Pravila koja bi trebala znati o parfemima

Imaju li parfemi rok trajanja i kako se pravilno brinuti za njih?

Općenito sva kozmetika ima svoj rok trajanja, koji je obično između 6 i 24 mjeseci nakon otvaranja te je potom proizvod potrebno baciti i zamijeniti. No, što je s parfemima. Ako inače kupuješ velika pakiranja, nekad ih je teško potrošiti, a kako znati je li još za upotrebu?

jc-media-zvqq7CG8BwY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Nekad ti se čini da neki parfem na svojoj polici imaš gotovo godinama. I uhvatiš se kako se pitaš, što napraviti s njime. Razmišljaš da ga baciš, no čini ti se da je s njim sve u najboljem redu. Općenito sva kozmetika ima rok trajanja između 6 i 24 mjeseci nakon otvaranja, te je potom potrebno proizvod baciti. Inače u kozmetičkoj industriji na svakoj poleđini ambalaže postoji znak POA (period after opening) koji ti pokazuje koliko proizvod vrijedi od samog otvaranja ambalaže. Na parfemima to nije naznačeno,no zato postoji serijski LOT broj (većinom su to slova i brojevi na dnu ili poleđini bočice) preko kojeg možeš vidjeti sve detalje o toj bočici parfema ili općenito nekog drugog kozmetičkog proizvoda (datum proizvodnje i preporučeni rok trajanja) postoji aplikacija Check Cosmetic u koju uneseš LOT broj (ili batch code) i brend o kojem se radi, pa aplikacija pokaže sve detalje.

Image
Proglašeni najboljima

Žene ne mogu bez njih: 10 parfema koji su uvijek na listama najboljih

S obzirom na to da su se u današnje cijene svih proizvoda, pa i onih kozmetičkih drastično povećale, mnogi razmišljaju mogu li još malo duže koristiti neki proizvod ili ga doista moraš baciti jer ne čini ti se ni pokvaren ni da je promijenio teksturu.

Zato smo odlučile potražiti što parfemski stručnjaci kažu o toj temi i koji su njihovi savjeti za pohranu parfema i samu dugotrajnost.

Parfemu smeta svjetlost

Parfemi bi pod obavezno trebali biti skladišteni na tamnom i hladnom mjestu jer toplina i sunčeva svjetlost vrlo često uzrokuju oksidaciju proizvoda i samim time se proizvod brže kvari. Najbolje bi bilo da parfeme čuvaš u originalnoj kutiji i negdje u ladici ili ormaru gdje ne dopire svjetlost. Ako želiš ipak izložiti svoju kolekciju parfema na neku policu u sobi, gledaj da sunce ne udara točno u taj dio sobe, a i pomiri se s time da bi ti parfemi (i kozmetika) mogli ranije izgubiti teksturu i samim time se pokvariti.

shimmer fallback

Miris je isti, a imaš ga godinama

Parfemski stručnjaci su objasnili da parfemu, i ako je istekao rok u većini slučajeva to ne mora značiti da parfem više nije dobar za upotrebu. Od ¨starog¨ parfema ti ne može realno ništa biti, eventualno miris više neće biti podjednak kao na samom početku, već je moguće da izgubi intenzitet. Stručnjaci ipak ističu kako vrijedi drugo pravilo, na neke prirodne parfem i to jer bi nakon isteka roka možda i mogli izazvati osip kod osoba s jako osjetljivom kožom. Naravno u tom slučaju takav je parfem bolje baciti.

shimmer fallback

Promjena boje i teksture

Ako primijetiš da se boja parfema promijenila i tekstura više nije jednaka kao na samom početku, onda je to pravi znak da je parfem zaista pokvaren i da mu je vrijeme za smeće. U samoj bočici ne smije biti nikakvih tekstura koje se odvajaju ili da nešto pluta po tekućini. A sama boja parfema je zapravo i najbitnija jer po tome na prvu odmah možeš vidjeti da je parfemu došao kraj upotrebe (parfem postaje tamniji).

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.