Brini o svojim noktima

Jesi li znala? Evo što će se dogoditi ako nekoliko godina nosiš gel na noktima

Lijep je i praktičan, no jesi li se ikad pitala može li gel na noktima biti štetan? Poznata beauty influencerica odlučila je nakon 6 godina skinuti gel i rezultat je bio - prilično šokantan

profimedia-0735720074.jpg
Foto: profimedia.hr

Sve mi želimo uredne, njegovane i lijepe nokte, a ponekad je u kućnoj radinosti teško postići da baš uvijek izgledaju tako. Zato mnoge žene redovito posjećuju salone za manikuru i odlučuju se na geliranje noktiju.

Image
Zdravlje na noktima

Dermatologinja otkriva 4 najčešća razloga zašto nokti požute

Opće je poznato kako neki lakovi za nokte, kao i određeni odstranjivači laka sadrže štetne kemijske sastojke koji naše nokte mogu isušiti i učiniti ih lomljivima. Zato danas pokušavamo izbjeći proizvode za manikuru i pedikuru koji sadrže parabene, formaldehid, toluen ili kamfor.

Također, znamo da je bolje odabrati odstranjivač laka za nokte bez toksičnog acetona i metanola. No, što je sa samim gelom i postupkom geliranja?

Britanska beauty blogerica Amelia Perrin odlučila nam je pokazati kako izgledaju nokti nakon višegodišnjeg podvrgavanja tretmanu geliranja. Naime, Amelia je jedna od onih influencerica koje uvijek imaju besprijekornu manikuru i sama priznaje kako unazad 6 godina redovito stavlja umjetne nokte i gel. Iako si jedva može zamisliti život bez toga, odlučila je napraviti pauzu i provjeriti u kakvoj su stanju njezini prirodni nokti.

Rezultat ovog malog 'eksperimenta' objavila je javno i time šokirala mnoge ljubiteljice geliranih noktiju. Naime, njezini nokti nakon više od 6 godina geliranja izgledaju prilično uništeno. Evo što smo sve iz toga naučile:

Zašto su umjetni nokti zapravo štetni

Ne samo da je pokazala u kakvom su stanju njezini prirodni nokti, Amelia je priznala da osim što izgledaju neprivlačno, uzrokuju i bol. Na svom je Twitter profilu napisala:

"Skoro sam zaplakala pod tušem kad je topla voda došla na moje nokte i sigurna sam da još uvijek imam puno šampona u kosi."

Sve u svemu, ako duže vrijeme nosiš gel na noktima - i to bez stanke, tvoji će prirodni nokti postati tanji. Osim toga, Amelia je priznala kako je sama skinula svoje umjetne nokte, umjesto da se prepustila u ruke stručnjaka, što je samo uzrokovalo dodatnu štetu.

Ima li pomoći?

Dobra je vijest što su se Amelijini prirodni nokti vrlo brzo oporavili - već nakon 5 dana izgledali su sasvim drukčije.

Dakle, ključ je u tome da ne skidaš sama gel ni umjetne nokte i da tu i tamo radiš pauze kako bi ti se prirodni nokti imali priliku oporaviti.

Važno je i da ne stavljaš gel na oštećene nokte - ako primijetiš ozljede ili nepravilnosti na prirodnim noktima ili zanokticama, izbjegavaj umjetne nokte. Naime, umjetni nokti spriječili bi zrak da dopre do zanoktica i samog nokta. Ako tvoj prirodni nokat ne može 'disati', to bi moglo imati ozbiljnije posljedice.

U tom slučaju preporučuje se pričekati dok se nokti sasvim ne oporave, a ovaj proces možeš ubrzati korištenjem lakova za jačanje noktiju, kao i uzimanje specijalnih preparata koji sadrže biotin - jer tim svojim noktima pomažeš iznutra. Kad tvoji nokti budu opet zdravi, čvrsti i glatki, možeš se ponovno počastiti odlaskom na manikuru.

POGLEDAJ VIDEO: Kako se zaštiti od melanoma?