9 najgorih stvari koje možeš raditi svojoj koži

Rangirane od onih loših do onih toliko loših da su praktički na razini grijeha!

9 najgorih stvari koje možeš raditi svojoj koži

Ako je najvažniji odnos koji imaš onaj sa sobom, tvrdimo kako je drugi najvažniji onaj koji imaš sa svojom kožom. Uostalom, ipak moramo živjeti u njoj svaki dan do kraja života. Unatoč što možda pokušavamo biti dobri prema koži, ipak joj nesvjesno nanosimo štetu, svakodnevnim malim i velikim stvarima. (Dobra vijest je da nam je obično uvijek spremna dati drugu, treću ili pak stotu šansu.)

Dermatologinja Debra Jaliman, za portal Refinery29, otkrila je upravo te najgore stvari koje svakodnevno činimo našoj koži. Ona je navike svrstala od onih loših do onih toliko loših da su praktički na razini grijeha. 

I same priznajemo da ih barem tri, četiri radimo svakodnevno (a većinu dosta često) tako da nas je ovaj popis u pravom trenutku podsjetio koliko je pravilna njega kože važna. 

Pročitaj još:

Image

Koža će ti biti zahvalna: Izabrale smo najbolje pilinge

Istiskivanje prištića

Da budem iskrene, iznenadile smo se što je istiskivanje prištića najmanji problem od ovih devet. Naime, kod istiskivanja prištića, najmanji problem je samo istiskivanje, već činjenica da velika većina to čini pogrešno i bez poduzimanja sanitarnih mjera opreza. Uz to, snažnim prodorom na površinu kože, ne samo da 'otvaraš vrata' bakterijama da uđu, nego i oštećuješ tkivo, dovodeći do upale koja usporava proces zacjeljivanja.

Dr. Jaliman kaže: "Istiskivanjem prištiića povećavate svoje šanse za ožiljke i smeđe i crvene točkice, ali i povećavate rizik od stvaranja više ožiljaka i točkica širenjem bakterija. Nikad ne preporučujem pacijentima da sami istiskuju prištiće, već naglašavam potrebnu profesionalnu pomoć."


'Buljenje' u ekran

Upravo sada gledaš u jedan i vjerojatno većinu dana gledaš u neki ekran - bilo da je riječ o računalu na poslu ili provođenju slobodnog vremena uz televiziju ili društvene mreže. Naravno, to nije dobro niti za tvoj vid, a niti za tvoj san ili kožu

"Monitori emitiraju UV svjetlo (premda ne onoliko koliko su nekad) što posebno šteti zdravlju kože jer prodire sve do 'spremišta' kolagena što izaziva prerano starenje", objašnjava dr. Jaliman. "To je posebno problematično ako već imate fotosenzitivne probleme, kao što je lupus, koji može izazvati osip, groznicu i kronični umor ako dođe do preeksponiranosti. Iako su monitori mnogo bolji nego što su bili, preporučila bih stavljanje UV filtra na monitor tako da emitira manje UV svjetla." 


Jedeš previše šećera

Uvijek je ono najbolje ujedno i najgore, zar ne? Prema riječima dr. Jaliman, 'konzumiranje obrađenog šećera učvršćuje kolagen, što uzrokuje stvaranje bora'

Ako jedeš puno voća i povrća s visokom koncentracijom antioksidanata, onda će tvoja koža zasjati, ali ako najčešće jedeš nezdravo, svoje tijelo puniš kemikalijama. I ne samo to, šećer uzrokuje upalu koja akne može učiniti agresivnijima i više natečenima. Stoga, obogati svoju prehranu sa zelenim povrćem, proteinima i zdravim mastima, a tvoja će ti koža (vidljivo) biti zahvalna.  


Preskačeš pranje lica

Svi smo krive za ovo poslije dugog izlaska i dolaska kući u sitne sate, ali greška je što mislimo da je to loše samo zbog šminke koju ostavljamo na licu preko noći.  Ustvari je najbitnije uklanjanje nećistoća koje se svakodnevno skupljaju na licu

"Zagađenje zraka sastoji se od mješavine štetnih toksina i ugljika koja povećava nešto u našoj koži zvano metaloproteinaza (enzim) koja počinje napadati proizvodnju kolagena", objašnjava dr. Jaliman. Također povećava upalu jer se koža bori protiv toksina. 

Zanimljivo je da čak i ako ne živiš u velikom gradu ili preopterećenom području, doći će do neke vrste onečišćenja zraka, iako ne toliko ozbiljne kao druge. Nakon pranja lica vodom, dermatologinja preporučuje korištenje micelarne vode kako bi se riješila svih ostataka - ne samo iz zagađenja zraka i šminke, nego i od tvrdih minerala u vodi.

