Imaš novu tetovažu? Saznale smo kako je pravilno zaštititi od sunca

Napravila si novu tetovažu koju si već dugo željela, ali ne znaš kako je zaštititi od sunca? Donosimo ti jednostavne savjete uz koje neće izblijediti i izgubiti boju

Imaš novu tetovažu? Saznale smo kako je pravilno zaštititi od sunca

Nove tetovaže su prekrasne, živahne i uzbudljive za gledanje, ali ako se prebrzo počneš izlagati suncu možeš narušiti ljepotu njezinog dizajna. Čak i one tetovaže koje nisu na vidljivim mjestima osjetljive su na oštećenja od sunca, stoga je važno znati kako najbolje njegovati novu tetovažu. 

Image

Razmišljaš o tetovaži? Pronašle smo odlične dizajne akvarelnih tetovaža koji će ti privući pažnjuPrevelika izloženost suncu, posebno u prvih nekoliko mjeseci nakon tetoviranjamože dovesti do širenja boje ili tetovaža može brže izblijediti i  izgubiti boju na suncu. UV zrake će izblijediti tetovažu ako je izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti. Sama tetovaža se zapravo nalazi ispod dva sloja kože, a gornji sloj djeluje kao filter između pigmenta i sunca. Međutim, što koža više potamni od sunca, to će boja tetovaže više izblijediti. 


Pritom je važno zapamtiti i da su nove tetovaže puno osjetljivije na oštećenja od sunca - svježa tetovaža zapravo je otvorena rana sve dok se ne završi postupak zarastanja, koji može trajati dva do tri tjedna, a ponekad i više, ovisno o mjestu i veličini tetovaže.

Dermatologinja Marnie Nussbaum za portal Byrdie podijelila je svoje savjete kako je najbolje zaštititi nove, ali i stare, tetovaže od sunca.

Krema sa zaštitnim faktorom

Zaštita od sunca najvažniji je oblik zaštite tetovaže ljeti. Krema sa zaštitnim faktorom pomoći će u prevenciji bora, mrlja i drugih oštećenja na koži, a i njegovat će tetovažu. Osjteljiva koža, kao i tetovirana,  ne bi se trebala predugo izlagati direktnom suncu.  Bilo koja krema sa zaštitnim faktorom je dobra, ali većina tattoo umjetnika će predložiti kreme za sunčanje sa SPF faktorom od 30 do 50. Bilo bi dobro i da krema ima mineralni filter.

Prema dermatologinji Marnie Nussbaum, SPF je ključni dio zaštite tetovaže od UV zraka. "Najvažnija stvar pri odabiru kreme za sunčanje jest osigurati da je širokog spektra, što znači da štiti i od UVA zraka koji prodiru dublje od UVB zraka, uzrokujući oštećenja, te UVB zraka koje oštećuju DNK stanice i 'pale' kožu", kaže doktorica. Nussbaum i dodaje kako opekline od sunca i predugo izlaganje UV zračenju s vremenom mogu oštetiti izgled tetovaže i dovesti do izbljeđivanja i nabora. 

Dr. Nussbaum također savjetuje da kremu za sunčanje staviš na tetovažu koja je zacijelila, a ako je još uvijek svježa, umjesto toga prekrij je zavojem ili gazom. Također, bilo bi dobro svaka dva sata nanijeti novi sloj kreme.

Pokrij svoju tetovažu

Druga dobra opcija zaštite od sunca je da svoju novu tintu uopće ne izlažeš suncu. U najmanju ruku, pripazi da novu tetovažu ne izlažeš izravnoj sunčevoj svjetlosti prvih mjesec dana nakon što si ju napravila, a posebno prva dva tjedna. Ne samo da će izlaganje suncu za to vrijeme uzrokovati blijeđenje boje tetovaže, već bi zapravo moglo uzrokovati opekline i ožiljke od sunca. 

No, iako tetovažu ne želiš izlagati suncu, to ne znači da cijeli dan moraš provesti zatvorena u kući. Boje i dizajn svoje tetovaže možeš održati tako što ćeš uvijek nanijeti barem jedan sloj kreme dok si na suncu. Može biti i tanak sloj, sve dok u potpunosti pokriva tetovažu.

Hidratacija je važna

Dr. Nussbaum također predlažepijenje bar osam čaša vode svaki dan - održavanje kože hidratiziranom važno je kako bi se zaštitila od vanjskih oštećenja. Također je napomenula da to ne znači da se moraš češće tuširati. 

"Preskoči duge, vruće tuševe koji mogu ukloniti prirodna ulja s kože i dovesti do suhe kože, a umjesto toga se odluči za kraće tuširanje mlakom vodom u trajanju od maksimalno pet minuta", rekla je. 

Jedi namirnice koje pomažu u borbi protiv UV oštećenja

Možda zvuči neobično, ali određene namirnice poput paprike, rajčice i mrkve sadrže vitamine i organske spojeve koji pomažu u obnovi oštećene kože i održavaju je zdravom. Također, hrana bogata vodom, poput lubenice, može ti pomoći održati hidratiziranu kožu (i tijelo).


via Giphy