Kako zaštititi ruke od isušivanja sada kada ih moraš prati češće, no ikad?

Pomoću ovih nekoliko koraka i korisnih savjeta sačuvat ćeš svoje ruke od isušivanja i smanjiti rizik od infekcija

Kako zaštititi ruke od isušivanja sada kada ih moraš prati češće, no ikad?

Sapun i voda glavno su oružje u borbi protiv koronavirusa, no učestalo pranje ruku i dezinficiranje jako ih isušuje, a ako imaš osjetljivu kožu može dovesti do dermatitisa koji se manifestira kroz crvenilo, bolnu ispucalu kožu, svrbež i otekline.

Image

Znaš li kako pravilno prati ruke i kako naučiti dijete da to radi?


Zdrava koža ima zaštitni gornji sloj lipida koji nestaju ako je često izložena vodi, sapunu i dezinfcijensima, a to se upravo događa u sadašnjoj situaciji kada mjere protiv Covida 19 uključuju pojačano pranje ruku. Nestajanjem zaštitne barijere kože, ona postaje suha i puca što povećava rizik od infekcija.


Image


(FOTO: Pixabay)

  • Kako zaštititi ruke od isušivanja?


Suhe ruke možda izgledaju kao malena cijena koju ćeš platiti kako bi svijet pobijedio u ratu protiv Covida 19, ali zašto ih ne zaštititi, ako možeš, a možeš. Evo kako:

1. Peri ruke hladnom ili mlakom vodom i sapunom, temeljito, najmanje 20 sekundi. Dokazano je da temperatura vode ne utječe na eliminaciju virusa i bacila, odnosno hladna voda je jednako učinkovita kao i topla. 

2. Osuši ih nježno ručnikom. Koristi metodu tapkanja, a ne brisanja, osobito ne grubog brisanja ručnikom. No, vodi računa da ih potpuno osušiš jer voda koja ostane na rukama loše utječe na osjetljivu kožu, a i plodno je tlo za razvoj gljivica. 


Image


(FOTO: Pixabay)

3. Odmah nakon sušenja ruku nanesi na njih losion koji će pomoći koži da sačuva svoj prirodni masni sloj te obnovi zaštitnu barijeru.
Sastojci koje bi trebala potražiti na deklaracijama losiona su ceramidi, mineralna ulja i glicerin. U pravilu proizvodi pakirani u staklenke i tube imaju gušću konzistenciju, što znači i da su bogatiji njegujućim sastojcima koje tvoja koža treba. Ako ti je koža suha izbjegavaj losione i kreme s pumpicama jer su rjeđe i sadrže više vode.


Image


(FOTO: Pixabay)

  • Koji sapun izabrati


Bilo koji sapun odradit će zadaću sve dok se koristi pravilna tehnika pranja ruku. Razlog se krije u kemiji. Sapun je površinski aktivna tvar koja tvori micele (malene kuglice molekula koje na sebe vežu prljavštinu, ulja i bacile). Osim toga otapa lipide što mu omogućuje da razbije vanjsku ovojnicu određenih virusa, uključujući i trenutno "najpopularniji" Covid 19. 

Dakle, sapun djeluje na dva način: odvaja virus od kože i uništava ga. Svaki sapun - klasični, hidratantni, njegujući, deterdžent za suđe, ili prirodni sapun, djeluju isto. Onaj sapun koji ima više njegujućih sastojaka bit će manje agresivan prema koži i manje ju isušivati. 
Želiš li takav sapun, kupuj onaj koji u sebi sadrži glicerin, ceramide i hijaluronsku kiselinu. Ako koristiš  prirodne sapune, traži među sastojcima ulje avokada, shea maslac, ulje kokosa, jojobe ili masline.

Ako imaš ekcem, jako osjetljivu kožu ili si alergičarka izbjegavaj sapune koji sadrže umjetne mirise, metilsotiazolinon i metilkloroizotiazolinon.

  • Pred spavanje


Sada je vrijeme da kožu dodatno nahraniš, a to ćeš učiniti tako što ćeš ju obilno namazati bogatom kremom ili još bolje - vazelinom. Za veći  učinak, a i da ne zamastiš plahte, na ruke stavi platnene, mekane rukavice i pođi na počinak.