Lifestyle
Crno blago

Znaš li koji je najzdraviji način kuhanja kave? Možda se iznenadiš

Znaš li koji je najzdraviji način kuhanja kave? Možda se iznenadiš
Kavu možemo kuhati na bezbroj načina. U posljednje vrijeme najpopularnije su one iz snažnih kućnih espresso aparata, no ipak najzdravija je kava pripremljena malo drugačije

Ako si odlučila živjeti zdravije u novoj godini, onda bi trebala pripaziti i na to kakvu kavu piješ i u kojim količinama. Stručnjaci nisu složni kada je riječ o najpopularnijem napitku na svijetu. Dok ga jedni smatraju nezdravim i preporučuju da se odviknemo od kave, drugi u njoj vide saveznika za zdravlje.

Primjerice, studija objavljena u časopisu European Society of Cardiology pokazala je da ispijanje jedne do tri šalice kave dnevno smanjuje rizik do srčanog udara te kardiovaskularnih bolesti. Također, kava je dobra za ten i mršavljenje, a i razbudit će te, što je i razlog njezine svjetske popularnosti. S obzirom da ju piješ svaki dan, trebala bi pripremati najzdraviju verziju kave, a ona, htjela ti to ili ne, ne sadrži ni šećer, ni mlijeko, a ni sve one ostale dodatke koji joj daju okus i kalorije.

Dan Buttner, stručnjak za dugovječnost, autor megapopularne knjige Plave zone (o stogodišnjacima i njihovim navikama) te član National Geographic tima, otkrio je za portal Mindbodygreen.com kako se priprema najzdavija kava na svijetu. "Mljeve se vrlo fino, a zatim stavlja u vodu koja je zakuhala i kratko vraća na vatru da proključa. Na taj način iz kave se izvlače ulja i polifenoli koji su dobri za srce", objašnjava Buttner dodajući za one koji ne znaju, da je riječ o tradicionalnoj turskoj kavi.

To potvđuje i studija iz 2013. objavljena u časopisu Vascular Medicine, u kojoj stoji da su stariji ispitanici koji su redovito pili tursku kavu imali zdravije srce i krvne žile, od onih koji su pili kavu pripremljenu na druge načine. Nadalje, polifenoli su jaki antioksidansi koji čuvaju imunitet i unaprjeđuju zdravlje tako što neutraliziraju utjecaj štetnih slobodnih radikala na stanice.

"Mislim da je to jedna od onih sitnica životnih u kojima možeš nekažnjeno uživati pa je i zbog toga dobra za zdravlje", zaklučuje Buttner za spomenuti portal. Ako ipak ne možeš piti kavu bez šećera, barem smanji količinu. Jedna žličica i više je, nego dovoljna.