ZA BLAGDANE BEZ STRESA

Obožavaš Božić i već želiš postaviti ukrase? Zbog ovih pet razloga trebaš to učiniti

Manji troškovi, izbjegavanje gužvi i više vremena za uživanje u omiljenim blagdanskim aktivnostima samo su neki od razloga zbog kojih je dobro pripremiti se malo ranije nego što je uobičajeno

profimedia-0121857806.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prvi blagdanski ukrasi i dekoracije u trgovine su počeli pristizati još početkom rujna, a ovih je dana kod mnogih već zavladala prava blagdanska atmosfera iako nam je do Božića preostalo još skoro dva mjeseca.

Image
SAMO NEKA SJAJI

Jedva čekamo: Zlatni i srebrni komadi kao stvoreni za party sezonu pred nama

Nekima svo to ludilo i preuranjena praznična atmosfera idu na živce, no ako si među onima kojima za Božić nikad nije prerano, onda će te razveseliti vijest o tome da su osobe koje prerano kreću s blagdanskim ukrašavanjem doma ustvari sretnije od ostalih. Naime, prema mišljenju psihologa, ljudi koji se Božiću vesele ranije nego što je uobičajeno imaju pozitivniji pogled na život.

Image
Foto: Pexels

Ukrašavanje doma lampicama i uživanje u duhu Božića podsjeća nas na djetinjstvo i u nama budi one neke čarobne emocije te tako ublažava stres i doprinosi osjećaju sreće. Uz sve to, što ranije započnemo s planovima i pripremama za Božić, više nam vremena preostaje za uživanje u omiljenim blagdanskim aktivnostima, a i na taj način možemo izbjeći svu onu strku i gužve uoči samih blagdana.

Prema tome, brojni su razlozi zbog kojih je dobro ranije početi s pripremama za Božić, a neke od njih donosimo u nastavku.

Nema toliko stresa

Jedan od najvažnijih razloga zašto je dobro prije krenuti s pripremama za Božić je manje stresa. Naime, ako se pripremo za blagdane na vrijeme, možemo izbjeći blagdansko ludilo i gužve onih nekoliko dana prije Božića. Više vremena preostaje nam za druženje s najmilijima u toplini doma i za uživanje u omiljenim blagdanskim aktivnostima.

Image
Foto: Pexels

Smanjuju se troškovi

Osim što je veseo, Božić je i prilično skup, osobito ako sve radimo u zadnji čas. Ranije planiranje ostavlja nam više vremena da razmislimo o božićnim poklonima, da si odredimo budžet i da pravilno raspodijelimo troškove. Što ranije počnemo kupovati božićne poklone, to su veće šanse da ćemo uštedjeti ili možda nešto uloviti na akciji. Primjerice, crni petak je dobra prilika za božićni shopping, ali brojni brendovi i prije toga nude dobre popuste na brojne artikle. Ranije planiranje znatno će ti olakšati upravljanje blagdanskim budžetom i smanjiti rizik od prekomjerne potrošnje.

Image
Foto: Unsplash

Sve je spremno na vrijeme

Kako se blagdani približavaju, naš popis obaveza postaje sve dulji i dulji. Upravo je zato dobro pripremiti se ranije jer ćemo na taj način puno lakše i bez stresa ostvariti sve svoje ciljeve i želje. Što se više detalja dogovori ranije, to ćemo uoči blagdana imati više vremena za uživanje. Dakako, ne može se sve isplanirati unaprijed pa je zato dobro imati fleksibilan plan, ali s jasnim detaljima. Primjerice, unaprijed si možeš posložiti božićne ukrase, planove obroka i kolača te popise za poklone. Na taj način više ti vremena ostaje za usavršavanje, uz manje stresa i bez gužve.

Image
Foto: Pexels

Izbjegavaju se gužve

Izbjegavanje gužvi vjerojatno je najbolji razlog zašto je dobro početi s pripremama prije prosinca. Ako sve kupiš i pripremiš na vrijeme, nećeš morati gubiti vrijeme stojeći u beskrajnim redovima s drugim nervoznim kupcima.

Image
Foto: Unsplash

Više vremena za kupovinu božićnih poklona

Osmišljavanje i kupnja božićnih poklona za drage ljude, prijatelje i kolege s posla najčešće nam oduzima puno vremena. Na sreću, božićni shopping možemo obaviti puno ranije i na taj izbjeći strku i stres. Dobro je na vrijeme napraviti popis poklona, zatim si odrediti budžet i kupiti sve prije nego krene blagdansko ludilo. U tom slučaju više će ti vremena preostati za zamatanje poklona, kao i za sve one aktivnosti koje se ne mogu obaviti ranije.