VJEČNO PITANJE

Evo koliko često bismo se trebali šišati prema mišljenju eksperata

Da bi nam kosa bila lijepa i zdrava, trebamo je pravilno njegovati i redovito posjećivati frizera. Međutim, koliko često se zapravo trebamo šišati?

žena s dugom kosom
Foto: Profimedia.hr

Da bi nam kosa bila lijepa i zdrava, trebamo je pravilno njegovati i redovito posjećivati frizera. Međutim, koliko često bismo se zapravo trebali šišati? To je pitanje koje muči mnoge, a stručnjaci su za Vogue otkrili kako ne postoji standardan odgovor koji bi vrijedio za sve.

Image
NEUGODAN PROBLEM

Pereš kosu svaki dan? Evo kako stati na kraj masnoj kosi

"Sve ovisi o vašoj kosi i njezinim specifičnim potrebama. Sve je to relativno", rekla je frizerka slavnih osoba, Irinel de León, te istaknula kako na to koliko često se moramo šišati utječu tekstura kose, koliko se često kosa boji ili tretira na druge načine. Činjenica je da redovito podrezivanje ili šišanje kose ima svoje prednosti. Stručnjaci ističu da ono može potaknuti rast kose, ojačati vlasi, spriječiti isušivanje i lomljenje kose te općenito održati kosu zdravom.

Da bismo mogli odgovoriti na pitanje koliko se često trebamo šišati, ovo su osnovne stvari koje bismo trebali znati:

Podrezivanje i šišanje kose

Podrezivanje i šišanje kose dvije su različite stvari. Podrezivanje se najčešće odnosi samo na šišanje vrhova, centimetar do dva na vrhovima, dok je šišanje nešto drastičniji rez, pojasnila je De León. Podrezivanje se koristi za uklanjanje ispucalih vrhova kada počnemo primjećivati da se kosa češće lomi. Ili ako je kosa postala suha ili je počela gubiti svoj oblik, također je poželjno otići kod frizera na šišanje vrhova.

S druge strane, šišanje se koristi kada kosa izgleda mlohavo, petlja se ili je ozbiljnije oštećena. Također, rez je neophodan i kada netko želi kosi dati volumen ili u potpunosti promijeniti frizuru.

Šišanje prema duljini kose

Kratka kosa

Iako možda zvuči kontradiktorno, istina je da što je kosa kraća, potrebno je više održavanja kako bi ostala zdrava. "Kratka kosa zahtijeva malo više održavanja zbog svoje duljine i oblika", kaže De León. Kraće frizure zahtijevaju češće šišanje kako bi zadržale oblik i stil. Stručnjaci ističu da bi kratku kosu trebalo šišati najmanje svakih šest tjedana.

Kosa srednje dužine

Kad je riječ o šišanju srednje duge kose, stručnjaci ističu da učestalost šišanja ovisi o nekoliko različitih čimbenika, poput teksture kose i brzine rasta same kose. Želimo li zadržati duljinu i zdrav izgled, De León preporučuje šišanje svakih šest do 12 tjedana.

Duga kosa

Rodney Cutler, frizerski stručnjak i vlasnik salona Cutler, kaže da će učestalost šišanja duge kose ovisiti o tome koliko je ona zdrava u početku. Ako je kosa sklona lomljenju, Cutler savjetuje odlazak kod frizera svakih osam do deset tjedana. Ako je kosa zdrava i jaka, najbolje ju je podrezivati svakih 10 do 12 tjedana.

Image
Foto: Pexels

Šišanje prema tipu i teksturi kose

Tanka kosa

Stručnjaci pojašnjavaju kako tanka kosa raste malo sporije, ali brže djeluje oštećeno pa ju je potrebno i malo češće šišati. Dakako, učestalost šišanja može ovisiti o duljini i željenoj frizuri koju želimo održavati. Općenito, za održavanje oblika i zdravlja kose, tanku kosu potrebno je često šišati. Kratku tanku kosu trebalo bi šišati svaka četiri do šest tjedana. Kosu srednje dužine, šest do osam tjedana, a dugu i tanku kosu, svakih osam do 12 tjedana.

Gusta kosa

Sretnice s gustom kosom ne moraju toliko često ići kod frizera ako im je kosa zdrava. Cutler otkriva da je osam do 12 tjedana pristojan vremenski period između odlaska kod frizera, jedino treba pripaziti na ispucale vrhove.

Kovrčava kosa

Kad je u pitanju prirodno kovrčava kosa, stručnjaci preporučuju redovito šišanje svakih šest do osam tjedana kako bi se održao oblik kovrča i spriječilo oštećenje. Duljina nije toliko važna jer je kovrčava kosa općenito sklona suhoći, bez obzira na to koliko je dugačka. Osobe s kovrčavom kosom ne bi trebale odgađati odlazak kod frizera, napominju stručnjaci, čak i ako žele zadržati duljinu, kosu treba redovito podrezivati. Najvažnije je paziti na suhoću kose te koristiti hranjivi šampon i regenerator za njegu kose.

Oštećena kosa

Svi stručnjaci su složni oko ove tvrdnje: ako je kosa jako oštećena, mora se odrezati. Oštećena kosa ne može se 'popraviti', treba je ošišati kako bi se regenerirala. Što se kraće ošiša, to je veća vjerojatnost da će se kosa u potpunosti oporaviti od oštećenja. Uz šišanje, važno je održavati zdravu rutinu njege kose koja uključuje razne tretmane, fokus na održavanje vlage i redovito podrezivanje vrhova kod frizera, ističu stručnjaci.

Kako kosu održati zdravom između šišanja?

Da bi kosa bila zdrava, osim redovitih odlazaka kod frizera, jako je važno i pravilno je njegovati. Mnogi ljudi ne shvaćaju da zdrava kosa počinje sa zdravim vlasištem, kažu stručnjaci. Oni preporučuju korištenje pilinga za vlasište i proteinskih tretmana te korištenje odgovarajućih proizvoda za pranje i njegu kose kako bi i kosa i vlasište ostali zdravi i snažni. Uz to, proizvode za stiliziranje i oblikovanje kose toplinom te agresivne tretmane trebalo bi koristiti što rjeđe, zaključuju stručnjaci.

Image
PROLJETNO-LJETNA ŠPICA

Zagrebačka špica: Modno šarenilo u centru Zagreba prava je inspiracija