Svima nam treba malo smijeha pa smo izdvojile stand up komičare čije nastupe moraš pogledati

Ovih nam dana svima u životu treba malo zabave, a uživanje nastupima slavnih stand-up komičara definitivno je odličan način za ispuniti si večer smijehom

Svima nam treba malo smijeha pa smo izdvojile stand up komičare čije nastupe moraš pogledati

U Hrvatskoj postoji mala, ali uspješna stand-up scena. I dok se Hrvati praktički tek upoznaju s konceptom stand-upa na domaćem terenu, većini je itekako dobro znano da na svjetskoj razini postoje komičarske zvijezde velikog kalibra. Stand-up komičari su zvijezde koje se svojim zaradama i popularnošću mogu mjeriti s holivudskim frajerima, a njihov šarm ne leži u dobrom izgledu i mišićima, već u neiscrpnoj bujici humora koju su u stanju pretočiti u svoje nastupe.

Image

Top 10 najboljih romantičnih komedija svih vremena

Nastala na engleskom govornom području, stand-up komedija je oblik komičarskog nastupa u kojem izvođač zabavlja publiku šalama na pozornici, u direktnoj interakciji s gledateljima. Izražena dinamika komunikacije s publikom te aktualnost i bliskost sadržaja publici su ključni elementi za određivanje uspjeha koji će stand-up komičar polučiti svojim showom.

Od šala na račun vlastitih karakternih mana, do izrugivanja društvenih trendova, politike ili pak određenih društvenih skupina – u stand-upu je sve dopušteno, a neki izvođači se time koriste mnogo uspješnije od drugih.

U moru komičara svijeta, izdvojile smo pet iznimno humorističnih muških zvijezda koji nas oduševe svakom svojom šalom, dosjetkom i improvizacijom. Upoznaj ih i pogledaj njihove nastupe – garantiramo da ćeš se njima oduševiti daleko više nego lijepim licima Hollywooda.

Bill Burr

Bill Burr je kralj bijesnog humora, američki stand-up komičar, glumac i podcaster koji je karijeru izgradio zahvaljujući svojim pomalo neurotičnim scenskim nastupima. Karijeru je započeo 1992., a dvije godine kasnije je počeo izvoditi tjedni show u trajanju od sat vremena u kojem je na smiješan način progovarao o svojim razmišljanjima, iskustvima i aktualnim događajima .

Od tada do danas Bill je postao jedna od najvećih zvijezdi komičarskog svijeta, a potpisuje i Netflixov „F is for Family“. Glumio je u seriji „Breaking Bad“ te osnovao televizijsku mrežu „All things Comedy“. Danas ga većina poznaje kao autora i izvođača nekih od najpopularnijih stand-up showova koji se mogu pogledati i na Netflixu.


Svaki slavni komičar treba imati prepoznatljiv stil humora, a Burr je definitivno prepoznatljiv po šalama koje pokreće i inspirira ljutnja. Ovaj komičar tako sam sebe opisuje kao tipa u baru koji ima toliku jezičinu da ga netko uvijek pogodi šakom u glavu na kraju večeri. Ciničan i bezobziran kada je riječ o političkoj korektnosti, Burr je stekao slavu zahvaljujući tome što je glasno izgovarao ono što su drugi mislili, ali su se bojali reći.

Danas se Billa Burra smatra jednim od top pet komičara svih vremena, pa nije ni čudo da  je završio na našoj listi smiješnih frajera koje obožavamo.

Ricky Gervais

Ricky Gervais je britanski komičar, redatelj, producent i glumac poznat najviše po ulozi Davida Brenta u „U uredu“ i seriji „Statisti“. Ovaj engleski komičar svojim je ciničnim ulogama koje bazira na takozvanom „cringe“ ili neugodnom humoru stekao svjetsku slavu te je kroz godine uspio osvojiti sedam BAFTA nagrada, pet British Comedy nagrada, dvije Emmy nagrade i Zlatni globus. Magazin Time ga godinama stavlja na svoje liste 100 najutjecajnijih osoba svijeta, a Ricky je itekako svjestan svoje popularnosti pa ju koristi kako bi se kroz humor borio za društvena pitanja u koja vjeruje.


