Tražiš preporuku za dobru knjigu, ali ne voliš romane i poeziju? Imamo naslove za tebe

Iako nas većina uživa u srcedrapajućim ljubavnim romanima ili dubokoumnoj poeziji, nekada nam treba doza realnosti

Tražiš preporuku za dobru knjigu, ali ne voliš romane i poeziju? Imamo naslove za tebe

Knjige mogu biti ne samo zabavne nego i vrlo poučne. Iako su romani i poezija i dalje najpopularnija vrsta štiva koje se čita diljem svijeta, popularnost takovanih non-fiction knjiga u sve je većem porastu. Kako je znanost postala sve dostupnija široj populaciji, mnogi znanstvenici i stručnjaci na zanimljiv i jednostavan način pokušavaju čitateljima približiti teme kojima se bave dugi niz godina. Tako je primjerice grana znanosti poput genetike, koja je vrlo kompleksna, kroz riječi Richarda Dawkinsa opisana tako da ju možemo razumjeti baš svi. 

Image

Instagram profil koji otkriva što čitaju tvoji omiljeni likovi iz filmova i serija


Ako još nisi, daj šansu nekoj od knjiga na ovom popisu, možda će ti otvoriti potpuno novi svijet non-fiction literature. 

Padh GIF from Readingabook GIFs


Sapiens, kratka povijest čovječanstva – Yuval Noah Harari

Autor ove knjige odlučio se za nešto drugačiji pristup povijesti čovječanstva. Ne zanima ga beskonačna sapunica ljudske povijesti. Čovječanstvo promatra kao biološku vrstu i u tom kontekstu objašnjava velike prekretnice u našoj povijesti. Umjesto na ere, podijelio ju je u četiri revolucije: kognitivnu, agrarnu, unifikacijsku i znanstvenu. Prema Harariju, prve tri revolucije su nas stvorile, dok bi nas četvrta mogla uništiti, ali ne nekakvom senzacionalnom kataklizmom. Sapiens bi, naime, mogao postati prva vrsta koja je počinila kolektivno samoubojstvo zbog prevelike želje za napretkom. 

Sebični gen – Richard Dawkins

Sebični gen je najpoznatija knjiga na svijetu o evoluciji i genima te njihovoj upravljačkoj ulozi koju imaju u našim životima. No iako se radi o kompliciranoj temi, pisana je na način zanimljiv i razumljiv svima. Otkriva fascinantnu istinu o našem, tri milijardi godina starom nasljeđu. Teorija o sebičnome genu najradikalnija je verzija darvinizma - za razliku od klasičnog Darwinovog poimanja evolucije, ona tvrdi da se darvinistička borba za opstanak, opstanak najboljih i selekcija, odvija među genima, a ne među jedinkama ili vrstama. Biološke su jedinke za njega samo nositelji gena. Geni iskorištavaju tijela biljaka i životinja za svoj opstanak, zato Dawkins jedinke prirodnih vrsta naziva "darvinističkim strojevima za opstanak".

Ikigai – Hector Garcia i Francesc Miralles

U japanskoj kulturi postoji ideja da svaki čovjek ima svoj ikigai, odnosno motiv zbog kojeg postoji. Neke od nas su ga možda svjesne, dok su neke još u potrazi. Jasan i definiran cilj i strast daje nam zadovoljstvo i sreću, ali i značenje životu. Stanovnici japanskog otoka Okinawa najdugovječniji su na svijetu. Garcia i Miralles posvetili su se istraživanju njihovih životnih navika kako bi otkrili tajnu dugog i sretnog života. Upravo te tajne su s njima rado podijelili veseli japanski 100-godišnjaci koji ikigai vide kao najvišu motivaciju i razlog koji im omogućuje da se i sa 100 godina nesmetano kreću, zabavljaju, druže i uživaju u hrani. 

Hygge – Danski recept za sretan život - Meik Wiking

Za stanovnike Danske se često kaže da su najsretniji ljudi na svijetu. Jedan od razloga za to je hygge. Meik Wiking direktor je na Institutu za istraživanje sreće Kopenhagena i godinama se bavi tajnom sreće Danaca. Odlično je predstavio ovaj danski način življenja i jednostavno približio hygge svojim čitateljima. Iako se sama riječ ne može doslovno prevesti, mnogi smatraju da je hygge umjetnost stvaranja intime i duševne ugode te sposobnost uživanja u svemu što djeluje umirujuće. Kad ga doživiš, znat ćeš što točno znači, a sigurno ćeš ga doživjeti dok čitaš knjigu uz topli čaj i mirisnu svijeću ili dok se okupiš oko blagdanskog stola sa svojim najbližima. 

Zašto ostati živ – Matt Haig

Knjiga Zašto ostati živ je potresno, duhovito i radosno istraživanje načina kako živjeti bolje, voljeti bolje i da osjećati se življe. To je knjiga koja nam govori o tome kako najbolje iskoristiti svaki dan života i nikada ne odustati. Mattu Haigu se svijet srušio sa samo 24 godine. Ovo je istinita priča o tome kako je prebrodio životnu krizu, pobijedio duševnu bolest koja ga je zamalo usmrtila i ponovno naučio živjeti. Zašto ostati živ je potresno i nadahnjujuće memoarsko djelo u kojem je opisao svoju borbu s depresijom i kako ga je pobjeda nad tom bolešću poučila živjeti.

Mythos – Stephen Fry

Nitko ne zna uživati u svađama, strastima i prevarama kao grčka božanstva. Stephen Fry na svoj jedinstveni humoristični način opisuje i proučava povijest grčkih mitova o mudroj Ateni koja se rodila iz glave Zeusa ili Perzefoni i njezinom putu u tamno i usamljeno podzemlje. Otkrij strašnu priču o Pandori i njezinoj posudi zla i legendarnoj ljubavi između Erosa i Psihe. Fry ovim legendama daje potpuno novo značenje kroz humorističan pristup i usporedbu s modernim svijetom. 

Kako ne umrijeti - Michael Greger i Gene Stone

Ova knjiga neobičnog naslova zapravo je odličan vodič za dug i zdrav život. Većina prijevremenih smrti u današnjem svijetu uzrokovana je lošom brigom o vlastitom tijelu i može se spriječiti jednostavnim promjenama načina prehrane i života. Knjiga je podijeljena na dva dijela: u prvom saznajemo sve o utjecaju prehrane na pojedine bolesti dok u drugom dijelu doktorica Greger daje točne upute kako promijeniti svoj pogled na zdravlje i primijeniti to na životni stil. 

Profinjeno umijeće stava j**e mi se: Kako na nelogičan način ostvariti kvalitetan život - Mark Manson

Mark Manson u ovoj knjizi ima zbilja drugačiji pristup mentalnom zdravlju. Kroz nekoliko priča i događaja ukazuje na nužnost da svatko od nas treba otkriti što nam je važno u životu i tome se posvetiti, dok sve ostale (ne)važnosti, nametnute društvom ili nama samima, jednostavno treba odbaciti i ne dati im pažnju. Za razliku od autora drugih knjiga namijenjenima istraživanju vlastite psihe, Manson ne koristi floskule kako bi te potaknu na razmišljanje, nego surovu istinu. Prema njemu je ključ svega prihvaćanje vlastitih strahova, nesigurnosti i mana jer jedino bez iluzija o sebi možemo spoznati pravu sebe.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.