Najdraži dodatak

Želiš da tvoj parfem dulje traje? Nemoj raditi ove greške

Nekoliko jednostavnih trikova može dulje očuvati tvoju omiljenu bočicu parfema, ali i osigurati da se bolje osjeti - uz savjete francuskog parfumera

BeFunky-collage (3).jpg
Foto: Unsplash

Nanošenje parfema je nešto vrlo lako i brzo - malo se poprska i miriš zanosno, a oblak tvog omiljenog parfema cijeli dan je oko tebe. No, ipak za dobro nanošenje parfema potrebno je malo više vještine. Jesi li znala da mjesto na kojem držiš svoju omiljenu bočicu parfema može utjecati na njegov miris? Navika da parfem stavljaš na zapešće, a zatim ga trljaš također nije dobra. Ipak moramo priznati da svi ovo povremeno radimo.

Image
Bili su pravi hit

10 parfema koji su dominirali beauty scenom u 2021. godini

Nagrađivani francuski parfumer Francis Kurkdjian, ime koje stoji iza parfema Eau Noire od Christian Diora i Carven Le Parfum, ali i iza parfema iz svoje linije kaže da su neke navike vrlo loše te da je važno gdje čuvamo omiljeni parfem. Iako bočica prekrasnog Chanela br. 5 može biti najljepši ukras u kupaonici, svakodnevna vlažnost u ovoj prostoriji može utjecati na svježinu parfema. Srećom, nekoliko jednostavnih trikova može očuvati omiljenu bočicu parfema i zato ti u nastavku donosimo pet najčešćih pogrešaka kada se radi o nanošenju i čuvanju parfema.

Nemoj trljati, samo poprskaj

Ovo je gotovo nesvjesna navika koje čine mnoge žene, nanese se malo mirisa na zapešća i zatim se protrlja prije nego se stavi na vrat. Prema Kurkdjianu, ovo je vrlo loše, ali i posve nepotrebno. Zašto? "Trenje stvoreno trljanjem zagrijava kožu koja proizvodi prirodne enzime, a oni mijenjaju mirise", objašnjava Kurkdjian . Najviše utječe na gornje i srednje note mirisa, ali i utječe i na završnu notu parfema.

"Na primjer, kod cvjetnih mirisa toplina zagrijava parfem i onda se na kraju izgubi oštrina", dodaje dalje. Kako bi se sačuvao integritet parfema, ali i trajanje, dovoljno je poprskati parfem na oba zapešća, pustiti da koža upije parfem i ništa ne raditi.

Image

Okruženje je ključno

Što se tiče čuvanja parfema trebalo bi se prema njemu ponašati kao da je biće jer je izuzetno osjetljiv na promjene u okolišu. "Parfem ne voli promjene iz hladnog u toplo", kaže Kurkdjian jer one pokreću neočekivane reakcije unutar parfema i puno brže se gubi svježina. Također je važno paziti na ultraljubičaste zrake jer mogu promijeniti boju parfema odnosno pretvoriti jantarne tonove u zelene. "Nikada ne bismo ostavili bocu šampanjca na suncu, zar ne?", dodaje dalje.

Možda malo iznenađujuće, ali najbolje mjesto za čuvanje parfema je njegova originalna kutija i sobna temperatura. No, ako želiš ići korak dalje možeš parfem tretirati kao vrhunsko vino. "Poznajem ljude koji čuvaju jednu ili dvije bočice omiljenog parfema u hladnjaku", kaže dalje ovaj vrhunski parfumer.

Image

Najbolji parfemi dolaze u malim bočicama

Bez obzira na to što o parfemu razmišljamo kao o vrlo dragocjenoj tekućini ipak ga treba trošiti bržim tempom. Stoji li napola potrošena bočica parfema jako dugo na polici onda kisik mijenja sastav. Polako se razgrađuju molekule mirisa i zato Kurkdjian predlaže kupovinu manjih bočica parfema jer mogu ostati svježe do tri mjeseca. No, ako pronađeš omiljen parfem u velikoj bočici na rasprodaji onda ga možeš pretočiti u manje bočice i staviti u hladnjak, a zbog ovog će parfem ostati svjež.

Image

Sintetički mirisi nisu ništa loše

"Ljudi vole misliti da je prirodno najbolje i kada se radi o parfemima, a to ne može uvijek postojati", kaže Kurkdjian za Vogue. Jedan od takvih primjera je mošus, koji se prije dobivao od životinja, a sada se stvara sintetički te unosi mekoću i pojačava mirise. Također parfemi od božura, frezija i đurđica ne mogu se dobiti prirodnom ekstrakcijom jednostavno zato što ne oslobađaju nikakvu aromu. Umjesto toga, kreiraju se mješavinom sintetičkih molekula.

I dok su neki od najboljih parfumera koristili mješavinu prirodnih i sintetičkih molekula od kasnog 19. stoljeća, danas su kemijske kreacije strogo kontrolirane i testirane na sigurnost. Iz tog razloga, Kurkdjian kaže da mješavina eteričnih ulja, koncentriran mirisni proizvod (apsolut) i umjetni sastojci osiguravaju najkvalitetniji miris.

Image

Nekoliko pravila za dulji vijek i bolji miris

Još nekoliko pravila može osigurati dulji vijek trajanja parfema i ljepši miris."Parfem ne traje dugo na suhoj koži", kaže Kurkdjian te predlaže stavljanje istog mirisnog losiona za tijelo ili hidratantnu kremu bez mirisa kako se mirisi ne bi pomiješali.

Osim toga važno je i mjesto na koje se stavlja parfem. "Nemoj to mjesto na tijelu prekrivati ​odjećom", kaže dalje. Također savjetuje da umjesto toga poprskaš mjesta koja su izložena zraku poput točke ispod uha na vratu i zapešća ili unutarnje laktove, ako nosiš bluzu bez rukava.

Jedina je iznimka ako je jako vruće jer je tada najbolje ne nanositi miris izravno na tijelo. "Tijekom znojenja prirodna ulja kože mogu vrlo brzo uništiti miris", kaže dalje. Još jedno mjesto može biti jako zanimljivo, lagano nanesi parfem na kosu ili šal. "Budući da se kosa ili šal kreću sa zrakom mogu pomoći u širenju mirisa", kaže na kraju.

Image