Zamrzavanje jogurta vam zvuči čudno? U nastavku pišemo više o ovoj temi koja često izaziva dvojbe - da li se jogurt može zamrznuti i da li to izaziva njegovo kvarenje nakon otapanja.
Jogurt je jedna od onih namirnica koju nalazimo u gotovo svakom hladnjaku, jer je zdrav i osvježavajuć, a uz to je odličan za probavu.
Savršen je za ljetne smoothieje... pa ako ste mislili kupiti veće zalihe za zamrzavanje jogurta, moramo vam reći da to i nije dobra ideja.
Velik broj namirnica se može zamrznuti kako bismo produžili njihov rok trajanja.
Nisu rijetki oni koji naprave smoothie večer prije posla te ga stave u zamrzivač kako bi ujutro imali ledenu poslasticu, a neki su čak i sam jogurt zamrzavali.
No, prema novijim istraživanjima zamrzavanje jogurta baš i nije dobra ideja.
Morate znati da se svi mliječni proizvodi, pa tako i jogurt, u zamrzivaču odvajaju i time su njihov okus i tekstura ugroženi. Jogurt je napravljen od zagrijavanog mlijeka i upravo to dovodi do ovog raspadanja o kojem govorimo.
Proteinske strukture se zamrzavanjem jogurta mijenjaju, a oko vode i masti nastaje svojevrsni gel.
Zamrzavanje jogurta uzrokuje odvajanje vode od gela pa se tako i cijela struktura odvaja.
Ipak utješit ćemo vas i reći da to ne znači da je taj jogurt loš ili pokvaren, ali ne preporučuje se jesti ga samoga već ga je u tom slučaju koristite u nečem pečenom.