Crno blago

Znaš li koji je najzdraviji način kuhanja kave? Možda se iznenadiš

Kavu možemo kuhati na bezbroj načina. U posljednje vrijeme najpopularnije su one iz snažnih kućnih espresso aparata, no ipak najzdravija je kava pripremljena malo drugačije

gian-cescon-GxQ13MXLTHQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako si odlučila živjeti zdravije u novoj godini, onda bi trebala pripaziti i na to kakvu kavu piješ i u kojim količinama. Stručnjaci nisu složni kada je riječ o najpopularnijem napitku na svijetu. Dok ga jedni smatraju nezdravim i preporučuju da se odviknemo od kave, drugi u njoj vide saveznika za zdravlje.

Image
Šalice užitka

Aromatična jutra uz tri recepta za tri vrste spicy kava

Primjerice, studija objavljena u časopisu European Society of Cardiology pokazala je da ispijanje jedne do tri šalice kave dnevno smanjuje rizik do srčanog udara te kardiovaskularnih bolesti. Također, kava je dobra za ten i mršavljenje, a i razbudit će te, što je i razlog njezine svjetske popularnosti. S obzirom da ju piješ svaki dan, trebala bi pripremati najzdraviju verziju kave, a ona, htjela ti to ili ne, ne sadrži ni šećer, ni mlijeko, a ni sve one ostale dodatke koji joj daju okus i kalorije.

Dan Buttner, stručnjak za dugovječnost, autor megapopularne knjige Plave zone (o stogodišnjacima i njihovim navikama) te član National Geographic tima, otkrio je za portal Mindbodygreen.com kako se priprema najzdavija kava na svijetu. "Mljeve se vrlo fino, a zatim stavlja u vodu koja je zakuhala i kratko vraća na vatru da proključa. Na taj način iz kave se izvlače ulja i polifenoli koji su dobri za srce", objašnjava Buttner dodajući za one koji ne znaju, da je riječ o tradicionalnoj turskoj kavi.

To potvđuje i studija iz 2013. objavljena u časopisu Vascular Medicine, u kojoj stoji da su stariji ispitanici koji su redovito pili tursku kavu imali zdravije srce i krvne žile, od onih koji su pili kavu pripremljenu na druge načine. Nadalje, polifenoli su jaki antioksidansi koji čuvaju imunitet i unaprjeđuju zdravlje tako što neutraliziraju utjecaj štetnih slobodnih radikala na stanice.

"Mislim da je to jedna od onih sitnica životnih u kojima možeš nekažnjeno uživati pa je i zbog toga dobra za zdravlje", zaklučuje Buttner za spomenuti portal. Ako ipak ne možeš piti kavu bez šećera, barem smanji količinu. Jedna žličica i više je, nego dovoljna.