Kako zaštititi kosu od soli i sunca na moru, ali i tijekom cijelog ljeta?

Ljeto je vrijeme kad se možeš malo opustiti, a to se odnosi i na kosu - prigrli opušteni, prirodni izgled i nauči kako zaštititi kosu od vrućine, sunca i vlage

Kako zaštititi kosu od soli i sunca na moru, ali i tijekom cijelog ljeta?

Sunce, more i visoke temperature mogu oštetiti kosu ljeti što znači da joj moramo posvetiti više pažnje i zaštititi je kako bi ostala u savršenom stanju. Zato smo pronašle savjete poznatih svjetskih frizera, a najbolje od svega je što nisu uopće komplicirani, a pobrinut će se da ti kosa blista i nakon ljeta.

Image

Lako se održavaju i stoje svima: Ove tri frizure 'skidaju' godine

Prema frizeru Earlu Simmsu postoji niz razloga zašto se kosa više oštećuje ljeti. "Štetne sunčeve zrake isušuju kosu posebno ako je kemijski tretirana", objašnjava Simms za Elle. "Ljetne vrućine pojačavaju štetu koja nastaje zbog raznih aparata za oblikovanje kose. Klor iz bazena ili općenito vlažna kosa i zatim sušenje na suncu više puta tijekom dana uzima danak", kaže dalje. Zbog toga je važno da imamo ljetnu rutinu njege kose. Evo kako održavati kosu u vrhunskom stanju ovog ljeta.

1. Kape i šeširi

Iako ti možda zvuči očito, puno nas ne nosi kapu i šešir, a trebale bi jer oni čuvaju kosu od oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama. "Nosi chic šešir, traku ili maramu kako bi zaštitila kosu. Ili ako ti je draže nanesi dosta regeneratora za kosu prije izlaska na sunce i ostavi ga tijekom dana, što će pomoći kosi da bude njegovana i hidratizirana", savjetuje Simms.

2. Maske za kosu

Većina stručnjaka se slaže da je hranjiva maska za kosu koja se jednom tjedno nanese kod kuće dovoljna da kosa bude u dobrom stanju, ali suhoj kosi preko ljeta treba ipak više. "Za zdravu kosu nakon odmora ključne su prehrana i oporavak. Koristi tretman prije pranja i hranjivu masku nekoliko tjedana nakon odmora", objasnio je Jason Coolier, frizer Victorije Beckham.


Earl Simmsnudi alternativu za gotove maske. "Postoji mnogo proizvoda za kosu na tržištu, ali ako želiš nešto prirodno onda možeš isprobati masku koju lagano možeš napraviti kod kuće. Operi kosu kao i inače. Zgnječi avokado i dodaj ekstra djevičansko maslinovo ulje te napravi pastu. Nanesi je prstima na kosu i ostavi jedan sat. Zatim operi šamponom i stavi regenerator ako misliš da potrebno. Napravi ovaj tretman tjedno ili svaka dva tjedna. Ovo je prirodan način za oporavak kose."

3. Promjena šampona i regeneratora

Tijekom ljetnih mjeseci zamijeni svoj regenerator i šampon s jačim formulama koje hidratiziraju kosu i dodaj ulja ili serume koje ćeš stavljati na vrhove.  "Peri kosu sa šamponom koji ima zaštitni faktor i regeneratorom na bazi ulja za glatku kosu i osuši ručnikom kako bi bolje djelovali", kaže Jason.

4. Zaštita kose od mora i sunca

Kada si na odmoru, oštećenje kose može se dogoditi zbog različitih faktora. Zaštitu započni s pranjem kose hladnom vodom prije nego što uđeš u bazen. Kosa može apsorbirati samo određenu količinu vode, tako da ovaj način ograničava količine klora u kosi. Ako ne plivaš ne znači da ne trebaš zaštititi kosu. Možeš koristiti kremu nakon sunčanja za kosu (da, to postoji!), a ona će spriječiti oštećenja od UV zračenja na pramenovima. "Koristi sprej za zaštitu od sunca za kosu jer ćeš je tako zaštititi od vrućine i sunca, kao i od soli i klorirane vode", objašnjava Jason.