On je veliki borac za prava životinja kao i podržavatelj laburističke stranke. Zanimljivo je da je svoju karijeru 1980-ih započeo kao glazbenik. Dugo vremena je želio biti pop zvijezda, a komedijom se počeo baviti tek kasnih 1990-ih. Ubrzo je postao miljenik publike, a danas zarađuje milijune svojim stand-up nastupima, TV serijama i filmovima koje snima i producira.

Njegovi se specijalni dugi nastupi smatraju jednima od najuspješnijih u povijesti stand-upa, pa ne čudi stoga što se menadžeri otimaju za priliku suradnje s Ricky Gervaisom.

Jim Jefferies

Geoff James Nugent poznatiji jednostavno kao Jim Jefferies je australski stand-up komičar, glumac i pisac koji je svijet pokorio svojim bezobraznim, beskrupuloznim humorom. Njegova je karijera započela s kratkim nastupima sa šalama od samo par rečenica, no ubrzo mu je popularnost toliko narasla da je iz Australije preselio u Veliku Britaniju, a potom u SAD gdje je postao planetarno popularan.Svjetska ga je publika prvi puta zamijetila 2007. i to zato što ga je jedna osoba iz publike fizički napala za vrijeme nastupa. Ubrzo se pročulo da Jim Jefferies priča politički nekorektne šale koje su šokirale mnoge. Naravno, publika je pohrlila vidjeti njegove nastupe i tako je došlo do širenja njegove popularnosti.

Prvi stand-up specijal je snimio za HBO i njime potvrdio svoj status komičarske zvijezde, a od tada do danas ne prestaje nas oduševljavati svojim britkim humorom.

Dave Chappelle

Dave Chappelle jedan je od najvećih komičara svih vremena, a to potvrđuju i dvije Emmy nagrade kao i tri Grammyja koje je osvojio. Političan, direktan i vrlo zabavan, Dave Chappelle je stekao ljubav publike svojim šalama u kojima progovara o problemima društva, osobito SAD-a. Teme rasizma, šovinizma i predrasuda nisu mu strane, a publika ga voli zato što je u svojim stand-up nastupima politički angažiran i realan.Iako se glumom i glazbom počeo baviti još 1990-ih, slavu je stekao prvenstveno zahvaljujući svom showu „Chappelle's Show“ koji se emitirao od 2003. do 2006. godine. Od tada do danas kritika i publika nazivaju Chappellea „komičarskim genijem SAD-a“, a magazin Rolling Stone stavio ga je na deveto mjesto od njih pedeset na listi najuspješnijih komičara svih vremena.

2016. je potpisao ugovoru vrijednosti 20 milijuna dolara te je u posljednje tri godine za Netflix tako producirao i snimio svojih pet specijalnih stand-up nastupa koji se i dalje mogu pogledati na toj platformi.

Pete Davidson

Najmlađi među velikom petoricom ove liste definitivno je Pete Davidson, komičar, zavodnik i općenito simpatični dečko iz susjedstva koji je svijet razoružao svojim specifičnim stilom komedije čiji je cilj izazvati osjećaje nježnosti kod publike prema njemu.

Iako mu je tek 27 godina, Pete je ostvario zavidnu karijeru pa je tako glumac, producent, pisac i komičar, a dio je i stalnog postava „Saturday Night Live“ showa. Javnost ga je prvi puta primijetila u emisijama MTV-a, a nakon što je na televiziji imao svoje stand-up nastupe ubrzo su mu došle i prve ponude za specijale.Nedavno je Pete javnosti predstavio i svoj prvi film temeljen na vlastitom životu, „King of Staten Island“, a u kojem uz njega glumi i Bill Burr. Film je dobio pohvale kritike te pažnju publike.

Iako ga mnogi znaju prvenstveno sa stranica tabloida, jer Pete vodi doista buran ljubavni život te je bio u vezama s nizom manekenki, glumica i pjevačica, njegova vrijednost ne leži u ljubavničkim sposobnostima već u neizmjerno humorističnom pogledu na svijet i društvo koje ga okružuje.

Kao i većina komičara, Pete Davidson u svoje materijale i šale inkorporira vlastita traumatična životna iskustva, probleme i strahove te se na taj način, prema vlastitom priznanju, s njima uspješnije nosi.