako da i one mogu početi izgledati starije i naborano.


Himalaya hranjivi balzam za usne - 19,99 kn

shimmer fallback
Koja je najbolja zaštita za usne?

Na usne ćemo rijetko nanijeti kremu za sunčanje i to s dobrim razlogom. Ako ti je ikad malo kreme došlo u usta znaš da nema nimalo dobar okus, i to ti je vjerojatno bio znak da krema baš i ne ide na ovo područje.

Postoje posebni balzami za usne s UV zaštitom koje bi trebala nabaviti (ako već nisi), i koristiti svakodnevno. Od mnoštva proizvoda s UV zaštitom puno su bolji oni koji imaju fizičku nego kemijsku zaštitu. Oni djeluju tako da odbijaju UV zrake koje ne uspijevaju doći do kože, a uglavnom su bazirani na titanijevom dioksidu ili cinkovom oksidu.

S druge strane, proizvodi s kemijskom zaštitom djeluju tako da upijaju sunčeve zrake i trebali bi poništiti štetne učinke UV zračenja i slobodnih radikala unutar kože. No, neka su istraživanja pokazala da ove kreme ustvari mogu imati suprotne učinke, a vrućina koju propuštaju može izazvati upale na koži.


Dr. Organic vitamin E balzam za usne - 39,90 kn

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.