Ne možeš se riješiti prištića? Ovo je top 5 namirnica koje će bolje regulirati tvoje hormone

Određene namirnice itekako mogu utjecati na tvoje zdravlje i 'ponašanje' tvoga tijela, stoga u nastavku saznaj koju hranu najviše preferiraju tvoji hormoni

Ne možeš se riješiti prištića? Ovo je top 5 namirnica koje će bolje regulirati tvoje hormone

Kad god je riječ o hormonalnim promjenama ili pitanjima vezanima uz hormonalne poremećaje nerijetko posljednje spominjemo hranu kao lijek. Bilo da su te promjene stres ili PMS, određene namirnice mogu ti pomoći dovesti hormone u balans te poboljšati tvoje cjelokupno zdravlje.

Hormoni su kemijski glasnici koji kontroliraju gotovo svaki proces u tvom tijelu, a simptomi neuravnoteženih hormona variraju od povećanja ili gubitka težine do kroničnog umora, nesanice i naglih promjena raspoloženja.

Iako svačije tijelo reagira drugačije i nismo sve iste, uvrštavanjem zdrave prehrane u svoj život, ako ništa, možeš u red dovesti svoj životni stil.

Evo koje namirnice bi se trebale naći u tvojoj svakodnevnoj kuhinjskoj košarici:

1. Avokado

Avokado je ukusan dodatak bilo kojem obroku, a on puno toga može učiniti i za tvoje zdravlje. Pored toga što je odlična to-go užina, avokado može pomoći u upravljanju hormonima stresa, pa čak i utjecati na hormone koji kontroliraju tvoj menstrualni ciklus. Obogaćen je beta-sitosterolom koji pomaže uravnotežiti hormon stresa, a biljni steroli također djeluju na estrogen i progesteron, dva hormona odgovorna za ovulaciju i menstrualni ciklus.


2. Sjemenke lana

Možda si već čula za ovu superhranu, međutim jesi li znala da sjemenke lana mogu imati brojne pozitivne utjecaje na tvoje zdravlje, a prvenstveno zdravlje hormona?
Naime, sjemenke lana imaju značajan izvor fitoestrogena koji mogu spriječiti kancerogene bolesti. Osim toga sjemenke lana odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidanata.

3. Brokula

Postoji razlog zbog kojeg nas mame odmalena uče da jedemo brokulu i druge sorte cvjetače. Povrh mnoštvo zdravstvenih prednosti, brokula može uravnotežiti tvoje hormone jer pomaže u održavanju ravnoteže estrogena, a toliko je bogata kalcijem da pomaže i kod predmenstrualnog sindroma. 

4. Nar ili Šipak

Ovo voće ispunjeno je antioksidantima koji mogu pomoći u zaustavljanju prekomjernog lučenja estrogena u tijelu, barem tako tvrdi studija američkog udruženja za istraživanje raka. Studija je također pokazala da šipak potencijalno može spriječiti neke vrste raka dojke.


5. Losos

Već neko vrijeme priča se o tome koliko je losos izuzetno zdrava namirnica koja obiluje raznim mineralima.Prema American Heart Association, važno je jesti masnu ribu, koja je bogata omega-3-masnom kiselinom najmanje dva puta tjedno. Serviranjem ribe od 3,5 grama, kao što su losos, skuša, jezerska pastrva, srdela ili albacore tuna, ne samo da možeš održati svoje srce zdravim, već i spriječiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.