Znate li kako obojati svilu

Da li znate da svila štiti kožu tako što upija ultraljubičaste zrake? Ta činjenica ne može se zanemariti, a svila je toliko podatna za mnoge stvari pa ako uz to još znate i kako obojati svilu, napravit ćete čudo

Znate li kako obojati svilu

Neovisno o vanjskoj temperaturi, svila pruža odličnu izolaciju. Zimi je toplo, a ljeti svila ugodno hladi. 

Prirodna svila, je materijal koji za razliku od umjetnih vlakana, sadrži pozitivne i negativne ione, što znači da se takva tkanina može dobro obojati bilo kojom vrstom boje. Stoga ćemo vam navesti nekoliko savjeta kako obojati svilu.

Postojane boje u prahu koje su najbolje upravo za prirodna vlakna, ali mogu se upotrebljavati i na mješovitim tkaninama od viskoze i umjetne svile te poliestera  i pamuka. Posebno su pogodne za batik bojanje svile i tkanine vezanjem.
Kad bojate tkaninu uvijek nosite gumene zaštitne rukavice, staru odjeću i plastičnu pregaču. Bojanjem nećete prekriti drugu boju, nego će se boje izmiješati. Na primjer, žuta boja upotrijebljena na plavom komadu odjeće obojit će taj komad odjeće u zelenu boju. No, možete kupiti odstranjivač boje, koji će odstraniti izvornu boju.

Kako obojati i iscrtati svilu

Svilu možete i iscrtati a materijal koji vam je potreban je: svila, konture za svilu, boje za svilu, okvir, pribadače za svilu, šablona (crtež), fantom olovka, kist, sol. 

Svilenu tkaninu prvo namočimo i ručnikom pokupimo višak vode. Zatim razapnemo preko okvira i učvrstimo pribadačama za svilu. 
Konturom prvo ocrtamo uz unutrašnji rub okvira. Taj rub će spriječiti boju da se razlijeva po okviru. 
Nakon što ste napravili rub, ispod tkanine stavite crtež (šablonu) i konturom radite crtež na svili.

Svila se smatra najluksuznijim od svih tkanina, boje na svili uvijek se najljepše preljevaju, pa kada znate kako obojati svilu dobiti ćete prekrasnu tkaninu koja zadržava svoj oblik i nakon stotinu pranja, a ne gužva se.