Znate li koji rok trajanja ima suhi kvasac?

Kvasac je sitna jednostanična gljivica koja pripada grupi mikroorganizama. Koristimo ga za proizvodnju i preradu kruha i brašna te je važno znati koji rok trajanja ima suhi kvasac.

Znate li koji rok trajanja ima suhi kvasac?

Svaka namirnica, osim meda, ima svoj rok trajanja, a evo i koji  rok trajanja ima suhi kvasac

Postoji više vrsta kvasca, a najrasprostranjeniji je Saccharomyces cerevisiae. Od ove vrste se proizvodi pekarski kvasac pomoću kojeg dobivamo ukusni kruh, peciva, pizze, kolače itd.

shimmer fallbackZa domaćinstva kvasac dolazi u dva oblika: kao svježi kvasac u obliku kockice (40 g) i suhi kvasac (7 g).
Svježi i suhi kvasac kupuje se u trgovinama prehrambenih proizvoda.

Suhi kvasac koristi se u pekarskoj industriji kao i u domaćinstvima. 

Svježi kvasac se čuvamo na temperaturi od 2-8°C, dok suhi kvasac, koji se čuva se na suhom i tamnom mjestu ima rok trajanja naznačen na ambalaži.

Pojmovi kao što su "Upotrebljivo do", "najmanje upotrebljivo do" i "upotrebljivo do kraja" - nazivi su koji su vrlo slični, a opet rokovi trajanja namirnica su potpuno različiti - traju od nekoliko dana za određene namirnice pa do više godina kao što može biti i rok trajanja koji ima konzervirana hrana. 

Svježi kvasac ima kratak rok trajanja pa ga možete zamrznuti kako biste očuvali njegovu kvalitetu. Ali to nije problem sa suhim kvascem koji ima duži rok trajanja i samo provjeravajte upute na ambalaži kvasca.

Ovdje je važno zapamtiti rok trajanja koji ima suhi kvasac, jer upotreba kvasca kojem je istekao rok trajanja možda i neće naškoditi ako se konzumira, ali kruh vam zasigurno neće ispasti kako ste naumili da izgleda.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.