Imaš li hladni, topli ili neutralni podton u koži? Nauči kako ga odrediti i više nećeš imati problema s odabirom pudera

Ton i podton kože važan je pri odabiru šminke i boje kose, a može ti pomoći i u odabiru odjeće i nakita

Imaš li hladni, topli ili neutralni podton u koži? Nauči kako ga odrediti i više nećeš imati problema s odabirom pudera

Jesi li primijetila kako nekim ženama bolje stoji zlatni nakit nego srebrni? Ili kako neke od nas lakše 'izgore' na suncu? Sve to može biti zbog tona i podtona kože. Nauči kako odrediti svoj ton i podton kože jer ako ih pravilno odrediš nećeš imati problema s odabirom pravog pudera, BB kreme ili korektora čak i online, bez da ih isprobaš

Image

Top 10 najboljih tekućih pudera sa SPF zaštitom


Što je ton kože?

Ton kože govori koliko je ona svijetla ili tamna, odnosno količini melanina koji se nalazi u gornjem sloju kože. Kao što i sama znaš, izlaganjem suncu ili drugom izvoru UV zračenja ton kože može se drastično promijeniti. Upravo zato ton kože određuješ prilikom svake kupovine kozmetike kako bi bila sigurna da si pronašla odgovarajući puder ili korektor. 


Kako bi odredila ton kože prilikom kupovine pudera ili BB kreme, jednostavno isprobaj proizvod na ruci i dobro ga razmaži. Onaj koji se potpuno stopi s bojom tvoje kože je onaj koji trebaš odabrati. No s podtonom nije tako jednostavno. 

Što je podton kože?

Dok se ton kože može mijenjati, podton je stalan i sunce i ostali vanjski utjecaji ne mogu na njega utjecati. Podton određuju boje koje se nalaze ispod tvoje kože, a ne u njoj. Zato svaki ton kože može imati različiti podton

Postoje tri osnovna podtona kože: hladni, topli i neutralni. Nijanse hladnog podtona podrazumijevaju ružičaste, crvene i plave, dok su tople nijanse one boje breskve i žute te zlatne. Neutralni podton podrazumijeva savršen omjer toplih i hladnih nijansi i govori da je tvoj podton kože gotovo jednak kao i ton. Uz tri osnovna, spominje se i maslinasti podton koji je vrlo rijedak, a podrazumijeva zelenkaste nijanse. Ako nije dovoljno izražen lako može ući u kategoriju bilo toplog ili hladnog podtona. 

Kako odrediti podton kože?

Postoji nekoliko tehnika koje ti u tome mogu pomoći.

1. Pogledaj svoje zapešće

Jednostavan trik u određivanju podtona je da pogledaš boju vena na zapešću. Ako su tvoje vene plave ili ljubičaste, radi se o hladnom podtonu. Osobe koje imaju zelenkaste vene imaju topli podton, a ako se radi o plavim i zelenim venama, onda je podton neutralan.

2.  Test s bijelim papirom 

Ovaj test najbolje je izvesti za sunčanog dana jer ćeš na jakoj, prirodnoj svjetlosti najbolje vidjeti sve nijanse. Uzmi obični bijeli papir i stavi ga uz lice. Ako tvoja koža u usporedbi s papirom izgleda ružičasto, onda je tvoj podton hladan. Ako tvoja koža djeluje žuto u usporedbi s papirom, radi se o toplom podtonu. No ako tvoja koža djeluje jednostavno bež, bez previše ružičaste ili žute, radi se o neutralnom podtonu. 

3. Odgovor na sunce

Žene s hladnijim podtonom obično puno lakše 'izgore' na suncu, dok žene toplijeg podtona dobiju ujednačeniji preplanuli ten bez crvenila i opeklina. Koji god ton ili podton kože imaš, ne zaboravi koristiti kremu za sunčanje prije svakog izlaska iz doma. Čest je mit da su tamniji tonovi kože otporni na štetno djelovanje sunca, ali to nije istina.

4. Zlatno ili srebrno?

Različitim podtonovima kože bolje pristaje različit nakit. Ako često posežeš za zlatnim nakitom i smatraš da bolje pristaje uz tvoju kožu, tada bi tvoj podton mogao biti topao. Ako je srebro tvoj go to nakit, onda bi tvoja koža mogla imati hladni podton. A ako ti je potpuno svejedno i rado nosiš obje vrste nakita, velike su šanse da je tvoj podton neutralan.

Sada kada smo naučile kako odrediti podton i poprilično smo sigurne da znamo u koju skupinu pripadamo, pronašle smo nekoliko savjeta kako lakše pronaći najbolju nijansu šminke, odjeće i boje kose za svaku od nas. 

Hladni podton

Ako si ustanovila da imaš hladni podton kože, na puderima i BB kremama potraži oznaku C kao 'cool'. Ako nema oznake, tada se odluči za proizvode kojima prevladava ružičasta nijansa. Kod odabira ostatka make up-a, savjetujemo da isprobaš sjenila plavih nijansi, izražene usne crvene, ružičaste ili ljubičaste boje i blijeda rumenila ružičastih tonova. Isto vrijedi i za odjeću. Uz tvoj podton najbolje će pristajati jarke ružičaste, ljubičaste i plave nijanse. Kod odabira boje kose također se drži hladnijih nijansi. Tople nijanse poput bakrene ili medeno plave još će više istaknuti ružičastu nijansu tvoje kože zbog čega bi mogla izgledati kao da si upravo istrčala maraton.

Neke od zvijezda s hladnim podtonom kože koje možeš koristiti kao inspiraciju su Anne Hathaway, Adele i Nicole Kidman. 

Topli podton

Na proizvodima poput BB kreme će topli podton biti označen W kao 'warm', no ako ne pronađeš oznaku, drži se proizvoda žutih i zlatnih nijansi. Sjenila, rumenila kao i bronzeri prirodnih zemljanih nijansi najbolje će pristajati koži ovog podtona, a usne ćeš odlično istaknuti tamnijim nijansama crvene i koraljne. Kod odabira odjeće najbolje je da izbjegavaš potpuno bijele predmete i bolje posegni za bež ili smeđim nijansama. Ako voliš šarenu odjeću, pripazi da bude zagasita i u nijansama žute i boje breskve. Čokoladno-smeđa i medeno-plava kosa odlično će upotpuniti prirodno topli ten. 

Beyonce, Jennifer Lopez i Kim Kardashian samo su neke od poznatih ljepotica koje imaju topli podton kože.

Neutralni podton

Neutralne nijanse pudera i korektora označene su N kao 'neutral' i obično nisu niti previše žute niti previše ružičaste. Prednost neutralnog podtona je to što je najraznovrsniji i uz njega će gotovo sve boje i nijanse savršeno pristajati. Zato pri odabiru make up-a najbolje da više pozornosti obratiš da ga uskladiš s bojom kose i očiju. A kada je boja kose u pitanju, ne postoji granica onoga što će ti pristajati. Zabavi se i eksperimentiraj s raznim nijansama. 

Poznate ljepotice koje imaju neutralni podton kože su Emma Watson, Jennifer Aniston i Sandra Bullock.