Uživajte u čarobnom svijetu knjiga

Čitateljska avantura se nastavlja – novi prijedlozi zanimljivih i uzbudljivih knjiga

Uživajte u čarobnom svijetu knjiga
Play logo

Ljeto se polako bliži kraju, no to ne znači da morate zanemariti svoje čitalačke avanture. Da, istina je u vrućim ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih imamo više vremena za druženje s knjigama, no vjerujemo da i vi, kao i mi, cijelu godinu uživate u čarobnom svijetu romana, putopisa, biografija, poezije...

Upravo zato svaki je prijedlog nove, zanimljive i uzbudljive knjige dobrodošao, a ovog puta mi vam predstavljamo četiri nova zanimljiva naslova (i poklanjamo vam ih u našoj nagradnoj igri).

U komentarima slobodno diskutirajte o navedenim knjigama, a i svaki novi prijedlog interesantnog štiva naše će čitateljice i ljubiteljice knjiga zasigurno znati cijeniti...

Mjesec nad Firencom Autor: Adrienne McDonnell

Godina je 1903. Doktor Ravell mladi je porodničar, bivši harvardski student, kojega je njegova reputacija da bračnim parovima može pomoći da dobiju dijete pretvorila u zvijezdu u usponu. Među njegovim pacijenticama nalaze se žene iz svih slojeva bostonskog društva, no osjeća se posebno polaskanim kada mu se obrati slavna liječnička obitelj s molbom da se prihvati liječenja jedne od njezinih pripadnica.

Erika von Kessler lijepa je i ambiciozna operna pjevačica koja već godinama uzaludno nastoji zatrudnjeti. Liječnikova naklonost prema njoj jača, no njegov se način liječenja pokazuje bezuspješnim, a Erikin očaj sve više raste. U međuvremenu se Erikin muž Peter dokazuje kao oduševljen i smion čovjek, spreman da se upusti u pustolovinu i izloži opasnosti. No, kada doktor Ravell na sebe preuzme golem rizik koji bi mogao u pitanje dovesti čak i njegovu blistavu karijeru – a riječ je o tajni koju nikome ne može povjeriti – ta će odluka izmijeniti snove i sudbinu svih junaka ove priče.

Ljetna ljubav Autor: Mary Kay Andrews

Ellis, Julia i Dorie najbolje su prijateljice od osnovne škole. Sada, u srednjim tridesetima, sve se tri nalaze na životnim i ljubavnim raskršćima. Elis je upravo otpuštena s posla i svodi račune o zadnjih deset godina svog života. Julia ima muškarca koji bi za nju učinio sve na svijetu, ali ona ne može skriti svoju nesigurnost i u potpunosti mu se prepustiti. A Dorie je zaprepaštena izdajom muškarca kojeg je voljela najviše na svijetu.
Tri će žene odlučiti provesti ljeto u unajmljenoj kući na moru. A vlasnik kuće naočiti je i preplanuli surfer Ty koji ce zainteresirati svoje nove gošće. Ovoj će se ekipi pridružiti i misteriozna žena koja bježi od svoje prošlosti i potrebno joj je sklonište. U unajmljenoj kući naći će se tako petero ljudi koji će morati preispitati sve što znaju o svojim životima i krenuti na put na kojem će otkriti tajne koje će ih dovesti do oprosta, ali i nove ljubavi.
Mary Kay Andrews je popularna američka spisateljica ljubavnih romana, a Ljetna ljubav njezin je prvi roman preveden na hrvatski jezik. Duhovita je to i opuštajuća priča o ljubavi, iskrenosti i svim onim stvarima koje naše živote cine vrijednim življenja.

Mary Kay Andrews je popularna američka spisateljica ljubavnih romana, a Ljetna ljubav njezin je prvi roman preveden na hrvatski jezik. Duhovita je to i opuštajuća priča o ljubavi, iskrenosti i svim onim stvarima koje naše živote cine vrijednim življenja.

Play logo
shimmer fallbackZec jantarnih očiju Autor: Edmund de Waal

Ukupno 264 drvene i bjelokosne figurice netsuke, nijedna veća od kutije šibica: u zapanjujuće originalnim memoarima, Edmund de Waal opisuje putovanje svoje iznimne zbirke i obitelji kojoj je predstavljala dragocjenost – s kontinenta na kontinent, iz stoljeća u stoljeće, u napetoj priči o ratu i miru, strasti i gubitku.

Edmund de Waal svjetski je poznat lončar. Provevši trideset godina u izradi predivnih posuda – koje se potom prodaju, sakupljaju, predaju dalje – posjeduje poseban osjećaj za tajne živote predmeta. Kad je naslijedio zbirku od 264 majušnih japanskih rezbarija u drvu i bjelokosti, nazvanih netsuke, želio je znati tko ih je dodirivao i držao u rukama i kako je ta zbirka uspjela preživjeti. Tako započinje ova krajnje dirljiva biografska i detektivska priča u kojoj de Waal otkriva priču o netsuke figuricama, kao i priču svoje obitelji, Ephrussisa, kroz pet naraštaja.

Bankarska dinastija iz devetnaestog stoljeća u Parizu i Beču, Ephrussisi bili su bogati i poštovani kao Rothchildovi. Međutim, krajem Drugoga svjetskog rata, kad je netsuke bila skrivena od nacista u Beču, ta je zbirka minijaturnih rezbarija bila jedino što je preostalo od njihova ogromnog carstva. Edmund de Waal bio je očaran kad je pronašao zbirku u stanu svog prastrica Iggieja u Tokiju. Kad je kasnije naslijedio netsuke, oslobodila se priča veća i dramatičnija no što je ikad mogao zamisliti...

Edmund de Waal je lončar a njegov porculan i keramika izloženi su u mnogim muzejskim zbirkama širom svijeta. Nedavno je izradio instalacije za londonski muzej Victoria i Albert i za Tate Britain. Završio je strukovno obrazovanje za lončara, pohađao studij u Japanu i studirao engleski jezik u Cambridgeu. Profesor je keramike na Sveučilištu u Westminsteru i živi u Londonu s obitelji. Zec jantranih očiju njegova je velika velika i hvaljena uspješnica.


Priča o starom kralju koji nije mogao pronaći svoj dom Autor: Arno Geiger

U duboko dirljivoj priči o ocu Arno Geiger pripovijeda o čovjeku koji, obolivši od Alzheimerove bolesti, nije izgubio životnost i mudrost. Otac je potpuno svjestan sadašnjosti, ali je zaboravio svoju prošlost, svoju kuću i djecu. Što je važno? Što je to što život čini vrijednim življenja? Arno Geiger pripovijeda o svojemu ocu kojemu se uspomene polako gase i koji se sve teže snalazi u sadašnjosti: 'Budući da moj otac više ne može preko mosta doći u moj svijet, ja moram otići k njemu.'

Otvoreno, s ljubavlju i vedro, Arno Geiger počinje ponovno upoznavati oca, zajedno s njim kroči krajolikom u kojem su obojica provela djetinjstvo, sluša njegove samo prividno besmislene i često predivne poetične rečenice, pripovijeda o očevoj sadašnjosti i budućnosti te o vlastitom djetinjstvu u selu. Vedra, živahna, često i zabavna knjiga o životu, koji je još vrijedan življenja i koji se možda samo malo razlikuje od života, kojim svi živimo iz dana u dan.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.