Ne spavaš dovoljno

Naravno da znamo da je san dobar za nas (ne zove se bez veze beauty sleep), ali znaš li koliko je zapravo važan za zdravlje kože

"Nedostatak sna smanjuje funkciju barijere u koži, tako da dolazi do većeg gubitka vode i povećane suhoća. Također se povećava i proizvodnja hormona stresa - kortizola, koji se ponaša kao 'čekić' kad je u pitanju proizvodnja kolagena i elastina te se smanjuje hormon rasta koji je potreban da koža regenerira stanice. Da bi koža u potpunosti prolazila kroz ovaj noćni proces 'popravka', trebate spavati najmanje sedam do osam sati svaku noć", savjetuje dr. Jaliman.

Piješ previše alkohola

Tvoja koža definitivno se ne zabavlja kao ti prilikom ispijanja alkoholnih pića. "Alkohol dehidrira vaše tijelo i kožu, a uz to stvara i histaminsku reakciju koja uzrokuje crvenilo zbog dilatacije krvnih žila", kaže dr. Jaliman i dodaje kako zbog toga lice sljedeće jutro izgleda natečeno

Također je upalno, što znači da oštećuje mišićno tkivo, što ga sprječava da se vrati tako brzo i umjesto toga dovodi do progiba. Također stavlja veliku količinu naprezanja na jetru dok očajnički pokušava detoksirati tijelo (dok to radi, previše je zauzeto raditi isti postupak filtriranja na koži - zbog čega dobivaš ogromnu "alkoholnu bubuljicu" kao dar za mamurluk. Naravno, ima još toga: Previše alkohola također smanjuje vitamin A, koji pomaže obnavljanju stanica. 

Ne paziš na hidrataciju

Ako ne 'zalijevaš' kožu, ona će se 'uvenuti' poput biljke. Uz malo tekućine, imat ćeš više sitnih bora, a na licu, tijelu i usnama počet će ti se ljuskati koža

"Izlučujemo toksine, osnosno otpad kroz našu kožu", objašnjava dermatologinja Michele S. Green i dodaje: "Dehidracija ometa taj proces, što dovodi do blijedog, nezdravog tena." Postoji neslaganje oko toga koliko čaša vode nam je dnevno potrebno, ali šanse su da nećeš pretjerati. Osim toga, dobrodošle su i zalihe hrane bogate vodom kao što su krastavac, celer i agrumi.


Pušiš

Vjerojatno si znala da će i pušenje doći na red. "Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih žila u koži, što smanjuje dotok krvi u kožu, kšto dovodi do nedostatka kisika i drugih hranjivih tvari poput vitamina A", kaže dr. Jaliman.

"Postoji preko 4000 toksina u duhanskom dimu koji napadaju kolagen i elastična vlakna, što uzrokuje da koža prerano stari i dobiva bore."

Ne radi se samo o tome što je u cigaretama: i fizički čin pušenja te postaruje. "Pušenje potiče ponavljajuće izraze lica koji uzrokuju bore. Na primjer, ako pušite cigaretu, dobivate nabore pušača na usnama i kad udahnete dim, borate oči", kaže dr. Jaliman. S vremenom, te bore postaju dublje i ne vraćaju se natrag jer si oštetila elastična vlakna. To ne znači da ako si trenutno pušač, da si osuđena na propast. "Mnogi ljudi imaju ovakav stav: 'Oh, već ionako pušim godinama, sad je prekasno' "ali to ne funkcionira tako. Koža  i tijelo se regeneriraju, a odustajanje od pušenja smanjit će učinjenu štetu."


Sunčanje


I na prvom mjestu najgore navike, kao naručeno u ovo ljetno vrijeme, nalazi se sunčanje.  UVA zrake prodiru sve do potkožnog tkiva u kojem žive kolagen i elastična vlakna, što agresivno smanjuje debljinu kože i uzrokujući - prerano starenje

Međutim, naglasak je na solariju. Iako pretjerano izlaganje suncu može biti loše, ništa nije toliko strašno kao umjetna svjetla i solariji. "Prvo, za razliku od sunca, ne osjećate da gorite tako da nemate stvaran osjećaj da oštećujete kožu. Drugo i najvažnije, solarijii koriste UV svjetlo koje uzrokuje bore, opuštanje kože i mrlje od sunca. Povećavate rizik od melanoma (ako ste mlađi od 35 godina, povećava se za čak 75 posto) i zapravo 'ubijate' kožu ", upozorava dr. Jaliman.