Tradicije s kraljevskih dvora

Od trudnoće do odgoja djece: 10 strogih kraljevskih pravila

Od toga kome je dopušteno (a kome je obaveza) biti u rađaonici do ograničenog izbora imena kraljevske djece, izdvojile smo nekoliko kraljevskih tradicija i pravila za koje nismo znale da postoje

profimedia-0378114533.jpg
Foto: Profimedia

Prema psiholozima, pravila u odgoju djece prijeko su potrebna; na taj će način vjerojatnije imati bolje socijalne vještine, prijatelje, samopouzdanje i samodostatnost. Međutim, kada je riječ o kraljevskoj obitelji, čini se da pravila (i izgovorena i neizgovorena) reguliraju svaki korak njezinih članova, mlađih i starijih.

Image
Kraljevske vjenčanice

Od Meghan do Diane: Šest najskupljih kraljevskih vjenčanica

Kraljevske tradicije su neizostavne, čak i kad tvoje tijelo nosi drugo živo biće u sebi. Posljednje što društvu treba je nadzirati tijela žena tijekom trudnoće, kraljevske ili ne, ali postoje neke tradicije kraljevske trudnoće, porođaja pa čak i odgoja djece koje većina kraljevskih obitelji treba poštivati.

Od toga kome je dopušteno (a kome je obaveza) biti u rađaonici do ograničenog izbora imena kraljevske djece, izdvojile smo nekoliko kraljevskih tradicija i pravila o trudnoći, porođaju i odgoju djece za koje nismo ni znale da postoje.

Kraljevska predstavljanja beba događaju se neposredno nakon porođaja

Javnost ima priliku vidjeti bebe samo nekoliko sati nakon što su se rodile. A majka mora izgledati tip-top: oporavak nakon porođaja nije izgovor za nenašminko lice, kosu bez frizure, udobnu odjeću ili ravne cipele.

Odjevne kombinacije su također važne i gotovo uvijek imaju dublje značenje - primjerice, točkasta haljina Kate Middleton bila je omaž outfitu princeze Diane nakon što je rodila princa Williama. Još jedan važan aspekt je da kraljevske majke nemaju širok izbor cipela. Općenito, uvijek nose cipele zatvorenih prstiju, čak i ako su im stopala i gležnjevi natečeni nakon porođaja.

Više od 20 ljudi prisutno je na kraljevskom porođaju

Tradicija da primalje pomažu u porođaju seže sve od sedamnaestog stoljeća kada su žene bile jedine koje su smjele biti u rađaoni. U današnje vrijeme nema stigme oko muških liječnika. Sveukupno, tim različitih medicinskih specijalista impresivan je: uglavnom je na kraljevskom porođaju uključeno više od 20 ljudi, uključujući opstetričare, anesteziologe, pedijatre, laboratorijske tehničare i primalje.

Spol bebe mora biti kraljevska tajna

Kraljevska obitelj jako dobro čuva tajnu spola djeteta, kao i točan datum rođenja (iznimka je bila kad su princ Harry i Meghan Markle u intervjuu najavili da očekuju djevojčicu, ali oni su ionako iznimka u kraljevskoj obitelji). Međutim, šira javnost upoznata je s majčinim zdravljem. Primjerice, u službenoj najavi o trudnoći Kate Middleton spominjala se njezina jutarnja mučnina.

Izbor za ime djeteta je ograničen

U britanskoj je kraljevskoj obitelji uobičajeno birati imena za novorođenčad na temelju obiteljskog stabla, i ovdje definitivno nema previše mjesta za kreativnost ili jedinstvenost. Međutim, ako je dijete prilično daleko u liniji sukcesije, roditelji imaju više slobode. Također je vrijedno napomenuti da kraljevski članovi obitelji koriste formalne verzije imena jedni drugih kad su u javnosti; na primjer, princ William Kate Middleton uvijek zove Catherine.

Dijete se ne rađa sa službenim prezimenom

Evo jedne zabavne činjenice: Do početka 20. stoljeća kraljevske bebe zapravo uopće nisu imale prezime. Bila su poznata po imenima okruga kojom su umjesto toga vladali. Djeca Williama i Kate koriste "Cambridge" kao svoje prezime u školi, a Meghan i Harry su sinu na rođenju dali prezime "Mountbatten-Windsor".

Buckinghamska palača objavljuje rođenje djeteta, a kraljica je prva saznala za trudnoću, ali i rođenje

Nakon što se rodi beba, Buckinghamska palača na službenom štafelaju prikazuje službenu izjavu koju su potpisali liječnici iz palače, a tu je i gradski glasnik koji ljudima govori detalje. Štoviše, poznate znamenitosti, kao što su London Eye, Tower Bridge itd., osvijetljene su plavom bojom (kada se rodi dječak) ili ružičastom (ako je djevojčica).

Također, tipično je da je kraljica bila prva koja je znala očekuje li član kraljevske obitelji potomke ili kada se oni rode. Ustvari, William je čak i šifriranom telefonskom linijom nazvao svoju baku i priopćio joj vijest kad se George rodio prije nego što je to rekao bilo kome drugome, navodi Daily Mail.

Baby shower nije običaj

Iako ne postoji pisano pravilo protiv popularnog baby showera, britanska kraljevska obitelj ih i dalje smatra "američkim izumom", unatoč velikoj popularnosti ove tradicije u Velikoj Britaniji, ali i ostatku svijeta. Ovdje je ponovno bila iznimka Meghan Markle koja se pojavila na baby showeru povodom svoje prve trudnoće. Ali ne brini, kraljevskim bebama definitivno ne nedostaje poklona. Na primjer, princeza Charlotte za svoj je prvi rođendan dobila poklone iz 64 različite zemlje.

Kraljevska djeca moraju slijediti brojna pravila i protokole

Svi članovi vladajuće britanske obitelji moraju se pridržavati mnogih pravila i protokola, a djeca nisu iznimka. Kao takvi, moraju prisustvovati mnogim događajima, uključujući kraljevska vjenčanja i još mnogo toga. Osim toga, kraljici (a uskoro kralju) su se i najmlađi članovi obitelji morali pokloniti i time odati poštovanje.

Djeca imaju brojne kume i kumove, ali ne smiju biti iz uže obitelji

Pravila su ovdje kratka i jasna: prije svega, kumovi ne smiju biti iz uže obitelji; i drugo, što više, to veselije (očito)! Iako većina djece ima samo kumu i kuma, princ George ima sedmero kumova, princeza Charlotte ima petero kumova, a princ Louis ima šestero kumova. Smatra se da s obzirom na složenost njihovih visokih života, kraljevska djeca trebaju dodatna vodstva.

Kraljevska djeca imaju posebne dekice

Kad su u pitanju kraljevske bebe, važni su i najsitniji detalji. Primjerice, vunene pokrivače u koje su djeca umotana tijekom svojih predstavljanja nakon rođenja proizvela je engleska tvrtka GHHurt & Son koja već više od 100 godina proizvodi luksuzne pletene čipkaste šalove i dekice.